REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auksinis Lietuvos balsas, tenoras Virgilijus Noreika paskelbė po 55 metų baigiantis solisto karjerą didžiojoje scenoje. Gražios sukakties proga – rugsėjo mėnesį jam sukaks 77-eri metai – V. Noreika surengs koncertinį turą, pavadinimu „Ačiū už meilę“. Anot žymiausio Lietuvos tenoro, atsisveikinti reikia tuomet, kai dar gali dainuoti ir pasakyti: „Iki pasimatymo, sudie!“.

Auksinis Lietuvos balsas, tenoras Virgilijus Noreika paskelbė po 55 metų baigiantis solisto karjerą didžiojoje scenoje. Gražios sukakties proga – rugsėjo mėnesį jam sukaks 77-eri metai – V. Noreika surengs koncertinį turą, pavadinimu „Ačiū už meilę“. Anot žymiausio Lietuvos tenoro, atsisveikinti reikia tuomet, kai dar gali dainuoti ir pasakyti: „Iki pasimatymo, sudie!“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisveikinimas turi būti linksmas, o ne liūdnas“, - sako V. Noreika. Jis džiaugiasi galėsiantis atsisveikinti įspūdingais koncertais didžiausiose šalies arenose, į kurias tilps visas gausus būrys jo gerbėjų. „Virgilijus labai myli sceną, myli publiką – jam tai didžiulis džiaugsmas“, - sako jo gyvenimo ir kūrybinės veiklos palydovė, žmona Loreta Bartusevičiūtė.

REKLAMA

Ir toliau mokys vokalo paslapčių

Aktyvia veikla tiek scenoje, tiek kaip dėstytojas užsiėmęs dainininkas po koncertinio turo sako nebedainuosiąs tik didžiojoje scenoje – operose ir kituose dideliuose pastatymuose. „Bet jei pakvies padainuoti į Joniškį ir Šilutę – kodėl gi ne, balsas dar negirgžda“, - sako jis. Kad tenoras vis dar stiprus, patvirtina ir jo žmona Loreta: „Kas rytą girdžiu, kaip jis prasidainuoja, girdžiu, kad jo balsas vis dar puikus.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dainininkas planuoja atsisakyti darbo muzikos akademijoje. „Dainavimą dėstysiu, kaip ir iki šiol. Bet dėl katedros akademijoje turiu įvairių idėjų. Manau reikia pasirinkti vieną sritį, todėl galvoju, kad katedros vairą reikėtų perduoti jaunesniam kolegai“, - sako jis.

V. Noreika į didžiąją sceną išleido 40 mokinių. Jis prisipažįsta, kad visus juos mokė ir toliau moko griežta ir konkrečia metodika. „Pagrindas yra senoji itališka dainavimo mokykla“, - tvirtai sako maestro, kuris išugdė tokius talentus, kaip Laimonas Pautienius, Liudas Norvaišas, Edgaras Montvydas ir daugelis kitų. Operos solistas Edmundas Seilius, nors ir nėra V. Noreikos mokinys, bet prisipažįsta, kad būtent maestro buvo jo didysis įkvėpimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Virgilijus Noreika (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Virgilijus Noreika (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

 

V. Noreika sako per visą savo karjerą su niekuo nesipykęs, gražiai sutaręs. Vis dėlto buvo trys atvejai, kai dainininkas ir dėstytojas nepatogiai pasijuto ir nusivylė. „Bendravimas su studentais sudėtingas tuo, kad kiekvienas dainininkas, mokinys yra individualybė. Atrasti ir atskleisti kiekvieno unikalumą yra sunkus darbas. Konfliktų su mokiniais niekada  nebuvo. Buvo tik trys atvejai, kai jaučiausi blogai – nes jaučiau, akd manimi netiki. Tačiau tiems mokiniams gyvenimas atlygino, jiems taip ir nepasisekė tapti dainininkais“, - pasakoja V. Noreika.

REKLAMA

Prieš pusantrų metų tenoras pradėjo dėstyti Čiurlionio menų gimnazijoje. „Man taip gera čia dirbti, kaskart, kai ateinu į pamoką ir matau, kad manęs laukia mano mažieji mokiniai, kad nepraleidžia nė vienos pamokos – širdis džiaugiasi. Čia aš pailsiu“, - sako dainininkas. 55 metų patirtį scenoje turintis dainininkas sako, kad dainininku reikia gimti, o balsas yra protavimo rezultatas ir vien balsą turėti nepakanka. „Dainavimas yra valia“, - sako jis.

Labiausiai dėkingas mylimai žmonai Loretai

„Esu dėkingas savo tėveliams, kurie mane užaugino. Ir, žinoma, žmonai Loretai, kuri mane saugojo ir kurios dėka šiandien galiu dainuoti. Svarbu turėti gerą galvą, bet nemažiau svarbu turėti gerą kaklą – ji yra mano kaklas“, - mylinčiu žvilgsniu palydi gražius žodžius maestro.

REKLAMA

Paklausta, kaip lepino ir saugojo savo vyrą, Loreta sako, kad visomis išgalėmis stengėsi suteikti jam ramybę. „Stengiausi, kad į sceną jis eitų pailsėjęs, ramus, kad žinotų, jog namuose viskas gerai. Jis labai myli publiką, žmones, sceną – aš tai matau ir dabar. Jis vis dar pilnas jėgų, todėl stengsiuosi, kiek galėsiu, kad jis galėtų tuo mėgautis“, - sako  maestro žmona. Ji prisipažino esanti laiminga, kad jos vyras dirbs mažiau.

„Jis visą gyvenimą dirba be laisvadienių, todėl mes matomės nedaug, tik po visų darbų. Be to, reikia saugoti sveikatą ir po truputį mažinti darbo krūvį“, - sako žavioji V. Noreikos žmona Loreta. Kitaip nei daugelio dainininkų antrosios pusės, Loreta beveik visada būna vyro koncertuose. „Dainų per koncertus žmonai neskiriu – skiriu publikai. Bet mes mylime vienas kitą ir ji man labai reikalinga koncerto salėje“, - prisipažįsta legendinis dainininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mylimiausi dainininko operos vaidmenys yra tie, kuriuos jis atliko būdamas dar visai jaunas ir nepatyręs – tai Romeo, Traviata ir kiti. Tenoras džiaugiasi per karjerą atlikęs pačius sudėtingiausius savo balsui parašytus kūrinius. Nors operose dažnai tenka dainuoti gana paprasto teksto dainas apie meilę, V. Noreika prisipažįsta pirmenybę teikiantis sudėtingesniems kūriniams, turintiems mintį. Tokias dainas jis renkasi ir savo koncertinei programai.

Nori atsisveikinti oriai

Dainininkas atsisveikinimo turo pristatymo spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir jo žmona Loreta, sakė, kad atsisveikinti su didžiąja scena būtent dabar paskatino ne tik artėjanti graži sukaktis, bet ir noras atsisveikinti gražiai.

REKLAMA

„Dabar dar galiu šį bei tą padainuoti. Užteks jėgų oriai ir garbingai atsisveikinti – dar dainuojant, o ne žiopčiojant“, - sako dainininkas. Anot jo, tai pabaiga vieno gyvenimo etapo ir nežinia, kas laukia kitame. Koncertinio turo „Ačiū už meilę“ metu bus surengti penki dideli koncertai didžiausiose Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Alytaus arenose. Koncertuose  skambės įvairių stilių ir žanrų muzikos kūriniai skirtingomis kalbomis.

„Aš labai dėkingas, kad šiuose koncertuose man talkinti sutiko nepaprastai puikūs Lietuvos tenorai – Edmundas Seilius, Vaidas Vyšniauskas ir Merūnas Vitulskis. Vaidas Vyšniauskas - mano mokinys. Edmundui Seiliui padėjau atskleisti vokalo paslaptis.  Dar ir dabar mano mokiniu yra jaunasis talentas Merūnas. Koncerte taip pat dalyvaus styginiais sustiprintas orkestras „Trimitas“, vadovaujamas Ugniaus Vaiginio“, - apie atsisveikinimo turą sako V. Noreika.

REKLAMA

Atsisveikinimo ture „Ačiū už meilę“, tikima, apsilankys kelios dešimtys tūkstančių žmonių, norinčių paskutinį kartą padėkoti maestro už jo neblėstantį talentą, už jo meilę publikai. O legendinis Lietuvos balsas, kiekvieną kartą lipdamas į sceną, visiems tars – ačiū už meilę.

Pirmasis koncertas įvyks rugsėjo 22 dieną „Siemens“ arenoje.

Virgilijus Noreika su žmona Loreta (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Virgilijus Noreika su žmona Loreta (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų