REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip besibaigtų Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas – ar prie Kiaulės Nugaros, ar Butingėje, ar niekaip – valdantieji konservatoriai-liberalai jau atskleidė savo cinišką požiūrį į klaipėdietį. Ekonominiai Vilniaus ponų interesai – aukščiau žmogaus ir žemės, ant katros Klaipėdą kuriam.

REKLAMA
REKLAMA

Ar nors vienas apie dujų terminalo prie Kiaulės Nugaros būtinumą kalbantis yra viešai užsiminęs apie tai, KAIP vykdomos šio terminalo projektavimo ir statybos procedūros? Neužsiminė ir neužsimins. Nors kožnas privatus asmuo ar verslininkas, sau namuką ar įmonę nusprendęs suręsti, tas teisines procedūras kaip kryžiaus kelią atmins ir dar kitiems papasakos. SGD terminalą klaipėdiečių panosėje kuriantys – nepasakos, nes A.Kubiliaus ir liberalų vyriausybei nebūtina laikytis mūsų valstybės teisės – jie patys save laiko TEISE.

REKLAMA

Dėka garsiųjų Garliavos bylų nuoseklaus ir sistemingo viešinimo mes tampame išprusę šeimos ir vaikų teisėje. Bet kada gi ir kokio redaktoriaus dėka klaipėdiečiai pažins savo teises, lemiant pavojingų objektų atsiradimą šalia savo namų?

Normų nesilaikymas tapo norma

Nors SGD terminalo Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita dar nepatvirtinta, bet konservatoriai-liberalai ir toliau skelbia, kad dujų terminalas stovės prie Kiaulės Nugaros – 800 metrų iki pirmųjų gyvenamųjų namų Klaipėdos Smeltės kvartale. Nėra ko stebėtis. Dar 2010 lapkričio 3 d. LR Energetikos ministerija be jokių ceremonijų ir aplenkdama tokiems statybos objektams numatytas procedūras žiniasklaidoje “oficialiai patvirtino tai, kas jau buvo kalbama senokai - geriausia vieta suskystintų dujų terminalui yra Kiaulės Nugaros sala pietinėje Klaipėdos uosto dalyje."

REKLAMA
REKLAMA

Ne vienas statybų ir teritorijų planavimo specialistas pripažįsta, kad dabartinė dešiniųjų vyriausybė, kaip jokia kita, nesilaiko LR įstatymuose nustatytų procedūrų ir normų. Normų nesilaikymas tapo norma visuose dideliuose statybiniuose projektuose, kuriuos kuruoja A.Kubiliaus ir liberalų ministerijos. Jos pirmiau nusprendžia kur statyti ir tik po to samdomi specialistai pagrįsti vienašališką sprendimą, aplenkiant vietos gyventojų interesus.

Manau, kad Klaipėdos miesto savivaldybė šiandien yra tiesiog verčiama SGD terminalo projektines procedūras vykdyti atbulai – taip, kaip to reikia SGD terminalo projekto organizatoriui – “Klaipėdos naftai". Tad kaip paprastas klaipėdietis šiandien gali be nepriklausomos žiniasklaidos pagalbos susigaudyti informacinėje košėje – kas yra SPAV, PAV, Specialusis planas, Detalusis planas ir t.t.? Ir kuriame etape, ir kokias savo balso teises klaipėdietis, nesutinkantis su dujų terminalo atsiradimu savo panosėje, turi? Ar internetas ir įstatymų skaitymas išgelbės? Regime, kad negelbsti, jei net ir išprusę vietiniai mūsų uostamiesčio politikai nelabai gaudosi šiose procedūrose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Procedūros ir informacinė košė

Praėjus kelioms dienoms po to, kai š.m. vasario 3 d. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba pritarė Suskystintų gamtinių dujų terminalo poveikio aplinkai vertinimo programai (ne ataskaitai) vienas iš Klaipėdos konservatorių lyderių, buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys K.Gabšys leido sau viešoje erdvėje paskelbti netiesą:“Klaipėdos miesto tarybos nariai praėjusią savaitę palaimino suskystintų dujų terminalo statybą Klaipėdoje. <...> Šiandien terminalo statybos klausimas iš politinio jau virto techniniu. Nuo šiol visus dokumentus, susijusius su terminalo statyba Klaipėdoje, pasirašinės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė."

REKLAMA

Blefas. Uostamiesčio tarybos nariai tuomet pritarė tik Suskystintų gamtinių dujų terminalo poveikio aplinkai vertinimo programai, kuri nagrinėja ar galima atitinkamoje vietoje atitinkama ūkinė veikla ir lygina alternatyvas. O ir su dujų terminalu susijusius klausimus ir toliau svarstys Klaipėdos miesto savivaldybės taryba, nesuteikdama galvos skausmo ir atsakomybės vienintelei J.Simonavičiūtei.

Šis lyg ir patyrusio Klaipėdos ribose konservatorių politiko pavyzdys puikiai atskleidžia kaip galima susukti smegenis ir tik prieš metus išrinktiems Klaipėdos savivaldybės tarybos nariams, sunkiai besigaudantiems tarp SPAV, PAV ir kitų procedūrinių dujų terminalo projektavimo darbų. Betgi – turėtų. Betgi išrinkti ginti klaipėdiečių interesus. Konservatorių-liberalų ministerijos mūsų interesų tikrai negins. Manau, kad atskiri Klaipėdos mero komandos nariai yra labiau įsigilinę į atbulai vykdomas procedūras, bet – tyli. Nepatogu aniems prieštarauti Vilniuje sėdintiems bendrapartiečiams.

REKLAMA

Ir visgi viliuosi, kad dar kažkam Klaipėdos miesto savivaldybėje užvirs kraujas, prisiminus keliolikos metų senumo įvykius, kuomet uostamiesčio tarybai pasipriešinus dalis “Klaipėdos naftos" verslo iškeliavo Butingėn (panašiai galėtų iškeliauti ir SGD terminalas). O galgi to karto pamokyti naftininkai ir vengia viešintis konceptualioje dujų terminalo projekto stadijoje, kad išvengtų viešumo, specialistų komentarų ir visuomenės kritikos? Gal taip ir siekiama dujų terminalą suprojektuoti iki paskutinio medvarščio ir pristatyti suglumusiam klaipėdiečiui: netriukšmauk ir neprotestuok, tiek pinigų išleista, tiek padaryta, terminalas prie Kiaulės Nugaros bus!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei šiandien atliktume paprastą lyginamąją analizę – taip maždaug trijų skilčių lentelės formos – išvystume dar daugiau įdomybių. Viena šios lentelės skiltis turėtų būti skirta informacijai apie tai, kokios ir kokia eiliškumo tvarka, remiantis LR įstatymais, turėtų būti vykdomos procedūros, projektuojant ir statant SGD terminalą. Antra lentelės skiltis – na, o kokia seka šiandien realiai atliekamos-neatliekamos minimos procedūros. Trečia skiltis - kada ir kaip prasidėjo apmokama SGD terminalo viešųjų ryšių akcija. Išvados – apie tai kur nuskendo-nuskęs klaipėdiečių teisė pasisakyti PRIEŠ dujų terminalą – atsiskleis savaime.

REKLAMA

Pasikartosiu – jei reikaluose nesigaudo vietiniai politikai tai be Jūsų pagalbos, gerbiami redaktoriai ir žurnalistai, klaipėdiečiai vargiai susigaudys informacinėje SGD terminalo košėje! Beje, tai pasitarnautų ir atskirų Klaipėdos uosto įmonių labui, katros taip pat abejoja procedūromis.

Post scriptum

Tą pačią dieną (2012 04 23), kuomet internetinėje erdvėje pasirodė pirmoji šio mano straipsnio dalis AB „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius R.Masiulis LTV laidoje “Dienos tema" vylėsi, kad SGD terminalo projektas neužstrigs dėka klaipėdiečių kiemo interesų – atseit nugalės valstybiniai interesai...

Bet kas, gi, tuomet – valstybė? Mes ar konservatorių-liberalų teisė, kirviu pakibusi virš mūsų, mūsų namų ir kiemų?

TAIP PAT SKAITYKITE:

A. Každailevičius: dujų terminalas – klaipėdiečių nuvertinimo pavyzdys (I)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų