REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akimirka be dėmesio – tragedijos grėsmė

Vaikai Lietuvoje gauna ypač mažai savo tėvų dėmesio – vidutiniškai 7 minutes per dieną. Taip liūdnai teigia ne tik įvairius tyrimus atliekantys sociologai ir psichologai – tai išduoda skaudūs gyvenimo faktai, kurių nebūtų buvę, jeigu tuo momentu šalia vaikų būtų buvę rūpestingi tėvai ar kiti suaugusieji.

REKLAMA
REKLAMA

Prarado tris pirštus

Vilniuje įsikūrusios emocinės paramos telefonu tarnybos „Vaikų linija“ psichologai, norėdami bent šiek tiek pristabdyti nesibaigiančiuose rūpesčiuose ir pilkoje kasdienybėje prapuolusius Lietuvos vaikų tėvus, ragindami daugiau bendrauti su savo atžalomis, paskutinę balandžio savaitę buvo paskelbę savotišką akciją „Išgirsk vaiką“. Absurdas, tačiau būtent tą savaitę Lietuvoje įvyko neįprastai daug nelaimių, per kurias nukentėjo vaikai, stokoję tėvų priežiūros. Turbūt kaltas ir staiga Lietuvon sugrįžęs pavasaris, vaikus išviliojęs į lauką, kur tyko daugiau pavojų, o tėvai – ne kiekvieną minutę šalia.

REKLAMA

Skaudi nelaimė pristabdė Jankų kaime (Kazlų Rūdos sav.) gyvenančios šeimos kasdienybę. Penkiolikmetis berniukas, nesibodėdamas darbo, medžio apdirbimo staklėmis pjovė lentas savo tėvo lentpjūvėje. Tik vienas neapdairus judesys, ir pjūklas paaugliui akimirksniu nurėžė tris – antrą, trečią ir ketvirtą – kairės rankos pirštus.

Sužalotam berniukui pagalbą teikę Šakių ligoninės medikai negailėjo pagyrų darbščiam paaugliui, bet kartu linkę ir įspėti jaunojo paciento tėvus, per anksti patikėjusius sūnui pavojingą darbą. Šie medikai prisiminė, kaip prieš pusmetį teikė pagalbą panašiam talkininkui – 11 metų berniukui. Mažametis tuokart vos nenusikirto kojos, kai namie malkas pjovė motoriniu pjūklu.

REKLAMA
REKLAMA

Ir vienas, ir kitas Šakių medikų gelbėti vaikai medžio pjovimo techniką rankose laikė nebe pirmą kartą. Tokios patirties randai juos lydės visą gyvenimą.

Grėsė Raselės likimas

Tupikų kaime (Marijampolės sav.) trejų metų mergytę vakare sužalojo žoliapjovė, prikabinta prie traktoriaus, kai šį vairavo 17 metų vaikinukas, pasišovęs sodyboje nupjauti žolę. Nepatyręs traktorininkas, išvis neturėjęs teisės sėsti prie vairo, nepastebėjo, kad jo pjaunamoje pievoje tuo metu bėgiojo smalsi mažylė. Traktorių paauglys sustabdė per vėlai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žoliapjovės kliudytai mergytei, skubiai nuvežtai į Kauno klinikas, medikai nustatė abiejų kojyčių plėštines žaizdas ir paguldė gydyti. Ne vienas medikas tą vakarą prisiminė legendinę 1983-ųjų vasaros istoriją Radviliškio rajone, kai girtas vyras, irgi valdydamas traktorių su žoliapjove, nepastebėjo pievoje savo mažametės dukrelės Rasos ir mergytei buvo nupjautos abi kojytės. Laimei, Raselė išgyveno ir iki šiol minima kaip stebuklingos istorijos herojė, išgelbėta grupės tuomet susitelkusių jai skubiai padėti žmonių ir profesionalaus Maskvos mikrochirurgo Ramazio Datiašvilio.

REKLAMA

Laimei, dėl nelaimės Tupikų kaime mikrochirurgo pagalbos neprireikė, tačiau įvykį tiriantys pareigūnai linkę ne tik kaltinti nepilnametį, neleistinai sėdusį prie traktoriaus vairo, bet ir sodyboje buvusius suaugusiuosius, leidusius vaikinui tai daryti. Anot pareigūnų, mažylę tuo metu prižiūrėjo artimas jai suaugęs vyras. Nelaimės akimirką jis buvo šiek tiek per toli, kad apsaugotų mergytę. Tai tik patvirtino daugelio tėvų patirtą tiesą, kad mažylis būna tikrai saugus tik tada, kai akylai saugomas – laikomas už rankutės.

REKLAMA

Užduso užspringusi

Bene tragiškiausia pastarųjų dienų nelaimė – Rinkūnų kaime (Pasvalio r.). Čia mirė iki tol buvusi visiškai sveika vos šešių mėnesių mergytė. Prieš vidurdienį savo vežimėlyje tėvų aptikta nebegyva mažylė buvo uždususi. Greičiausiai – atpylusi maistą ir laiku nepastebėta.

Mergytė buvo penktas vaikas šeimoje. Pumpėnų seniūnijos darbuotojų teigimu, šeima buvo stebima, tačiau rimtų problemų dėl savo gyvenimo būdo ir dėl vaikų priežiūros nekėlė. Staigią mažylės mirtį linkstama vadinti nelaimingu atsitikimu, likimo smūgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kalbinti keli Rinkūnų kaimo gyventojai apie minėtą nelaimę „Akistatai“ kalbėjo pasipiktinę. Jie tvirtino, kad socialinių darbuotojų lankomoje šeimoje tėvų dėmesio vaikams pritrūkdavo, nes abu tėvai nevengia stiklelio, tad tragedijos vieną dieną reikėję tikėtis. Šeimoje mažiausiąją esą neretai prižiūrėdavo vyriausioji, aštuonerių metukų, sesutė. „Vaikai toje šeimoje – tik dėl pašalpų!" – savo nuomonę piršo kalbinti rinkūniečiai.

Ar galima kaltinti tėvus vaiko nepriežiūra, dabar bando nustatyti Pasvalio policijos pareigūnai.

REKLAMA

Įkrito į puodą

Neretai nelaimių vaikams prišaukia verdantis ar karštas vanduo, kai indas su juo būna padėtas skubotai, neapdairiai. Tai patyrė Vilniuje gyvenančių čigonų pora, kurios vos trejų metukų sūnelis namie įkrito į puodą su karštu vandeniu ir, kaip netrukus nustatė medikai, nudegė beveik pusę – apie 40 proc. – kūno odos.

Vilniaus vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai apie minėtą šeimą sužinojo tik po nelaimės – anksčiau ji į šių pareigūnų akiratį nebuvo patekusi. Pirminiais duomenimis, kambaryje, kai įvyko nelaimė, buvo suaugusiųjų, tačiau judrus berniukas ne laiku ir ne vietoje atsidūrė akimirksniu.

REKLAMA

Iškart po įvykio medikai, gelbėję berniuką, neslėpė, kad stipriai apdegusio vaikelio laukia ilgas ir sudėtingas gydymas, greičiausiai prireiks odos persodinimo operacijų, galbūt – ir kraujo perpylimo, jeigu į žaizdas pateks infekcija.

Beje, kaip akcentavo medikai, neretai tėvai, stokojantys žinių apie pirmąją pagalbą nudegus, padaro meškos paslaugą – pasunkina mažojo nelaimėlio būklę, nes sutrikę elgiasi netinkamai. Kai žmogus nudega apie 30–40 proc. kūno (tai yra pirmo ar antro laipsnio nudegimai), liaudiškomis priemonėmis gydytis nebegalima. Tokiais atvejais reikia skubiai kviesti greitąją pagalbą – negalima laukti ir vėsinti nudegusias kūno vietas, nes gresia tik dar labiau sutrikdyti tų audinių kraujotaką. Kad nepatektų infekcija, pirmiausia reikia nukentėjusįjį suvynioti į švarią paklodę. Po to reikėtų sugirdyti jam ne mažiau kaip du litrus mineralinio vandens arba specialiai paruošto tirpalo (į litrą virinto vandens įdėti šaukštelį sodos ir du šaukštelius druskos). Tada laukti skubančių medikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skriaudė patys tėvai

Ir medikai, ir policininkai vienu balsu  linkę kartoti, kad pavojai vaikų tyko visur, kur šalia nėra dėmesingų prižiūrėtojų. Bet kita vertus, suaugusieji – ne visada vaikų angelai sargai, apsaugantys nuo skausmo ir tragedijų. Policijos įvykių suvestinės išduoda, kad sparčiai daugėja tėvų, kurie patys yra vaikų ašarų ir kančios priežastis, skriaudikai.

Kauno pareigūnai tikisi nubausti kaunietį (32 m.), kuris, būdamas itin girtas, namie susipyko su kartu girtavusia sugyventine ir pagrasino išmesti per langą jos 7 metų sūnų. Išsigandusį vaiką pastvėręs girtuoklis laikė kelias minutes iškišęs per langą penktajame aukšte, kol kaimynai iškvietė policiją. Ką tas minutes jautė mažametis, žvelgdamas į žemę ir laukdamas lemtingo momento, galima tik įsivaizduoti.

REKLAMA

Užpykęs ant sugyventinės, jos trejų metukų dukrelę nuskriaudė ir girtas klaipėdietis (32 m.). Įsiutęs vyras sučiupo mažylę ir visa jėga trenkė į duris. Mergytei prireikė medikų pagalbos.

Dėl galvos sumušimo ir smegenų sukrėtimo gydytis prireikė ir paauglei (15 m.) Drąsučių kaime (Šiaulių r.), kurią namie sumušė girtas tėvas (38 m.), ir 5 metų alytiškiui, kurį ne vieną dieną mušė irgi tėvas (31 m.), ir taip pat tėvo (41 m.) apdaužytai nepilnametei (14 m.) Lapgirių kaime (Jurbarko r.).

Tai tik keli tėvų išpuoliai prieš savo vaikus, užfiksuoti policijos įvykių suvestinėse savaitę, kuri buvo paskelbta tėvų dėmesingumo savaite „Išgirsk vaiką“.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų