REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsisakyti mobiliųjų telefonų nenori nei moksleivių tėvai, nei patys jaunieji panevėžiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Net specialistams sunku įtikinti tėvus, kad neatsiejamas šiuolaikinio gyvenimo atributas mobilusis telefonas gali kenkti jų vaikų sveikatai. Dėl tos pačios priežasties kol kas nė viena Panevėžyje veikianti mokymo įstaiga neuždraudė savo auklėtiniams naudotis mobiliaisiais telefonais, nors Sveikatos apsaugos ministerija bene prieš pusmetį rekomendavo tai padaryti.

REKLAMA

Akivaizdžios grėsmės baisesnės

„Jeigu galvosiu, kiek yra nesveikų dalykų – ir maistas, ir telefonai, ir oro tarša, tai ir numirsiu“, – trumpai drūtai nerimą dėl mobiliųjų telefonų sveikatai galbūt keliamos grėsmės apibūdino „Panevėžio balso“ pakalbinta panevėžietė Viktorija, trečią klasę vienoje iš miesto mokyklų lankančio pradinuko mama.

„Uždrausti telefonus mokyklose – tikras absurdas, – tikino dienraščio korespondentams kita prisistatyti nepanorusi moteris. – Sakykite ką norite, bet mano vaikas tikrai nešis į mokyklą telefoną, nors ir uždraus. Berniukas į mokyklą važiuoja autobusu, pamokų metu mobilusis būna kuprinėje. Vaikas man skambina pasibaigus pamokoms arba per pertrauką, jei kas atsitiko. Man labai svarbu žinoti, kad prireikus galiu susisiekti su juo – vien dėl saugumo.“

REKLAMA
REKLAMA

Pradinukai – nė žingsnio be mobiliųjų

Tokie tėvų argumentai puikiai žinomi daugeliui miesto mokyklų vadovų. Kazimiero Paltaroko gimnazijos direktorė Gražina Gailiūnienė prisimena, jog tada, kai Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė savo rekomendacijas – pradėti drausti naudotis mobiliaisiais telefonais mokyklose, – tėvai joms iškart nepritarė. „Jų nuomonė tokia: „Ką jis daro, tas telefonas? Juk jis būna išjungtas pamokų metu ir kuprinėje!“ Matyt, tėvams svarbiau vaikų saugumas.“

„Panevėžio balsui“ pakalbinus Pradinės mokyklos direktorę Ritą Charisovą paaiškėjo, kad apie pusę mokymo įstaigoje besimokančių pradinukų – tarp jų ir pirmaklasių – turi mobiliuosius. „Kai kurie ir ne po vieną“, – patikino mokyklos vadovė. – Manau, kad patiems vaikams yra svarbu turėti tą aparatą – kaip ir ne onaras neturėti. Mums svarbiausia, kad telefonas netrukdytų mokytis. O sveikatos reikalus paliekame spręsti tėvams.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Charisovos teigimu, ypač tėvai nori, kad telefonus turėtų patys mažiausieji – pirmokėliai. „Aišku, taip jiems saugiau“, – supranta Panevėžio miesto pradinės mokyklos direktorė.

Kol kas tenkinasi kompromisu

Daugelyje miesto mokyklų mobilusis telefonas pamokų metu turi būti išjungtas. Bet su rūpinimusi mokinių sveikata šis reikalavimas nesusijęs – tai drausmės klausimas.

Su „Panevėžio balso“ korespondente bendravę kelių miesto mokyklų vadovai visi atvirai sakė, jog Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis visiškai uždrausti mokyklose vaikams iki 16 metų naudoti mobiliuosius telefonus nesivadovauja.

REKLAMA

„Mokyklos vidaus taisyklės draudžia jais naudotis tik pamokų metu – ir ne tik mokiniams, bet ir mokytojams, – aiškino 5-osios gimnazijos direktorius Antanas Doniela. – Mes juk du zuikius nušauname: ir sveikatai gerai, ir mokslams netrukdo – bent jau pamokų metu. O per pertraukas mes negalime uždrausti naudotis.“

Mokyklos vadovas sako negalintis teigti, kad jų moksleiviai telefonus naudotų masiškai, bet, kiek pats matantis, per pertraukas mokiniai telefonais mielai klausosi muzikos.

„Mokykloje svarbiausia mokytis. Todėl mes turime susitarimą, kurio laikosi visa bendruomenė: pamokų metu telefonas turi būti išjungtas ir netrukdyti mokslams“, – analogiškų vidaus taisyklių egzistavimą aiškina ir Kazimiero Paltaroko gimnazijos vadovė G. Gailiūnienė.

REKLAMA

„Žinoma, kalbėjome su mokyklos bendruomene, su tėvais, aiškinome jiems, perspėjome apie žalą sveikatai, priminėme ministerijos rekomendaciją, tačiau tėvams vis tiek svarbiau, kad vaikai turėtų telefonus“, – pridūrė pedagogė.

Pasekmes pajus tik po dešimtmečio

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Dangutė Mikutienė, ne vienus metus jau kovojanti už galimybės vaikams naudotis mobiliaisiais telefonais apribojimą, tėvų nenorą mažinti vaiko naudojimosi telefonu laiką aiškina elementariu neišprusimu.

„Aišku, neneigiu, telefonas – neatsiejama mūsų kasdienos dalis, bet ir juo naudotis reikėtų mokėti, – sako parlamentarė, pati auginanti dvi atžalas. – Pavyzdžiui, žinome, kad peilis – pavojingas aštrus daiktas, bet naudojantis juo tinkamai žalos sau nepadarysime. Taip yra ir su mobiliaisiais: privalome užtikrinti savo vaikų saugumą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektromagnetinės spinduliuotės poveikį sveikatai, Seimo narės teigimu, pripažįsta Pasaulio Sveikatos Organizacija, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ir Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra ir rekomenduoja imtis atsargumo priemonių. Kitos šalys, tokios kaip Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir net Rusija, labai operatyviai reagavo į PSO tyrimo išvadas apie mobiliojo ryšio aparatų keliamą grėsmę ir reglamentavo naudojimąsi jais.

„Mobiliųjų telefonų poveikis pasireiškia tik daugiau nei po dešimties metų, – primena D. Mikutienė, Sveikatos reikalų komitete dirbanti jau ne vieną kadenciją – iš viso daugiau nei dešimtmetį. – Tačiau jau dabar matomas padidėjęs vaikų sergamumas onkologinėmis ligomis, psichologinis jautrumas, irzlumas, negebėjimas koncentruoti dėmesio.“

REKLAMA

Informacijos užtenka, trūksta motyvacijos

Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius Eugenijus Vilčinskas sako, nors informacijos, kad mobilieji telefonai nerekomenduotini mažiems vaikams, tikrai labai daug, dar trūksta pačių tėvų sąmoningumo ir supratimo, jog duodami telefoną savo atžalai rizikuoja jo sveikata.

„Vis dėlto nulemia patogumo ir saugumo kriterijus, o sveikata taip ir lieka nuošalėje“, – apgailestauja direktorius.

„Mobilieji telefonai pavojingi mažiems vaikams, ir ši ministerijos rekomendacija labai teisinga, – sako E. Vilčinskas, omenyje turėdamas vis dar tą pačią bemaž pusmečio senumo Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendaciją mokykloms. – Bet tai tėvų reikalas. Mes negalime uždrausti mokyklose naudotis telefonais – juk ir Sveikatos apsaugos ministerija nedraudžia, o tik rekomenduoja.“

REKLAMA

Visuomenės sveikatos centro direktorius labai atviras: „Kas iš to, kad visi mes tiek daug kalbame apie žalą. Tėvai vis tiek duoda vaikams telefonus.“ Tačiau pripažįsta: šiuo klausimu dirbti daugiau turėtų ir patys mokytojai, ir Visuomenės sveikatos biuro specialistai.

Iš tiesų dirba per mažai?

Panevėžio savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Sonata Steniulienė sako, jog paskaitas apie mobiliojo telefono žalą sveikatos apsaugos specialistai skaito visose miesto mokyklose. Pernai buvo surengta 31 paskaita, o šiemet jau 9.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ši informacija pasiekiama ir tėvams.

„Mes skaitome paskaitas, stengiamės bendrauti ir su tėvais susirinkimų metu, tačiau kol kas mokyklose mobiliaisiais mažiau nesinaudojama, – tvirtina S. Steniulienė. – Nors tėvai ir supranta, kad telefonas vaikui sveikatos atžvilgiu nėra saugus, turbūt patogumas nulemia viską.“

Panevėžio savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai netrukus planuoja atlikti Sveikatos apsaugos ministerijos užsakytą tyrimą, siekdami išsiaiškinti mokinių naudojimosi mobiliaisiais telefonais paplitimą. Specialios anketos bus padalytos 4–8 ir 11 klasių mokiniams, mokyklų vadovams bei klasių auklėtojams. Iš viso Panevėžyje apklausoje dalyvaus 54 mokiniai.

Eglė GIKNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų