REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimo projektui. Jame numatoma, kad  nuo 2015 m. bus pereita prie centralizuoto naftos produktų ir atsargų kaupimo bei tvarkymo.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad nuo 2013 m. iki tol, kol bus pereita prie centralizuoto atsargų kaupimo ir tvarkymo, Lietuvos naftos produktų agentūra turės su įpareigotomis įmonėmis sudaryti atsargų kaupimo ir tvarkymo susitarimus dėl ne daugiau kaip 10 proc. konkrečiai įmonei nustatyto privalomo sukaupti atsargų kiekio. Vėliau, perėjus prie centralizuoto atsargų kaupimo ir tvarkymo, įpareigotos įmonės kasmet galės pasirinkti - sudaryti su agentūra susitarimus dėl viso ar dalies joms nustatyto privalomo sukaupti ir tvarkyti atsargų kiekio, ar savarankiškai savo lėšomis organizuoti atsargų kaupimą ir tvarkymą.

REKLAMA

Taip pat siūloma nustatyti reikalavimus, kad turėtų būti sukauptas toks atsargų kiekis, jog jomis galima būtų patenkinti 90 dienų vidutinio dienos grynojo importo arba 61 dienos vidutinio dienos vidaus suvartojimo poreikį.

Teigiama, kad tokie įstatymo pakeitimai leistų padidinti energetinį saugumą ir sustiprinti energetinę nepriklausomybę, padidintų sistemos skaidrumą, sumažintų valstybės naftos bei naftos produktų kaupimo veiklos kaštus bei sudaryti geresnes sąlygas konkurencijai rinkoje ir sukurtų sąlygas mažėti mažmenines naftos produktų kainoms.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar galiojantis įstatymas numato, kad Lietuvoje turi būti sukaupta tiek atsargų, kad jų užtektų ne mažiau kaip 90 dienų, atsižvelgiant į vidutinį kasdieninį suvartojimą per praėjusius kalendorinius metus.

Už įstatymo pataisas balsavo 70 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai. Tačiau tam, kad pataisos būtų priimtos, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų