REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje studentai sudaro šešis procentus šalies gyventojų. Apie studentų taupymo išlaidavimo ir mokėjimo elgtis su pinigais įpročius sukurtas ne vienas anekdotas, o itin ekonomiški patarimai, kaip išgyventi šį didelių norų ir mažų galimybių gyvenimo tarpsnį, jau seniai tapo tautinio folkloro dalimi. Bet ar iš tiesų studijų laikotarpis – vien skolos ir nepriteklius?

REKLAMA
REKLAMA

„Swedbank“ asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė kalbėdama apie studentų finansinę kasdienybę ir lūkesčius sakė: „Buvo apklausti trisdešimt devynių aukštųjų mokyklų studentai, iš viso respondentai sudaro apie dešimt tūkstančių jaunuolių, tad apklausa tikrai reprezentuoja esamą situaciją“.

REKLAMA

„Finansų sektorius per pastaruosius dešimt metų labai pasikeitė, tėvų žinios praktinės, bet kai norai dideli, o galimybės menkos, jos nelabai praverčia. Tyrimai rodo, kad finansinį savarankiškumą jaunuoliai atideda vis vėlesniam laikotarpiui“, – kalbėjo pašnekovė.

„Iš statistinių duomenų matyti, kad per paskutinius metus 18–24 metų asmenų pradelsti įsiskolinimai ar mokėjimai augo net 60 proc., o vidutinė  pradelsta suma daugiau nei 2 tūkst. litų. Apie 12 procentų studentų delsia mokėti studijų paskolas“, – komentavo situaciją O. Bložienė ir pridūrė, kad būtent dėl šios priežasties ir prastos kredito istorijos dalis studentų šiemet paskolų studijoms negavo.

REKLAMA
REKLAMA

„33 proc. apklaustųjų sakė, kad gyvena su tėvais, likusieji – atskirai. Paklausti, kas moka už studijas, 74 proc. apklaustųjų teigė, kad tai daro tėvai, o tik 20 proc. pripažino, kad už studijas moka savo lėšomis“, – tyrimo rezultatus komentavo specialistė.

O. Bložienės teigimu, iš atliktų tyrimų matyti, kad vidutinės studento „pajamos“ – apie tūkstantis litų. „Iš tyrimo matyti, kad dažniausios studentų „pajamos“ apie 615 litų. Įdomu tai, kad net aštuoni procentai apklaustųjų nežino, kiek per mėnesį jie gauna pinigų. Todėl vertėtų suklusti tėvams ir skirti studentams reguliarias pajamas.“

Atliekant tyrimą pasidomėta, už kiek studentai sutiktų dirbti pirmajame darbe po studijų. Atsakymai nustebino – studentai pirmajame darbe tikisi gauti 1 500 litų, o baigę studijas norėtų uždirbti 2 200 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų