REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 14–18 dienomis du Lietuvos kariuomenės Ginkluotės kontrolės skyriaus inspektoriai kartu su kolegomis iš JAV ir Kanados surengs numatyto rajono patikrinimą Moldovos kariniuose daliniuose.

REKLAMA
REKLAMA

Inspekcija bus atliekama pagal Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Vienos dokumentą. Pagal Vienos dokumentą, Lietuva kaip ir kitos ESBO šalys, atlieka ginkluotės kontrolę kitose šalyse, pasidalijusios inspektuojamas šalis tarp NATO šalių.

REKLAMA

Pagal 2011 m. atnaujintą Vienos dokumentą, kurio esminis pasikeitimas – informacijos tarp ESBO šalių apsikeitimo forma, kiekviena organizacijai priklausanti šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo neteisėtos karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Vienos dokumentas įpareigoja šalis nares kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus bei karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų bei vizitų į karinius dalinius.

Nustatyto rajono inspekcija Moldovoje bus antra tokio pobūdžio inspekcija, kurią šiais metais atliks Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės inspektoriai. Balandį kartu su Turkijos ir Vengrijos inspektoriais Lietuvos atstovai inspektavo Azerbaidžano karinius dalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų