REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ankstyvosios daržovės. Pavasarį sunku atsispirti vos pasirodantiems agurkams, ridikėliams, bulvėms, morkoms ir žalumynams. Bet kas iš tikrųjų slypi po daržovių odele? Nesubrendusiose ir ankstyvose daržovėse visada yra daugiau... nitratų. Nitratai – azoto rūgšties druskos. Gamtoje jos susidaro natūraliai, todėl be jų negali augti jokios daržovės. Taigi, nitratų yra visose uogose ir daržovėse. Bet visa esmė – jų kiekyje.

Ankstyvosios daržovės. Pavasarį sunku atsispirti vos pasirodantiems agurkams, ridikėliams, bulvėms, morkoms ir žalumynams. Bet kas iš tikrųjų slypi po daržovių odele? Nesubrendusiose ir ankstyvose daržovėse visada yra daugiau... nitratų. Nitratai – azoto rūgšties druskos. Gamtoje jos susidaro natūraliai, todėl be jų negali augti jokios daržovės. Taigi, nitratų yra visose uogose ir daržovėse. Bet visa esmė – jų kiekyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa tiesa apie daržovėse slypinčius pavojus ir kaip atskirti tikrai šviežias daržoves gegužės 16-ąją, trečiadienį  22:25 Pirmojo Baltijos kanalo laidoje  „Gyvenamoji aplinka. Nitratai“.

REKLAMA

Siekiant kuo greičiau sunokinti daržoves, jos specialiai laistomos azoto trąšomis. Tokiose daržovėse aptinkami net 10 kartų didesni nitratų kiekiai. Daug mažiau jų susikaupia nuo fosforo, kalio ir magnio trąšų. Augančioje, mažoje morkoje nitratų bus daugiau, nes ji dar tik auga, tačiau kai morka užauga, bręsta, tai jos tręšti jau nebereikia. Jeigu augintojas ją vis tiek tręš, tai daržovė tiesiog kaups nitratus.

„Nitratai daugiausiai kaupiasi lapuose, mažiau – sėklose ar šakniagumbiuose. Nitratų kiekį tose pačiose daržovėse gali lemti metų sezonas, šviesos kiekis, temperatūra, auginimo ir sandėliavimo sąlygos. Kuo šaltesnis sezonas, mažiau saulės spindulių ir trumpesnė diena – tuo augalai sukaupia daugiau azoto“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausias specialistas Francas Komarovski.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto,  bijant nitratų tikrai nereikėtų atsisakyti daržovių.. Augalai turi vitaminų C, B, E, karotino, kurie stabdo kancerogeninių nitrozaminų susidarymą. Paskaičiuota, kad leistina nitratų paros norma yra 3,65 miligramų vienam kūno masės kilogramui. Tik suvalgius keletą kilogramų daržovių vienu ypu įmanoma viršyti leistiną nitratų kiekį organizme.

Paklaustas, kaip įmanoma nors šiek tiek apsisaugoti nuo nitratų daržovėse, F. Komarovski pataria: „Nitratai yra tirpūs vandenyje, todėl vien plaunant lapines daržoves, galima sumažinti nitratų kiekį 10-15 %, lupant ir plaunant bulves, nitratų sumažėja nuo 25 iki 75 %. Nuplovus raugintus kopūstus, nitratų kiekis gali sumažėti iki 87 %, o nulupus burokėlius – iki 50 %. Nitratų ir nitritų sumažėja daržoves verdant vandenyje ir net kepant riebaluose".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat maisto ir veterinarijos specialistai rekomenduoja daržoves valgyti sezono metu, kai jos auga lauke, nes tokios daržovės kaupia mažiau nitratų, nei auginamos šiltnamyje. Auginantiems daržoves patariama nepertręšti jų nei mineralinėmis, nei organinėmis trąšomis,o  geriausia rinktis ekologinės žemdirbystės  ūkiuose išaugintas daržoves.

Laidos  „Gyvenamoji aplinka. Nitratai" ekpertų patarimai jau šį vakarą 22:25 per PBK

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų