REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena svarbiausių klimato kaitos priežasčių – atmosferos tarša šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Pagrindinės šiltnamio efektą sukeliančios dujos yra: anglies dioksidas (CO2) – sudarantis 76 % visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Antras pagal svarbą elementas, dėl kurio susidaro sustiprintas šiltnamio efektas, yra metanas (CH4), toliau azoto dioksidas (N2O) – sudarantis 6 %, bei fluoruotos dujos (5 %) joms priskiriami hidrofluorangliavandeniliai (HFCs), naudojami šaldiklių ir oro kondicionierių gamyboje, sieros heksafluoridas (SF6), naudojamas, pvz., elektronikos pramonėje, perfluorangliavandeniliai (PFCs), išsiskiriantys gaminant aliuminį ir taip pat naudojami elektronikos pramonėje.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šalyje per metus išmetamų šiltnamio dujų kiekis sudaro tik 0,05 % pasaulinio kiekio. Didžiausia dalis  tenka JAV (20 %) ir Kinijai (15 %). Padalinus išmetamų dujų kiekį iš šalies gyventojų skaičiaus kiekvienam JAV gyventojui tektų 25 tonos, ES gyventojui 10 t, o Lietuvos gyventojui 4 tonos.

REKLAMA

Čia pateikiami keletas būdų kas galėtų padėti sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį neišeinant iš namų:

Prieš išeidami iš kambario išjunkite šviesas, televizorių ir kompiuterį.

Pasirūpinkite senų šaldytuvų ir oro kondicionierių perdirbimu, tuo užtikrinsite, kad fluorinti sieros ir anglies junginiai neišsiskirs į atmosferą.

Sumažinkite savo šildymą keliais laipsniais, kartu sutaupysite mokamus mokesčius (apie 3 %). Po tam tikro laiko nebepastebėsite temperatūrų skirtumo.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažinkite kompiuterio energijos sąnaudas. Pasirūpinkite kad nakties metu ir tada kai nereikia dirbti kompiuteris būtų išjungtas. Rinkites skistųjų kristalų monitorius (LCD) kurie sunaudoja nuo 20 – 50 % mažiau energijos negu tradiciniai monitoriai (CRT).

Leiskite skalbiniams išdžiūti patiems, vietoje to kad naudojate džiovyklę.

Remiantis mokslininkų atliktais skaičiavimais nustatyta, kad Lietuvos namų ūkiuose galima sutaupyti tokį CO2 kiekį, kuris prilygtų sutaupytam kiekiui pastačius naują atominę elektrinę! Namų ūkiuose galima išvengti iki 5,65 megatonų CO2, o pastačius naują atominę elektrinę jų per metus sumažėtų tik 3–4 megatonomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija sukurta ir viešinama vykdant projektą „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimo erdvė“ (Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ priemonė „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“. Projekto kodas VP3-1.4-AM-09-K-01-039. Projekto vykdytojai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos katedra. Projekto partneris – VšĮ „Projektų parkas“). Daugiau informacijos apie projektą: www.ekoaplinka.eu

Užsk. nr. 2204

VGTU (nuotr. Gamintojo)VGTU (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų