REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Minėti 67-ąsias Pergalės prieš fašistinę Vokietiją metines į sostinės Antakalnio kapines susirinko keli tūkstančiai žmonių, iš kurių beveik 800 žilagalvių karo veteranų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo ankstyvo ryto į sostinės Antakalnio karų kapus ėmė rinktis žilagalviai veteranai, kurių senas kareivių paradines uniformas puošė eilės ordinų, medalių ir garbės ženklų. Prie kapinių vartų veteranų laukė visuomeninių organizacijų atstovai ir moksleiviai, kurie įteikė gėlių, sveikino.

REKLAMA

Keliaudami kapinių takeliais veteranai stabteldavo prie kapų kauburėlių ir padėdavo gėlių, vainikų.

Apie 11 val. į kapines atvyko Lietuvoje reziduojančių šalių diplomatų vadovai – Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kazachstano, Armenijos, Azerbaidžiano.

Mitingą pradėjęs Rusijos ambasadorius Vladimiras Chikvadzė savo kalboje pažymėjo, jog Antrajame pasauliniame kare kraują liejo ne tautybės, o žmonės, nenorintys, kad fašistų pragaras vyrautų Žemėje: „Visi kariavo už taiką, laisvę, saulę ir orą, kuriuo galėtų kvėpuoti. Tūkstančiai karių, visai jaunų, padėjo galvas už tai, kad dabar galėtume čia stovėti“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Chikvadzei pritarė ir Baltarusijos ambasadorius, kuris teigė, jog per karą nukentėjo kas antras baltarusis, dalis jų – apie 148 – ilsisi Antakalnio kapinėse.

Karo veteranų asociacijos pirmininkas Julius Deksnys priminė, jog kapinėse amžino poilsio atgulė beveik 4 tūkstančiai karių, iš kurių beveik 1000 – lietuviai, kiti – rusai, ukrainiečiai, lenkai ir žydai.

Mitingui baigiantis, kapinėse skambėjo legendinė  Levo Leščenkos daina „Pergalės diena“,  iš filmo „Baltarusijos storis“ – „10 mūsų desantų batalionas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitingo metu kapinėse budėjo apie 20 policijos pareigūnų. Portalui Balsas.lt jie sakė, jog incidentų nepastebėta: „Viskas vyksta taikiai ir ramiai“.

Prieš du metus, minint 65-ąsias Pergalės metines prie Antakalnio kapinių susirinko saujelė patriotinio jaunimo, kurie skandavo įžeidžiančius šūkius.

Mitinge dalyvavęs karo veteranas Ivanas Precistovas prisiminė, kad kai baigėsi karas jam tebuvo vos 18 metų: „Tada pirmą kartą paragavau spirito, kurio išgėriau iš aliuminio puodelio. Tai buvo nepakartojama. Turiu omeny pergalės tylą, kuri įsivyravo mūšio lauke“.

Šiuo metu žmonės vis dar plūsta į kapines. Yra atvykusių iš kitų miestų. Iš viso Lietuvoje yra apie trys tūkstančiai veteranų, beveik 1000 gyvena Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų