REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Audito komiteto narys Andrius Mazuronis raštu kreipėsi į Prezidentę, Konkurencijos tarnybos vadovą, generalinį prokurorą, Viešųjų pirkimų tarnybos vadovą ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą su prašymu apginti viešąjį interesą, stabdyti galimai neskaidrų viešųjų pirkimų konkursą bei išsiaiškinti galimai diskriminacinių pirkimo sąlygų iniciatorius. Kreipimesi taip pat prašoma nustačius atsakingus asmenis juos atitinkamai patraukti administracinėn arba baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA
REKLAMA

Šio kreipimosi pagrindas – šių metų vasario 15 d. Vyriausybės pasitarimo protokolas, kuriame Vyriausybė, „akivaizdžiai viršydama savo kompetenciją, nurodo perkančiajai organizacijai palikti galimai diskriminuojančias ir konkurenciją ribojančias sąlygas didelės vertės (90 000 000 Lt) viešajame pirkime“.

REKLAMA

Audito komitetas gavo informaciją, kad minėtame viešajame pirkime už Lietuvai nuosavybės teise priklausančius nustatytosios šiltnamio efektą sukeliančių dujų normos vienetus gautas lėšas yra perkami 90 ekologiškų autobusų, kuriuos netiesiogiai pirkimo sąlygomis yra nurodoma pirkti išimtinai iš Ispanijos autobusų gamintojų.

„Eliminuoti iš viešojo konkurso kitus Europos ir pasaulio autobusų gamintojus įpareigoja aplinkos ministro Gedimino Kazlausko 2011 m. birželio 1 d. pasirašyta sutartis tarp Lietuvos Vyriausybės bei Ispanijos Karalystės aplinkos, kaimo ir jūrų reikalų ministerijos, kurios sąlygose netiesiogiai nurodoma imituoti viešąjį konkursą ir lėšas, gautas už Ispanijai parduotus taršos leidimus be konkurencijos leisti įsisavinti Ispanijos autobusų gamintojams“, – sako A. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymi, kad tokios tarptautinės sutarties sąlygos akivaizdžiai prieštarauja Viešųjų pirkimų, Konkurencijos įstatymų nuostatoms, viešųjų pirkimų principams bei turi akivaizdžių korupcijos apraiškų. Parlamentaro teigimu, tai, kad minėtojo pirkimo sąlygos galimai varžo konkurenciją, du kartus savo išvadose paminėjo Viešųjų pirkimų tarnyba, bet tiek minėtos institucijos išvados, tiek konkurso dalyvių pretenzijos yra ignoruojamos.

„Kreipiuosi į visas atsakingas institucijas su prašymu užkirsti kelią galimai neracionaliam, neefektyviam ir diskriminuojančiam didžiąją dalį galimų gamintojų viešajam pirkimui. Šiuo atveju mes kalbame apie beveik šimto milijonų litų vertės kontraktą, todėl būtina sudaryti sąlygas kuo efektyvesniam ir skaidresniam valstybės lėšų naudojimui. Jei įsipareigojimas neskaidyti pirkimo buvo numatytas sudarant tarpvalstybinę sutartį, tai būtų beprecedentis skandalas ir galimai turintis net kriminalinį atspalvį. Tokiais atvejais mes privalome nustatyti atsakingus asmenis bei patraukti juos atsakomybėn ne tik tam, kad nubaustume kaltus, bet ir tam, kad parodytume, jog ateityje tokie nacionalinę teisę pažeidžiantys sandoriai nebus toleruojami“, – teigė Seimo narys A. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų