REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) iniciatyva gegužės 4 d. LR Prezidento rūmų Baltojoje salėje iškilmingai apdovanoti geriausių per praėjusius metus Lietuvoje apgintų disertacijų autoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie apdovanojimai Lietuvoje rengiami jau šeštus metus iš eilės, sakoma LJMS pranešime. „Mokslui atsidėjęs jaunimas – sparčios mūsų šalies plėtros garantas. Jis užtikrins modernios ateities ekonomikos augimą ir visuomenės brandą," – teigė jaunuosius mokslų daktarus sveikinusi LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė. – „Esame nedidelė šalis, todėl branginkime kiekvieną talentą. Visokeriopai skatinkime ir ugdykime jo pilietinę motyvaciją. Stiprią Lietuvą sukursime tik išsaugodami savo šalies intelektualines pajėgas."

REKLAMA

LJMS pirmininkė dr. Vilma Petrikaitė pasidžiaugė, kad Geriausių disertacijų konkursas jau tapo gražia tradicija. „Šie metai Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungai yra įsimintini – vasario dvidešimtą dieną atšventėme organizacijos steigimo dešimtmetį. Per šį laiką keitėsi sąjungos vadovai, taryba, nariai, buvo surengta daugybė įvairių renginių. Bet mūsų tikslai, mūsų siekiai – nepasikeitė – esame orientuoti į kokybę moksle ir siekiame, kad Lietuvos mokslininkai taptų pasaulinio lygio mokslo elitu," – teigė V. Petrikaitė. – „Geriausių disertacijų konkursas – tai tik viena šią gražią viziją padedančių įgyvendinti veiklų. Apdovanojimai vyksta jau šešerius metus ir konkursas ne tik tapo tradicinis ir žinomas tarp Lietuvos mokslininkų, bet ir mielai kasmet laukiamas."

REKLAMA
REKLAMA

Nuo pat LJMS konkurso „Geriausios disertacijos“ pradžios šią idėją palaikantis DNB bankas įsteigė 5000 litų apdovanojimą už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją. Šis prizas paskirtas Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto filologei dr. Laurai Laurušaitei už disertaciją „Baltų egzodo romanai: postkolonijinis žvilgsnis“. Konkurso nugalėtoju fizinių, technologijos, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse tapo Vilniaus universiteto fizikas dr. Andrius Devižis, apgynęs disertaciją „Ultraspartus optinis krūvininkų dreifo zondavimas konjuguotųjų polimerų plėvelėse“. Ketvirtus metus iš eilės konkursą remianti telekomunikacijų bendrovė TEO, neabejinga mokslui ir švietimui, jam įsteigė 5000 litų premiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečius metu iš eilės įsteigta ir papildoma nominacija – geriausiai disertacijai aplinkosaugos tematika. Europos Parlamento narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, dirbanti aplinkosaugos komitete, miškotyros mokslo daktarui Žydrūnui Preikšai už disertaciją „Kriptogamų įvairovė skirtingo miškų ūkinės veiklos intensyvumo senuose plačialapių ir mišriuose su plačialapiais medžiais miškuose“ įteikė 1000 Lt piniginį prizą, žurnalo „National Geographic“ prenumeratą ir kvietimą apsilankyti Europos Parlamente.

REKLAMA

Iškilmių metu pagerbti ir kiti į antrą konkurso etapą atrinkti jaunieji mokslų daktarai. Tai ekologijos ir aplinkotyros kryptyje disertaciją apsigynęs Nerijus Nika, biochemikas Kiril Lanevskij ir biologė Jurgita Šventoraitytė, filologė Eglė Kačkutė ir istorikas Vasilijus Safronovas. Visiems laureatams iškilmių metu įteikti LR Prezidentės ir LJMS diplomai.

Pretendentai į Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) apdovanojimus už geriausias 2011 metais Lietuvoje apgintas disertacijas paaiškėjo kovo 17 d. pirmojo atrankos etapo vertinimo komisijos posėdyje. Geriausių disertacijų autoriai bus kviečiami tapti kitų metų konkurso vertintojų komisijos nariais, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų