REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ naujoje ataskaitoje išdėstė penkis galimus Europos monetarinės sąjungos ateities scenarijus, informuoja „EUobserver“.

REKLAMA
REKLAMA

Scenarijai yra tokie: Graikijos pasitraukimas iš sąjungos, pusiau fiskalinė sąjunga, euro ir Vokietijos markės koegzistavimas po Vokietijos pasitraukimo, „Jungtinių Europos Valstijų“ sukūrimas, visiškas euro zonos iširimas.

REKLAMA

Jeigu pasitvirtintų vienas iš scenarijų, į kuriuos įeina vienos ar kelių valstybių narių pasitraukimas, kiltų didžiulė sisteminės žalos grėsmė. Tačiau „Fitch“ analitikai mano, kad tikimybė, jog subyrės visa sąjunga, artimiausiu laikotarpiu yra menka dėl politinės valios stygiaus.

Graikijos pasitraukimo atveju visų valstybių skolinimosi reitingai būtų peržiūrėti ir galbūt sumažinti. Graikijai pasitraukus „Fitch“ tikriausiai sumažintų Kipro, Airijos, Italijos, Portugalijos ir Ispanijos reitingus dėl „pasitraukimo precedento“ ir krizės sklidimo į bankus grėsmės. Ypač sudėtinga taptų Kipro situacija, nes jo bankai neapsisaugoti nuo Graikijos skolų.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant pesimistiškų prognozių, „Fitch“ analitikai tikisi, kad euro zona „išsikapstys iš krizės“, nes valstybės narės imasi laipsniškų žingsnių glaudesnės fiskalinės ir ekonominės integracijos link.

„Skolų krizė atskleidė, kad Europos monetarinė sąjunga buvo sukurta su trūkumais ir kad norint ją paversti perspektyvia struktūra reikalingos esminės reformos. Kai kuriuos priemonės įgyvendinamos, tokios kaip fiskalinė sutartis, taupymas, struktūrinių reformų programos bei finansinė pagalba sunkiai besiverčiančioms narėms per Europos finansinio stabilumo fondą ir Europos centrinį banką“, - pažymima „Fitch“ ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų