REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje pagal galiojančius įstatymus 65 metų sulaukę valstybės tarnautojai turėtų būti atleidžiami, nors juos pakeisti ne visada yra kam.

Lietuvoje pagal galiojančius įstatymus 65 metų sulaukę valstybės tarnautojai turėtų būti atleidžiami, nors juos pakeisti ne visada yra kam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusios savaitės ketvirtadienis, gegužės 10-oji, buvo paskutinė darbo diena Panevėžio savivaldybės Ekologijos skyriaus vedėjai Zitai Tverkutei. Darbdaviai – Savivaldybės administracijos vadovai nepratęsė valstybės tarnybos laiko beveik 21 metus šiame skyriuje išdirbusiai moteriai. Neoficialiomis žiniomis, panaši ateitis laukia dar kelių Savivaldybės tarnautojų, kuriems suėjo arba sueis 65 metai.

REKLAMA

Sutarties nepratęsė darbdaviai

Savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Inga Kučienė patvirtino, kad Ekologijos skyriaus vedėja Z. Tverkutė iš darbo buvo atleista gegužės 11 dieną.

„Nors ji pateikė prašymą, Savivaldybės vadovai darbo sutarties nepratęsė. Pagal šalyje galiojančius įstatymus karjeros valstybės tarnautojams, kuriems suėjo 65 metai, valstybės tarnyba gali būti pratęsta. Zitai Tverkutei sykį pusmečiui tarnybos laikas buvo pratęstas. Dar kartą pratęsti darbo sutarties su ja darbdaviai – Savivaldybės administracijos vadovai – nesutiko“, – Personalo skyriaus vedėja paaiškino, kad sulaukus tam tikro amžiaus karjeros valstybės tarnautojo tarnybos laikas pratęsiamas iki vienerių metų ir bendras pratęstas tarnybos laikas negali viršyti penkerių metų.

REKLAMA
REKLAMA

Išdirbo du dešimtmečius

Personalo skyriaus vyriausioji specialistė Augenija Zalagėnienė atskleidė, kad Z. Tverkutė jau perkopė 65 metus.

„Mūsų Zitutė, – meiliai pavadino iš darbo atleistą ekologę, – Savivaldybėje dirbti pradėjo nuo 1991 metų rugsėjo 5 dienos. Ji iki 1992 metų lapkričio 30 dienos buvo Ekologijos skyriaus vedėjo pavaduotoja. Nuo paskutinės tų metų dienos iki 1993-iųjų kovo 23 dienos laikinai buvo paskirta dirbti skyriaus vedėja, o paskui ją paskyrė Ekologijos skyriaus vedėja ir šiame poste ji išdirbo iki atleidimo iš darbo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Zalagėnienės teigimu, panašiai kaip Z. Tverkutė, sulaukę to paties amžiaus, dar gali būti atleisti keturi Savivaldybės tarnautojai, jeigu jiems nebus pratęstos darbo sutartys. Tačiau kuriems valdininkams gresia toks pat likimas, kaip ilgametės Ekologijos skyriaus vedėjos, Personalo skyriaus vyriausioji specialistė pavardžių pasakyti nesiryžo.

Atleidus iš darbo Z. Tverkutę, Ekologijos skyriui laikinai vadovauti, kol bus paskelbtas konkursas, paskirta Rūta Taučikienė.

Kol sulauks jaunų, pataupys

Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė prisipažino, kad buvusi ilgametė Ekologijos skyriaus vedėja Z. Tverkutė parašė prašymą pratęsti tarnybos laiką, bet esą jos pavaduotojas Žydrūnas Kvedaras, koordinuojantis ir kontroliuojantis Ekologijos skyriaus darbą, pasakė savo nuomonę.

REKLAMA

„Todėl, – tęsė K. Vareikienė, – Zita Tverkutė paprašė nepratęsti sutarties ir išmokėti jai dviejų mėnesių darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką. Buvo nuspręsta jai išmokėti vieno mėnesio darbo užmokesčio dydžio išmoką – apie 3 070 litų – ir atsisveikinti.“

Paklausta, ar taip jau blogai dirbo ne kartą už įvairius projektus įvairiomis padėkomis apdovanota ekologė, administracijos direktorė pratarė: „Visko buvo – ir sėkmių, ir nesėkmių... Tiesiog atėjo laikas atsisveikinti.“

„Be to, vadovaujamės nuostata, kad sulaukusius garbingo amžiaus tarnautojus turi pakeisti jauni žmonės, – pridūrė K. Vareikienė. – Tiesa, dar kol kas neturim kandidatų, kurie galėtų pakeisti išėjusiuosius užtarnauto poilsio. Prieš porą mėnesių valstybės karjeros tarnautojo pareigų atsisakė Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nadiežda Stragienė. Ji neprašė pratęsti darbo sutarties. Dar yra keturios moterys, kurioms taip pat baigiasi tarnystės laikas. Girdėjau, kad ir jos neketina prašyti pratęsti darbo sutarčių.“

REKLAMA

K. Vareikienė informavo, kad pasitraukusiuosius iš darbo yra kas vaduoja, todėl konkursų, kas galėtų užimti Ekologijos skyriaus vedėjo ir Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojo postus, skelbti dar neketinama. „Taip sutaupysime darbo užmokesčio fondą“, – baigė pokalbį Savivaldybės administracijos direktorė.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų