REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuotraukoje – du tarnybinius ginklus į fotobjektyvą nukreipę, besišypsantys policininkų uniformomis vilkintys jaunuoliai. Vienas jų – Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau VPK) Viešosios tvarkos skyriaus patrulių būrio vyr. patrulis Raimondas Benėta. Tokią savo nuotrauką jis viešai publikuoja socialinio tinklalapio „Facebook“ profilyje. Nuotrauka netruko pasklisti internete, o istorija – įsisiūbuoti. Vakar Tauragės VPK nuspręsta pradėti tarnybinį R.Benėtos patikrinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Skundė vadovybei

Kelių patrulių būrio, kuriam priklauso R.Benėta, vadas Artūras nuotraukoje nieko blogo neįžvelgė. Pasak jo, pradėti tarnybinį patikrinimą būtų galima, jei policijos atstovai, vilkintys uniformomis, būtų girti ir apsidrabstę skrandžio turiniu. O kaip dėl ginklų? Ar tikrai galima taip su jais pozuoti vardan linksmumo, o po to viešinti tokį vaizdą ir juokauti su draugais komentuojant jį?

REKLAMA

Privalo elgtis nepriekaištingai

Asmeniui, pasirinkusiam policininko profesiją, visuomenė kelia labai didelius reikalavimus. Pareigūnai bet kurioje situacijoje turi elgtis ir veikti kompetentingai. Pradėdami savo, kaip valstybės tarnautojo, veiklą, jie netgi prisiekia, visada saugoti gerą vidaus tarnybos sistemos pareigūno vardą. Pagal Vidaus tarnybos statutą pareigūno vardo pažeminimas –  tai kaltas pareigūno veikimas ar neveikimas, susijęs ar nesusijęs su tarnybinių pareigų atlikimu, tačiau akivaizdžiai žeminantis vidaus tarnybos sistemos autoritetą, griaunantis pasitikėjimą vidaus reikalų įstaiga arba ją kompromituojantis. Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklėse numatyti padorumo bei pavyzdingumo principai, įpareigojantys valstybės tarnautoją būti nepriekaištingos reputacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Gresia įspėjimas

Tauragės apskrities VPK viršininko Remigijaus Rudmino nuomone, grubių pažeidimų R.Benėtos veikloje kol kas nepastebėta. Svarstoma tik, ar šios nuotraukos paskelbimas viešai prieinamame tinklalapyje nepažeidžia etikos elgesio normų, o už tai gresia daugių daugiausia įspėjimas. Nuotrauka „Facebook“ paskelbta  2011 metų sausį, kai R.Benėta dar mokėsi Lietuvos policijos mokykloje. Tauragės VPK jis pradėjo dirbti nuo praėjusių metų balandžio, todėl, pasak R. Rudmino, tyrimas apims tik faktą, kad nuotrauka tarnybos metu vis dar buvo visiems prieinama viešai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kiekvienas žmogus turi savo asmeninį gyvenimą. Šįkart koją pakišo neatidumas. Man kyla abejonių, ar tai nėra kabinėjimasis prie konkretaus pareigūno, atliekančio valstybės deleguotas funkcijas, ir noras padaryti jam poveikį ar net atsilyginti už tai, kad jis kažkam pritaikė poveikio priemones, numatytas įstatyme. Smalsiausi žmonės tie, kurie nubaudžiami už tam tikrus pažeidimus, kuriems teisėtai yra surašytas protokolas. R.Benėta – labai geras bei pareigingas darbuotojas. Per metus neturėjome jokių nusiskundimų jo atžvilgiu, – savo asmeninę nuomonę išdėstė R.Rudminas.

REKLAMA

Ginklas tikras ar mokomasis?

R.Rudminas atsisakė komentuoti ginklo, matomo nuotraukoje, pobūdį, tad susisiekiau su Lietuvos policijos mokyklos, kurioje mokėsi R.Benėta, viršininko pavaduotoju Valdu Serapinu. Pasak jo, studentai naudoja dvejopus ginklus: mokomuosius ir tikruosius. Kadangi svoris ir spalva jų vienoda, sunku nustatyti, kokie ginklai matomi nuotraukoje. Tikrieji, šaunamieji,  išduodami tik šaudyklose. Jei mokinys turi išsinešti ginklą iš šaudyklos, jie išduodami be kulkų ir be dėtuvių. Nuotraukoje aiškiai matomos dėtuvės, tad, nors ir negarantuodamas 100 procentų, V.Serapinas mano,kad ginklai šiuo atveju buvo „nepavojingi“.

REKLAMA

– Visada mokėme studentus su ginklais, kad ir koks jis bebūtų, elgtis tarsi jie būtų užtaisyti. Mokykloje veikia vadinamosios simuliacinės klasės, kuriose studentai mokomi nukreipti ginklus vienas į kitą, tiesiog kad priprastų, jei reiktų tai daryti tarnybos metu prieš piktavalį. Į tuos ginklus netgi įmontuojami specialūs lazeriai. Įsivaizduokite, jei mokytų vairuoti automobilį be automobilio. Neįmanoma, – savo nuomonę dėl pozavimo su ginklu išdėstė V.Serapinas. – Ši nuotrauka tiktų mūsų vaizdinei, mokomajai medžiagai – turime panašią ne vieną. Tačiau svarbu, kokiu tikslu, kada ir su kieno žinia ji padaryta, kur skelbiama. Mano nuomone, nereikėtų painioti asmeninių ir tarnybinių interesų ir viešinti tokių nuotraukų socialiniuose tinklalapiuose. Pareigūnas pasielgė tikrai vaikiškai.

Kadangi fotografuota mokymosi įstaigoje, V.Serapino teigimu, galima kalbėti tik apie etikos normų pažeidimą.

Karolina STAŽYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų