REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Albumų, perkamiausių visame pasaulyje, sąrašas itin įdomus ir kai kur – sunkiai suprantamas. Tačiau bet kuriuo atveju, retas kuris sutiks ginčytis, kad visi šie atlikėjai yra aukso raidėmis įrašyti į muzikos pasaulio istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Sąraše, sudarytame „Forbes“, nerasite įvairių dainų rinkinių, geriausių kūrinių albumų ar koncertinių įrašų – tik taip vadinamuosius „numerinius“ albumus, ne tik tapusius geriausiai parduodamais, bet ir tapusiais reikšmingais patiems muzikantams.

REKLAMA

1. Michael Jackson „Thriller“

1982 m. išleisto albumo parduota 110 mln. egzempliorių visame pasaulyje. Niekas nesuabejos, kad prie albumo sėkmės labiausiai prisidėjo agresyvi reklaminė kampanija, mat metus prieš išleidžiant albumą atsirado legendinis MTV kanalas, kuriame būsimo pop karaliaus prodiuseriai įžvelgė galimybę. Septynios iš dešimties albumo dainų tapo singlais, kiekvienai jų buvo sukurtas vaizdo klipas, transliuotas būtent per šį kanalą.

REKLAMA
REKLAMA

2. Pink Floyd „Dar Sider of the Moon“

1973 m. išleisto albumo pasaulyje parduota 50 mln. egzempliorių. Šis albumas grupės karjerą padalijo į dvi dalis: 60–aisiais grupė buvo mylima vieno Londono klubo lankytojų, o 70–aisiais grupė atrodė kur kas labiau subrendusi. Sunku pasakyti, kas nulėmė tokius pokyčius, anot kritikų, tą galėjo lemti ir grupės nario tragiška mirtis.

3. AC/DC „Back“

1980 m. išleisto albumo parduota 49 mln. egzempliorių. Šios grupės nariams buvo visiškai vis vien, ką apie juos kalbės ar rašys: nesvarbu, ar kai juos vadino pankais ankstyvaisiais egzistavimo laikais, ar kai jiems sakė, kad jie groja vieną ir tą pačią muziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Led Zeppelin „Led Zeppelin IV“

1971 m. išleisto albumo parduota 37 mln. egzempliorių. Šio albumo atsiradimas rodo, kiek produktyvios gali tapti kritikų išsakytos pastabos. Albumas buvo įrašytas itin greitai ir jau buvo rengiamasi jo pardavinėjimui, tačiau reikalus teko pristabdyti: kritikai, išklausę plokštelę, tikino, kad muzika neįdomi, o kai kurie kaltino muzikantus plagiavimu. Įsižeidę muzikantai dar pusmetį praleido įrašų studijose ir išsikovojo, kad ant albumo viršelio nebūtų nei grupės pavadinimo, nei albumo pavadinimo: „svarbiausia yra muzika“, – sakė jie.

REKLAMA

5. The Beatles. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

1967 m. išleistas albumas parduotas 32 mln. kopijų tiražu. Sakoma, kad visi melomanai dalijasi į dvi grupes: tuos, kuriems labiau patinka „The Beatles“ ir tuos, kuriems labiau patinka „Rolling Stones“. Vyrukai leisdami šį albumą visuomenei paskelbė sustabdantys koncertinę veiklą, atsiaugino ūsus, barzdas, žandenas ir užsidarė į įrašų studiją. Taip gimė legendinis albumas.

6. Eagles „Hotel California“

1976 m. išleistas albumas parduotas 30 mln. kopijų tiražu. „Eagles“ gal taip ir būtų likę amerikiečių roko grupe, jei laiku nebūtų leidęsi į muzikinius eksperimentus ir dainas apie kaubojus. Būtent tai atnešė milžinišką sėkmę. Pavargę nuo psichodelikos ir hipių paprasti amerikiečiai pagaliau gavo dainų apie gangsterius ir šerifus Laukiniuose Vakaruose.

REKLAMA

7. Nirvana „Nevermind“

1991 m. išleistas albumas parduotas 30 mln. kopijų tiražu. Ši grupė tapo ne šiaip muzikiniu įvykiu, nauju stiliumi – ji tapo ištisos kartos gyvenimo atspindžiu. Nors niekas „Nirvana“ grupės nelaikė lyderiais ar sėkmingais muzikantais, šis albumas netikėtai kūrėjus iškėlė iš „rūsių“ į didžiąsias scenas.

8. U2 „The Joshua Tree“

1987 m. išleistas albumas parduotas 25 mln. tiražu. Ši grupė tapo paskutine grupe, kurią galima lygiuoti į vieną gretą šalia kitų XX amžiaus „klasikų“. Bono (grupės lyderio) socialinis aktyvumas iškėlė šią grupę į „kultinių“ aukštumas. Jam rūpėjo tuometinės Šiaurės Airijos problemos, jis kovojo su narkotikų plitimu ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Madonna „True Blue“

1986 m. išleistas albumas parduotas 24 mln. kopijų tiražu. Be šios atlikėjos vargu ar apsieis nors vienas „pačių pačiausių“ sąrašas. Šiandien ši atlikėja yra vienintelė moteris, patekusi į šį perkamiausių dešimtuką.

10. Oasis „(What‘s the Story) Morning Glory?“

1995 m. išleistas albumas parduotas 22 mln. kopijų tiražu. Kol visa Amerika kraustėsi iš proto dėl „Nirvanos“ ir jų grojamo „granžo“, Anglijoje ši grupė nusileisdavo britpopą gropjantiems stilingiesiems „Oasis“ vyrukams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų