REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Placenta – valgyti ar sunaikinti?

Vis daugiau jaunų mamų apsisprendžia, kad placenta – vienas maistingiausių užkandžių po gimdymo. Kodėl valgomas savo pačios „vaisius“ ir kaip šis laukinių gyvūnų pasaulio reiškinys skverbiasi į civilizuotų žmonių pasaulį?Placenta – labai svarbus ir unikalus organas. Nuo jos priklauso motinos įsčiose augančio kūdikio gyvybingumas ir sveikata. O unikali ji tuo, kad egzistuoja tik nėštumo metu ir vienu metu priklauso dviem organizmam – motinos ir vaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Sunaikinti negalima, panaudoti!

Po gimdymo placenta paprastai utilizuojama kartu su kitomis medicininėmis atliekomis. Tačiau tiek gimdymo tradicijomis, tiek natūralistiniais principais besidominčios moterys vis dažniau teiraujasi galimybės placentą po gimdymo pasiimti. Kai kuriose kultūrose placentai teikta daug dvasinės reikšmės.

REKLAMA

Senovės  Egipte jai buvo skirtas savarankiškas hieroglifas, Nigerijoje ir Ganoje placenta traktuojama kaip miręs naujagimio dvynys, taigi laidojama su visomis tradicijomis: iškilmingai sudeginama, o pelenai užkasami po medžiu; Kinų medicinoje džiovintos žmogaus placentos dalelės maišomos su žolelėmis ir naudojamos impotencijai gydyti bei laktacijai skatinti. Senovės Lietuvoje buvo gajus paprotys užkasti placentą savo namo sode – neva užaugęs vaikas tuomet laikysis arčiau namų. Dažnai virš užkastos placentos pasodinamas ir medis.

REKLAMA
REKLAMA

Šį paprotį kai kurios poros noriai atgaivina ir šiandien, o namų sode užkasta placenta ir „iš jos“ išaugęs medis tampa savotišku kūdikio gimimo paminklu.

Šiuolaikinė medicina kol kas placentą naudoja nebent laboratoriniams tyrimams. Kiek plačiau pritaikoma po gimdymo nukirpta virkštelė – ją galima užšaldyti ir prireikus panaudoti kamieninėms ląstelėms gauti.Tiesa, vis dažniau prabylama ir apie kitokias placentos funkcijas. Gyvūnijos pasaulyje tam, kad greičiau atsigautų atsivedę jauniklių, patelės savo placentą suėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėgindami tai pritaikyti žmonių pasaulyje placentos valgymo šalininkai tikina, kad šiame laikiname žmogaus organe esama medžiagų, kurios saugo nuo pogimdyminės depresijos, skatina laktaciją, spartina gimdos susitraukimą ir kompensuoja gimdymo metu prarastas maistingąsias medžiagas.

Placentos valgymo tradicija turi ir savo pavadinimą – placentofagija. JAV vis labiau populiarėja praktika placentą sudžiovinti, sutrinti į miltelius, sudėti į kapsules – tokias, kaip įprasti vitaminai ar maisto papildai. Jos atiduodamos gimdyvei ir ši gali sėkmingai gerti jas kartu su maistu. Manoma, kad tokia placentos valgymo mada pasikartoja maždaug kas keletą dešimtmečių, kai pasigirsta aktyvių raginimų vėl grįžti kuo arčiau gamtos. Kol kas mokslinių įrodymų, kad placenta būtų kuo nors naudinga žmogaus organizmui, nėra. Faktai, kad kai kurioms moterims išties suvalgius placentą sustiprėja laktacija, daugeliui mokslininkų asocijuojasi labiau su placebo efektu nei su realiu poveikiu: jei moteris tiki, kad placenta suteikia ypatingos energijos ir palengvia pieno išsiskyrimą – tai ji taip ir suveikia.

REKLAMA

Taip, joje yra gana daug geležies, vitamino B-12 ir kai kurių hormonų, tačiau to yra ir kitose mėsos rūšyse. Tiesa, vegetarės gimdyvės turi ir savo argumentą: placenta – tai vienintelė mėsa, kurią galima valgyti nieko nenužudžius.Kalbas apie placentos valgymą pastaruoju metu ir vėl išprovokavo ir Holivudo aktorė January Jones.

Ji prisipažino, kad pernai rugsėjį pagimdžiusi sūnų Xander, vartojo savo placentos miltelius – bėrė jų į žolelių arbatas. Manoma, kad pastaruoju metu vis labiau populiarėjančią placentos valgymo madą į Holivudą atnešė ekscentrišku elgesiu pagarsėjęs Tom Cruise. Esą jis, greta kitų su žmonos Katy nėštumu ir gimdymu susijusių keistenybių, kaip, pavyzdžiui, gimdymas tylomis, parekomendavo jai suvalgyti placentą.

REKLAMA

Tie, kurie ryžtasi placentą suvalgyti kaip įprastą mėsą, tikina, kad jos skonis – visai kaip galvijų kepenų. Vadovaujantis kelis tūkstantmečius skaičiuojančiomis placentos valgymo tradicijomis kinijoje rekomenduojama ją ruošti pagardinus imbieru, citrina ir jelapeno pipirais. Kinai mano, kad placentoje esama gyvybės energijos či, taigi ji stiprina tiek vyrų, tiek moterų imunitetą, gydo nuo įvairių ligų, jaunina, skaistina odą.

Placentos funkcijos

Placenta maitina vaisių iki jam užgimstant, neleidžia į jo organizmą prasiskverbti toksinams, bet sėkmingai praleidžia vitaminus, mineralus, deguonį ir kitus reikalingus elementus. Placenta taip pat iš dalies saugo, kad į kūdikio organizmą iš mamos organizmo nepatektų virusai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Placnta – tai organas, kuriame gausu kraujagyslių. Jis užauga moteriškos lyties žinduolių organizme nėštumo metu. Placenta auga ir vystosi kartu su vaisiumi ir yra sujungta su juo virkštele. Naujagimiui užgimstant placenta taip pat pasišalina iš organizmo – tai gimdymo proceso dalis. Placentos funkcija – perduoti vaisiui deguonį ir maitingąsias medžiagas iš moters organizmo. Ji taip pat šalina iš vaisiaus aplinkos jo šlapimą bei anglies dioksidą.

Gyvūnams – natūralu, o žmonėms?..Mark Kristal, psichologijos ir neurologijos profesorius, placentos tyrimams skyrė 40 metų. Pasak jo, placentos ir amnioninio skysčio vartojimas daugumai žinduolių – visiškai natūralus.

REKLAMA

Tai padeda sustiprinti motinos ir kūdikio ryšį, sumažina pogimdyminius skausmus. Be to, medžiagos, esančios placentoje, motinos galvos smegenyse išprovokuoja opiodines reakcijas, kurios „įjungia“ jos motiniškus instinktus. Be to, pasak specialisto, placentofagija padeda greičiau atsistatyti gyvūnų patelių vaisingumui.

Moterų nėštumą ir gimdymą neretai lydi tam tikros psichologinės problemos, kurios nebūdingos gyvūnų pasauliui. Tai visų pirma pogimdyminė depresija, ryšio tarp motinos ir naujagimio stoka ar net motinos priešiškumas naujagimiui. Placentoje esančios cheminės medžiagos gali padėti jaunai mamai šias problemas įveikti ar netgi jų išvengti. Kita vertus, pats placentos valgymo proceso rituališkumas gali suveikti kaip geriausi vaistai.

REKLAMA

Tiesa, mokslininkas nekalba apie placentos kaip mėsos gabalo suvalgymą iškart po gimdymo. Pasak jo, teigiamas efektas turėtų būti pasiekiamas placentą pateikus patogaus vartoti maisto papildo forma, ji vertintina kaip organizmui naudingų medžiagų šaltinis, kuris teigiamai veikia ne tik moterų, bet ir vyrų organizmą – opiodinis anestetinis poveikis pasireiškia nepriklausomai nuo lyties.

Kosmetika su placenta

Dabar gaminama kosmetika su gyvūnų placenta lygina raukšles, suteikia odos patempimo efektą. Tačiau net ir šis kosmetinis placentos poveikis kol kas kelia daugybę medikų ginčų. Kremai, šampūnai su placenta laikomi ne itin pavojingomis priemonėmis, taigi juos vartoti leistina apsidraudus skeptišku „jei ir nepadės – tai bent jau nepakenks“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visai kas kita – injekcijos su placenta. Tokį netradicinį odos jauninimo būdą praktikuojantys specialistai (daugiausia – Tolimuosiuose Rytuose, tradicinė vakarietiška medicina šio metodo tikrai nelaimina) tikina, kad efektas – stulbinantis, o svarbiausia – visos priemonės natūralios. Tačiau mokslininkai skuba paprieštarauti: šiaip ar taip, gyvūnų placentoje yra svetima genetinė informacija, taigi tokios procedūros gali sukelti ir sunkių alerginių reakcijų. Deja, jų nutinka ir naudojant žmogaus placentą: neseniai Tokijuje keturiasdešimtmetei moteriai, kuriai grožio salone atliekamos procedūros metu buvo sušvirkšta žmogaus placentos, išsivystė sunkus kepenų nepakankamumas. Jei naudojama nepatikrinta placenta, kyla grėsmė užsikrėsti ŽIV ir hepatitu.

REKLAMA

Skeptikų argumentai

Daugeliui žmonių mintis apie placentos valgymą kelia ne tik nuostabą, bet ir šleikštulį.

Šiaip ar taip, valgyti savo arba artimo žmogaus organizmo mėsą – tikrai ne kasdieniška patirtis, nors ir ta mėsa išties gauta nieko nenužudant.Dar labiau glumina placentos kaip vaisto nuo pogimdyminės depresijos vartojimas. Paprastai mamos ir vaiko ryšys užsimezga net ne gimdymo metu, o gerokai prieš jį. Pasitaiko atvejų, kai ryšys su kūdikiu pajuntamas tik per pirmąsias kelias savaites po gimdymo.

Tačiau jei šis ryšys neatsiranda ir ilgiau – jaunai mamai kur kas naudingiau būtų kreiptis į psichologą ar psichoterapeutą, o ne ieškoti panacėjos apdairiai užšaldytoje ar sudžiovintoje placentoje. Juolab sunku įsivaizduoti psichologinių problemų turinčią mamą, kuri atstumia savo kūdikį, tačiau be pasišlykštėjimo valgo savo placentą tikėdamasi užmegzti glaudesnį ryšį su juo.

Skeptiškai placentos teikiamą naudą suaugusiems žmonėms vertinantys mokslininkai primena: kad ir kokių maistingų bei naudingų medžiagų bebūtų placentoje, tai tikrai nereiškia, kad jų negalima kompensuoti kitais, mūsų stalui įprastais produktais, o prireikus – ir maisto papildais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų