REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Volstrito džiunglėse stebima didžioji bankininkų migracija – vis daugiau didžiųjų bankų prekybininkų palieka savo postus ir persikelia dirbti į mažiau kontroliuojamas finansų institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš porą metų buvo prognozuojama, kad ieškodami geresnio užmokesčio biržos brokeriai pradės migruoti iš rizikos draudimo fondų į bankus. Vienos vadovų paieškos ir įdarbinimo įmonės įkūrėjas teigė, kad rizikos draudimo fondai ir privataus kapitalo įmonės nesugebės konkuruoti su bankais, kurie savo darbuotojams gali pasiūlyti didesnį atlygį ir užtikrinti stabilumą.

REKLAMA

„Manau, sulauksime žymaus pasitraukimo iš rizikos draudimo fondų ir persikėlimo į investicinius bankus“, – tuomet „Reuters“ pasakojo „galvų medžioklės“ (angl. headhunt) įmonės „Carrington Fox“ vadovas Nicholasas Wellsas ir pridūrė, kad tokią migraciją skatina Europoje įvestos naujos kontrolės priemonės.

Laisvės paieškos

Šiandien bankų siūlomos gėrybės išsisėmė, o biržų brokeriai kaip dykumų fauna migruodama naujo vandens šaltinio link, keliasi ten, kur jų laukia didesnis užmokestis, mažesnė kontrolė ir geresnės galimybės plėstis. Per pastaruosius metus didžiausi Volstrito bankai neteko daugiau nei 10 daugiausia pelno uždirbusių brokerių.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikšmingai prie įmonių pelningumo prisidėję asmenys priversti ieškotis darbo kitur, – „Bloomberg“ pasakojo vienos Niujorko vadovų paieškos konsultavimo įmonės atstovas Dougas Shaeneris. – Tokie asmenys ieško vietų, kur nebūtų taip kontroliuojami ir kur jų prekyba nebūtų taip smarkiai apribota.“

Bene pagrindinė šių pokyčių priežastis – sugriežtinta JAV bankų kontrolė. Vadinamoji Volckerio taisyklė, kuri apriboja valstybės remiamų bankų riziką, privertė bankus apkarpyti darbuotojų atlyginimus ir skirti mažesnes sumas spekuliacijoms akcijų biržoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bankų praradimai

Tarp ryškiausių „migrantų“ reikėtų paminėti Johną Silvetzą, kuris per penkerius metus dirbdamas banke „Deutsche Bank“ atnešė apie 700 mln. JAV dolerių (1,86 mlrd. litų) pelno, tačiau per tą laiką turėjo susitaikyti su smarkiai apkarpytu atlyginimu ir sumažėjusia premija. JAV įdarbinimo įmonių duomenimis, rizikos draudimo fondai svarbiausiems savo brokeriams gali siūlyti 200–250 tūkst. JAV dolerių (532–665 tūkst. litų) metinius atlyginimus. Kai kurios iš šių įstaigų gali pasiūlyti iki 12 proc. nuo prekybininko uždirbto pelno ir, skirtingai nei bankai, daugiausia uždirbusiam brokeriui skirti pusės metinio atlyginimo dydžio premiją.

REKLAMA

Bene labiausiai nukentėjo bankas „Barclays“. Jis prarado 375 mln. JAV dolerių (998 mln. litų) įmonei uždirbusį Brianą Maggio ir dar tris stambius brokerius. Tarp nukraujavusių bankų taip pat yra „JPMorgan Chase“, UBS, „Bank of America“, „Goldman Sachs“ ir „Morgan Stanley“.

Praeityje brokeriai keldavosi į rizikos draudimo fondus tikėdamiesi geresnio uždarbio, tačiau Volstrito bankai juos persiviliojo atgal siūlydami darbo garantijas ir galimybę disponuoti didesnėmis lėšomis. Pastaruoju metu įdarbinimo įmonių vadovai atkreipia dėmesį, kad šios tendencijos pasikeitė.

REKLAMA

„Dauguma šių žmonių sėdėjo ant didžiulių prekybos mastų bei pajamų kalno ir didžioji dalis ištirpo jiems iš po kojų, – „Bloomberg“ kalbėjo vienos Niujorko įdarbinimo įmonės vadovas Gregory Crescisas. – Taigi logiška, kad dabar jie nusprendė pasitraukti arba tapo nebereikalingi.“

FAKTAI: Rizikos draudimo fondai

Investuotojai pirmąjį ketvirtį investavo 16 mlrd. JAV dolerių (42,5 mlrd. litų) į JAV veikiančius rizikos draudimo fondus

Metinis vadovaujančio lygio rizikos draudimo fondo brokerių atlyginimas siekia 200–250 tūkst. JAV dolerių (532–665 tūkst. litų)

Šių metų pradžioje JAV rizikos draudimo fondų valdomas turtas sudarė 2,13 trln. JAV dolerių (5,66 trln. litų)

Straipsnis publikuotas savaitraštyje „Ekonomika.lt“ (Nr.18(80) gegužės 14-20 d.), rubrikoje „Įdarbinti pinigai“.

Mindaugas SAMKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų