REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) pranešė apie plečiamą Jungtinių Valstijų kariuomenės vykdomą nemirtino poveikio ginklų kūrimo programą ir skelbiamą konkursą tokios paskirties aviacinei raketai sukurti.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdant nemirtino poveikio ginklų programą JAV kariuomenę jau pasiekė pirmieji aktyvios atgrasymo sistemos (ADS, Active denial system) pavyzdžiai. Tai mikrobangų pluoštus skleidžiantys generatoriai, veikiantys iki 1 kilometro atstumu ir leidžiantys kontroliuoti saugomos teritorijos perimetrą nedarant fizinės žalos pažeidėjams. Jie atbaidomi skausmingu į odos deginimą panašiu šio ginklo efektu.

REKLAMA

Dabar DARPA nori sukurti nemirtino poveikio raketą, kuri galėtų tam tikrą laiką sukti ratus virš taikinio, o po to, gavusi įsakymą atakuoti, neutralizuotų jį ne sprogimu, o labai dideliu garsu, kuris žmonių nesužalotų, o tik apsvaigintų ir dezorientuotų. Taip pat tokios raketos galėtų būti leidžiamos su guminių šrapnelių užtaisais ar kitomis nemirtino poveikio priemonėmis.

Pasak DARPA atstovų, ši raketa bus miniatiūrinio sklandančio raketinio ginklo LMAMS (Lethal Miniature Aerial Munition System) modifikacija, išsiskirsianti nemirtinu poveikiu. Naujoji  LMAMS raketa privalo ne ilgiau nei per 20 sekundžių aptikti ir užfiksuoti taikinį, skristi 100 metrų aukštyje virš žemės ir lūkuriuoti ore leidimo smogti ne mažiau nei 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors LMAMS programa dar kaip reikiant neįsibėgėjo, JAV bendrovė „AeroVironment“ jau sukūrė pirmąją tokios technologijos raketą „Switchblade“. Manoma, kad naujoji nemirtino poveikio raketa bus panaši į „Switchblade“, tik vietoj kovinio užtaiso naudos specialias laikiną neveiksnumą sukeliančias ir pasipriešinimą slopinančias priemones. Kadangi tokios raketos pasižymės kompaktiškumu ir labai dideliu tikslumu, manoma, kad jomis naudosis ne tik specialiosios paskirties pajėgos, bet ir antiteroristiniai policijos būriai ir kitos teisėsaugos tarnybos.

Šiame vaizdo siužete – „Switchblade“ galimybių demonstravimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų