REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš maždaug 3,5 mln. metų Kretos saloje vaikščiojo mažiausi iki šiol aptikti mamutai, kurių aukštis ties pečiais siekė vos daugiau kaip 1 metrą.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug tokio dydžio būna šiuolaikinių dramblių jaunikliai, teigiama naujame tyrime.

Mammuthus creticus svėrė apie 310 kilogramų ir greičiausiai neturėjo kailio, teigė tyrimo autorė Victoria Herridge.

REKLAMA

„Jeigu jį atkurtumėte, jis turėtų būti šiek tiek panašus į dramblio jauniklį, tačiau greičiausiai kresnesnis, su storesnėmis galūnėmis, o suaugęs turėtų užriestas iltis. Jis būtų panašiausias į Azijos dramblio jauniklį tik su iltimis“, – kalbėjo ji.

Palyginus su išnykusiu pusbroliu, kurio aukštis ties pečiais galėjo siekti daugiau nei 4 metrus, šis mamutas buvo „mažytis“, teigė A. Herridge iš Londono Gamtos istorijos muziejaus paleontologijos departamente.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad jei tokį sutiktumėte, vis tiek šiek tiek išsigąstumėte, nes jis vis tiek būtų metro aukščio ir su iltimis“, – pridūrė ji.

Tyrime, skelbiamame žurnale „Proceedings of the Royal Society B“, teigiama, kad Mammuthus creticus yra ankstyvas reiškinio, vadinamo izoliuotu mažaūgiškumu, pavyzdys, kuomet izoliuotoje aplinkoje išsivysto mažesni gyvūnai.

Manoma, kad šis gyvūnas kilo arba iš Mammuthus meridionalis, arba Mammuthus rumanus, dviejų ankstyviausių Europos mamutų, teigė A. Herridge. Jie prisitaikė prie šiltesnio klimato ir neturėjo kailio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nykštukiniams mamutams buvo būdingos jų protėvių jauniklių fizinės savybės, tad jie nebuvo sumažintos didesniųjų savo giminaičių versijos, pridūrė mokslininkė.

„Anksčiausiai į Kretą šie mažaūgiai galėjo patekti prieš 3,5 mln. metų, tačiau mes nežinome, ar tuo metu jie jau ten buvo“, – kalbėjo tyrėja ir pridūrė, kad išlikę labai mažai fosilijų, išskyrus ilčių mėginius.

Šių gyvūnų dantys leidžia manyti, kad jie mito įvairiais augalais.

A. Herridge ir jos komandos atradimai patvirtina ankstesnius mokslinius tvirtinimus, kad gyvūnas, anksčiau vadintas Palaeoloxodan creticus, kuris gyveno Kretoje, buvo mamutas, o ne tiesiailčių dramblių šeimos mažaūgis.

Artimiausias šiuolaikinis mamuto giminaitis – dramblys. Manoma, kad mamutai išnyko per paskutinį ledynmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų