REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kovo 23 dieną buvo baisu, bet šį kartą buvo dar baisiau. Vaiko atžvilgiu prievartą naudojo neatsižvelgdami į jokias aplinkybes. Mergaitė pasakė  „aš neisiu“, tada duris išlaužė. O galiausiai terasos stiklines duris išdaužė, o po to įėjo. Vėliau visus žmones pašalino ir likau aš vienintelė kambaryje. Mergaitė pradėjo rėkti: „Kur nešat dieduką, močiutę...“ Bet niekas dėmesio nekreipė. Po to man rankas užlaužė, o Laima Stankūnaitė su advokatu Gintaru Černiausku mergaitę iš mano rankų plėšė. Kad prievartos nebuvo – net kalbų nėra. Jeigu jie laikosi įstatymų, kodėl policijos darbuotojai įlėkę į kambarį visas kameras išsukinėjo“, – ketvirtadienio popietę Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje sakė mergaitės globėja Neringa Venckienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sakė, kad esanti įsitikinusi, jog mergaitė L. Stankūnaitei nereikalinga, o vaiko teisių apsaugos darbuotojos, jos teigimu, paprasčiausiai stebėjo, kaip viskas vyksta.

REKLAMA

„Perspėjau, kad jūs negalite vaiko tempti, tai Evelina Talailienė pasakė mergaitei, kad arba dabar važiuojame arba tau minutė duodama“, – pasakojo ji.

N. Venckienė sakė, kad ir jai ranką sužalojo.

„Aš manau, kad ir mergaitė sužalota, bet jie slėps. Tai, kad plėšiant mergaitė buvo sužalota, nėra abejonių“, – sakė ji.

„Aš mačiau mergaitės veidą, kai ji nuo manęs tolo. Tai – tas pats, kas Drąsius lavoninėje, ne geresnis“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA



Remigijus Juodkazis, Saulius Vietiekūnas, Romas Oželis, Užtiesalą vaikui ant galvos tikrai R. Juodkazis atsivežė, vaikui ant galvos metė“, – vardijo operacijoje dalyvavusius pareigūnus N. Venckienė.

Jos teigimu, oficialiai pranešta, kad atvažiuoja paimti vaiko, jai nebuvo.

Moteris pasakojo, kad vaiko teisių apsaugos darbuotojos bandė kalbinti mergaitę, tačiau ji niekur nenorėjo eiti, tik verkė. Bet vėliau įėjo L. Stankūnaitė su G. Černiausku.

„Vaikas baisios streso būsenos. Paklausiau psichologo vardo ir pavardės, tai nepasakė“, – pasakojo N. Venckienė.

Paklausta, ar žino, kur darbar yra mergaitė, ji pasakė: „Absoliučiai ne. Aš nemanau, kad jai bus leista su mumis bendrauti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris sakė neabejojanti, kad mergaitei duodami tam tikri vaistai, nes internete išplatintame įraše vaiko reakcija neadekvati.

„Ne, L. Stankūnaitei to vaiko reikia. L. Stankūnatei tai yra pinigai“,– kalbėjo N. Venckienė.

Moteris sakė, kad pirmiausia stengsis pasiekti, kad būtų leista pasimatyti su mergaite.

„Aš neabejoju, kad čia iškrypėlių tinklas, o visi tik vykdytojai. (...) Drąsius, jaunas vyras, augino vaiką, o L. Stankūnaitė tik valkiojosi“, – sakė moteris. Ji teigė, kad visi, kurie tyrė bylą, turėjo akivaizdžiai matyti, kas buvo daroma su vaiku, tačiau niekas to nenorėjo matyti.

REKLAMA

Paklausta, kokie jos pačios planai, N. Venckienė sakė galinti dirbti bet kokį darbą, „bet nematyti taip išprievartauto vaiko – negalima“.

Ji sakė mananti, kad L. Stankūnaitės pajamos yra ne iš kirpėjos darbo, bet iš pedofilų. „Kodeksas privalomai numato, kad turi būti patikrintos šeimos aplinkos sąlygos, bet byloje jokių duomenų nėra“, – sakė moteris.

Ji paneigė gandus, kad dėl mergaitės kovojo dėl jos tėvo turto, ir sakė, kad yra sutvarkiusi vaikui paveldėjimo dokumentus, tačiau ten vos keli tūkstančiai litų. Paklausta, ar kas nors iš savųjų filmavo įvykius, ji sakė, kad filmavo iki įsiveržimo, o vėliau buvo „išmesti“, o kameros ,,išsuktos".

REKLAMA

A. Nakas: yra garso takelis

Audriaus Nako teigimu, įrašas iš patalpų vidaus buvo sustabdytas pareigūnų, tačiau garso takelis yra, ir jame galima išgirsti, kaip mergaitė motinai atsako, kad nenori eiti.

„Manau, teisme tai bus labai svari medžiaga“, – pareiškė A. Nakas. Jis pridūrė, kad niekas nežino, kur dabar yra mergaitė, tačiau klausti reikia, „ką daro valstybė, ką darome mes visi.“

„Man atrodo, šita valstybė priėjo liepto galą, tai tęstis negali. <...> Mes susidūrėme su neįtikėtino stiprumo jėga. Yra galybė pažeidimų, matomi akivaizdūs nusikaltimai. Reikia užduoti sau globalesnį klausimą – ar mes visi pradėsime veikti?“, – sakė A. Nakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

N. Venckienė pabrėžė, kad jei jų šeima, išmanydama įstatymus, nieko negalėjo padaryti, tai teisės neišmanantis žmogus visai negalėtų apsiginti.

A. Nako teigimu, šį rytą vienas Seimo narys prisiskambino prezidentei. Ji pasakiusi, kad jau yra informuota ir skambino vidaus reikalų ministrui Arturui Melianui ir policijos vadovui Sauliui Sverneliui, bet jie nepakėlė ragelio. „Todėl pagalvokime, kas yra mūsų valdžia ir kas mūsų valstybei diriguoja“, - spaudos konferencijoje sakė jis stebėdamasis, kaip aukšti pareigūnai neatsiliepė į prezidentės skambutį.

REKLAMA

Jis pareiškė, kad budėjimas iš Klonio gatvės persikelia prie prezidentūros, ir bus budima, kiek reikės, net iki rinkimų. „Tai bus aktyvi protesto akcija. Matydami smurtą mes elgiamės taikiai“, – sakė jis, kviesdamas prabilti ir politikus. A. Nako teigimu, šio ryto nusikaltimas patvirtino, kad Lietuvos valdžia esanti butaforinė.

„Visi turime pagalvoti, ką turime daryti toliau, nes taip būti toliau negali, tai neįmanoma“, –sakė jis. Anot A. Nako, jeigu nebus leista rinktis prie prezidentūros, bus budima gatvėje.

Kunigas J. Varkala: baisiausia, kad tai daroma valstybės vardu

Kunigas Jonas Varkala sakė, kad operacijos metu buvo išprašytas jėga. „Aš kalbėjau, tai mane trise išnešė. Bet supraskite, kokia vaiko situacija. Ir baisiausia, kad tai daroma Lietuvos Respublikos vardu“.

REKLAMA

„Žmogus priimdavo žydo vaiką ir nebijojo, priimdavo partizaną ir nebijojo... O dabar – ar yra žmonių, kurie pakiltų?“ – Klausė jis.

N.V enckienė pasakojo pati mačiusi, kaip kieme žmones, taip pat ir moteris, pareigūnai nuo namo tempė žeme. Ji sakė, kad Lietuvoje yra tūkstančiai neįvykdytų teismo sprendimų, tačiau kažkodėl šitą būtinai siekė įvykdyti.

„Vaikas verkė ir sakė, kad aš neis. Ir durų pjovimas yra prievarta vaiko atžvilgiu“, – sakė N. Venckienė, aiškindama, kodėl patys neatidarė policijai durų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Audronė Skučienė pasakojo, kad vyresniąją Kedienę policininkai išsivežė, nors jai akivaizdžiai reikėjo medikų pagalbos. Abi moterys sakė anksčiau netikėjusios, kad bus taip pat baisu, kaip kovo 23 d., tačiau šį kartą buvo dar baisiau.

„L. Stankūnaitės noras bendrauti su vaiku atsirado tada, kai jai jau buvo pareikšti įtarimai“, – sakė moterys, pasakodamos, kad anksčiau ji neatvažiuodavo į pasimatymus, atvažiuoti pradėjo tik tada, kai jai buvo skirta apsauga, ji ją ir atveždavo.

Pasak A. Skučienės, kai pasirodė pareigūnai, buvo skelbiama, kad gali būti panaudotas elektrošokas ir kiti ginklai. Jos teigimu, iš tyrimo jie nieko gero nesitiki - tyrimas gali būti toks pats, koks buvo ir po kovo mėnesio įvykių.

REKLAMA

R. Ozolas: panaudotas „jėgos įstatymas“

Nepriklausomybės Akto signataro Romualdo Ozolo teigimu, „svarbiausia yra nerimas dėl mergaitės. Ar kas nors matė, kur ji yra, kas su ja padaryta? Atstovaudamas viešajai nuomonei, kreipiuosi į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, kad ji, pasinaudodama savo turimais įgaliojimais susirastų mergaitę, nuvyktų pas ją, įsitikintų, kad ji, kaip yra tvirtinama, yra sveika, ateitų rytoj į Daukanto aikštę ir pasakytų ten susirinkusiems žmonėms, kad viskas šiuo metu yra pakenčiama. Tai, manau, yra vienintelis viltes ženklas po to, kai prezidentė nerado galimybės ateiti pas žmones ir išvyko, palikdama mus čia tokioje stresinėje būsenoje.“

REKLAMA

Jo teigimu, judėjimas ,,Už teisingumą Lietuvoje skubiai surengtame posėdyje nusprendė, kad visapusiškai bus remiami tie, kurie rinksis aikštėje.

„Padėsime ir būsime kartu su jais. Dabar klausimas, ar atsiras tiek jėgos, kad būtų galima pastumti šitą beteisiškumo sieną <...> Nebėra valdžios, vietoj įstatymo jėgos buvo panaudotas jėgos įstatymas, o tai yra savivalė ir valdžios pabaiga Lietuvoje. (...) Visa, kas bus aikštėje nauja, jūs sužinosite tuojau pat“, – sakė R. Ozolas, į spaudos konferenciją atvykęs iš Daukanto aikštės.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė, kad Seimo pirmininkės pagalbos reikia dėl to, kad ,,nei Vaiko teisių apsaugos tarnyba, nei premjeru aš asmeniškai nepasitikiu".

Spaudos konferencijoje, kuri surengta po to, kai ketvirtadienio rytą buvo įvykdytas teismo sprendimas ir po pusantros valandos trukusios operacijos mažametė mergaitė jėga buvo paimta iš laikinosios globėjos N. Venckienės namų bei perduota biologinei motinai L. Stankūnaitei, N. Venckienė kėlė klausimą, ar kas nors žino, kur yra antroji mergaitė: ,,Ar Vaiko teisės žino, kur ji? Niekas nežino".

Žurnalistų paklaustas, ar tai, kas vyksta, yra Lietuvos sugrįžimas į 1988-1989 metus, R. Ozolas sakė: „aš manau, kad dabar yra 1987-ieji metai“. Paprašytas patikslinti , ar turi galvoje tai, kas tų metų vasarą vyko prie Adomo Mickevičiaus paminklo,  Nepriklausomybės akto signataras atsakė: „Maždaug taip".

....

Kaip jau skelbta, Policijos departamento atstovai anksčiau ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams pareiškė, kad perduodant mergaitę motinai policijos pareigūnai elgėsi teisėtai, veikė pagal įstatymus ir atliko tik tuos veiksmus, kuriuos yra nustatęs įstatymo leidėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų