REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė maratonų ir tolimų distancijų asociacija (AIMS) Prahoje vykusiame kongrese pranešė, jog pagal bendrą pasaulinę statistiką pirmą kartą istorijoje maratonuose dalyvauja daugiau moterų nei vyrų, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Šią statistiką didžiąja dalimi nulemia Jungtinės Amerikos Valstijos, tačiau vis aktyvėjantis moterų dalyvavimas ilgos distancijos bėgimo varžybose pastebimas visose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje. Balandžio mėnesį Vilniaus pusmaratonyje 24 proc. dalyvių buvo moterys. Tikimasi, jog kasmetiniame „Danske“ banko Vilniaus maratone šį rudenį moterų skaičius dar labiau išaugs.

REKLAMA

AIMS asociacijai priklausančios Všį „Tarptautinis maratonas“ direktoriaus Dariaus Mikulio teigimu, ši tendencija nėra netikėta. „Dalyvavimas maratone reikalauja geros fizinės formos ir ištvermės – tai priklauso nuo pasirengimo, o ne nuo lyties, amžiaus ar fizinės jėgos. Tai, jog moterys vis aktyviau dalyvauja ir skaičiumi pradeda lenkti vyrus rodo, jog bėgimas nėra traktuojamas kaip sunkus, varginantis sportas, o kaip aktyvus, sveiką gyvenseną skatinantis laisvalaikio užsiėmimas“, – sakė D. Mikulis.

REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančius metų skaičiuojantis maratono bėgimas, kaip beje ir kitos ilgų distancijų rungtys iki XX a. buvo išskirtinai vyriškos. Šią tradiciją sulaužė amerikietė Kathrine Switzer, kuri į istoriją įėjo kaip pirmoji moteris išmėginusi jėgas maratone. 1967 metais, kai moterų dalyvavimas bėgimo rungtyse buvo draudžiamas, ji slapčiomis prisijungė prie Bostono maratono dalyvių ir tapo pirmąja moterimi įveikusia maratono distanciją. Nuotrauka, kurioje užfiksuota kaip renginio organizatoriai stengiasi ją jėga patraukti iš trasos, apskriejo pasaulį ir pateko į žurnalo „Life“ redaktorių sudarytą knygą „100 nuotraukų, kurios pakeitė pasaulį“. Šiandien JAV vykstančiuose maratonuose 53 proc. dalyvių yra moterys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AIMS asociacija vienija 328 maratonus, kasmet vykstančius daugiau nei 100 pasaulio šalių. Kongreso metu dalyviai keičiasi idėjomis ir patirtimi, aptaria aktualius organizacinius aspektus. Viena iš svarbiausių šių metų kongreso temų – nelaimingų atsitikimų prevencija maratonų ir ilgų distancijų bėgimo metu. Ji ypač aktuali netradicinėmis, ekstremaliomis sąlygomis vykstantiems maratonas. Vienas iš jų – Šiaurės ašigalio arba šalčiausias maratonas. Jo dalyviams gresia tiek hipotermija bei kūno nušalimas, tiek ir tiesioginis kontaktas su poliarinėmis meškomis.

Lietuvoje kasmetinis „Danske“ banko Vilniaus maratonas vyks rugsėjo 9 dieną. Tikimasi, jog jame dalyvaus iki 10 tūkst. bėgikų iš Lietuvos ir kitų pasaulio šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų