REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės ir užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio pateiktam nutarimo projektui 2013-uosius paskelbti 1863-iųjų sukilimo metais.

REKLAMA
REKLAMA

Nutarimas toliau bus svarstomas Seimo komitetuose. Pasak ministro, toks 150-ųjų sukilimo metinių paminėjimas sutvirtintų istorinę atmintį ir sutelktų sukilime dalyvavusias kaimynines tautas bendriems darbams.

REKLAMA

„Kitais metais Lietuva imasi atsakomybės pirmininkauti Europos Sąjungai. Šiuo laikotarpiu turėsime galimybę visam žemynui nusiųsti žinią, kad lietuviai kartu su kaimynais visuomet kovojo už laisvesnę, vieningesnę ir klestinčią Rytų Europą. Sukilimo metų paminėjimas ne tik sutvirtins istorinę atmintį, bet ir praktiškai palengvins mūsų Rytų politikos darbotvarkę organizuojant renginius ir telkiant kaimynus bendriems darbams“, – nutarimo projekto pristatyme sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė istorikų nuomonę, kad šis sukilimas žymi „svarų, galbūt net lūžinį Lietuvos europietiškos istorijos etapą, įrodžiusį, kokiai ateičiai buvo pasiryžusi Rytų Europa“.

„Sukilimas krauju įamžino visad už laisvę kovojusių ir kartu gyvenusių tautų – lietuvių, lenkų, baltarusių – nepaklusimą priespaudai, savigarbą, troškimą patiems valdyti savo likimus“, – teigė ministras.

Anot jo, sovietinės okupacijos metais 1863 m. sukilimo reikšmė Lietuvai ir regionui buvo menkinama ir iškraipoma.

„Net šiandien turime pripažinti, kad apie tą įvykį žinome per mažai, nei galėtume ir turėtume. 150-ąsias metines matau kaip puikią progą taisyti spragą ir įamžinti sukilimo dvasią Lietuvos žmonių, jaunimo, tautinių bendrijų ir visų piliečių atmintyje“, – tvirtino A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų