REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis parengė kreipimąsi į Seimo valdybą, reikalaudamas užsakyti nepriklausomą ekspertinį teisės aktų projektų įvertinimą dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) statybos.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį žingsnį paskatino abejonių gausa dėl būsimos Visagino AE ekonominio pagrįstumo bei galimybės įsijungti į Vakarų Europos elektros tinklus.

REKLAMA

Parlamentaro teigimu, Energetikos ministerijos pateiktame VAE verslo plane trūksta konkrečių būsimos elektros energijos kainos bei investicijų ekonominio atsipirkimo skaičiavimų. Jame nurodyti ekonominiai rodikliai yra grindžiami abstrakčiomis prielaidomis bei įvairiais tarpusavyje prieštaraujančiais argumentais.

„Latvijos ir Estijos vyriausybėms taip ir nepriėmus sprendimo dalyvauti VAE statyboje, mūsų šaliai gali tekti sunki finansinė-teisinė šio projekto vykdymo prievolė. Lietuvos Vyriausybė spaudžia Seimą prisiimti neįprastai didelius išankstinius teisinius įsipareigojimus dėl parengiamųjų darbų ir kompensacijų vadinamajam strateginiam investuotojui, kurie atneštų valstybei milijardinę žalą, jei būtų nuspręsta, kad VAE statyba Lietuvai yra nenaudinga“, –sakė Krikščionių partijos frakcijos seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Žiemelio teigimu, kyla abejonių, ar Lietuvos susisaistymas finansiniais ir techniniais įsipareigojimais su šiuo atominės elektrinės projektu iš tikrųjų neužvilkins šalies energetinių tinklų sinchronizavimo su kontinentinės Europos tinklais ir dar labiau nepadidins priklausomybės nuo Rusijos energetinės monopolijos.

Kaip pastebi parlamentaras, taip pat nėra parinkti ir įvertinti Lietuvos teritorijoje besikaupsiančių atominių atliekų saugojimo ir utilizavimo būdai, kaštai ir jų keliami pavojai, kurių sprendimas perkeliamas Lietuvos ateities kartoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų