REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Penktadienį, gegužės 11 d. vienoje iš Dalaso ligoninių sulaukęs 89-erių metų mirė JAV automobilių legenda Carrollas Shelby. Geriausiai žinomas kaip kultinio „Cobra“ modelio idėjos autorius, praeityje buvęs garsus lenktynininkas pastaraisiais metais tapo žinomas kaip sportinių „Mustang“ automobilių modifikavimo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA

Carrollas Shelby prie 2007 m. „Ford Shelby GT Mustang“ (nuotr. Gamintojo)Carrollas Shelby prie 2007 m. „Ford Shelby GT Mustang“ (nuotr. Gamintojo)

C. Shelby gimė 1923 m. sausio 11 d., nors vaikystėje turėjo rimtų problemų su sveikata ir todėl didelę jos dalį praleido lovoje, prasidedant paauglystei jau laikėsi daug geriau, gydytojų teigimu, problemas tiesiog „išaugo“. Po aukštosios mokyklos baigimo jis užsirašė į JAV armiją kaip savanoris, o Antrojo pasaulio karo metu buvo skrydžių instruktorius ir pilotas-bandytojas.

REKLAMA

Po karo C. Shelby ėmėsi nedidelio verslo, buvo vienos automobilių atstovybės bendrasavininkis, taip pat išleido ribotą seriją modifikuotų „Scaglietti Corvette“ modelių. Naujai atrasta aistra automobiliams atvedė jį iki pirmųjų mėginimų lenktynių trasose, o galiausiai pelnė jam ir sėkmingą lenktynininko karjerą. Kaip svarbiausiu jo pasiekimus galima įvardinti tris čempiono titulus nacionalinėse varžybose, pergalę 24 val. Le Mano lenktynėse ir greičio rekordą važiuojant išdžiuvusio Bonneville ežero dugnu.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, maždaug 1960 m. C. Shelby atsinaujino širdies darbo sutrikimai, dėl kurių jis galiausiai buvo priverstas baigti lenktynininko karjerą. Nors automobilių varžybos buvo mėgstamiausia veikla ir tokios permainos galbūt galėjo pastūmėti jį visiškai nutolti nuo technikos, C. Shelby visą dėmesį sutelkė į automobilių konstrukciją ir gamybą.

Sutaręs su „Ford“ dėl galimybės naudoti jų mažesnio darbinio tūrio V8 tipo variklį savo konstrukcijos automobilyje, 1962 m. Niujorko automobilių parodoje jis pristatė legendinį „Cobra“ prototipą CSX2000. Vėliau sekė trys kartos įspūdingų atvirų modelių, kurie apjungė britiškų kėbulų eleganciją su brutalia amerikietiškų variklių galia, taip pat neilgai trukus pasaulį išvydo ir pirmieji modifikuoti „Ford Mustang“, geriau žinomi kaip „Shelby GT350“.

Pastaraisiais metais C. Shelby sveikata itin suprastėjo, tačiau nepaisant visų sunkumų jis nevengdavo pasirodyti klasikinių automobilių lenktynėse ir aktyviai užsiėmė filantropine veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų