REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Populiariojoje seksologijoje paplitusi nuomonė, esą maksimalų moters pasitenkinimą ženklina vadinamoji moteriška ejakuliacija arba skvirtingas – orgazmo metu išskiriamas tam tikras skystis. Kas iš tiesų laikoma moters ejakuliacija?

REKLAMA
REKLAMA

Priežastis neišaiškinta

Pastebėta, kad dalis moterų orgazmo metu išskiria vadinamąjį „moterišką ejakuliatą“ – tam tikrą skystį, kurio kiekis gali būti įvairus, nuo keleto lašų iki 60 ml. Fiziologinė šio skysčio funkcija iki šiol neišaiškinta: moters reprodukcinė sistema veikia taip, kad jai nebūtina išskirti jokio skysčio į kūno išorę. Toks moteriškas ejakuliatas gali atlikti nebent lubrikanto funkciją, tačiau ir tai būtų sunkoka paaiškinti: orgazmo metu intensyviausios frikcijos jau būna pasibaigę, taigi papildomos lubrikacijos tikrai nebereikia.

REKLAMA

Moters ejakuliacija: istorija ir dabartis

Moters ejakuliacija kaip reiškinys žinoma jau nuo senovės. Ji minima ir senovės Indijos, ir senovės Kinijos erotiniuose traktatuose. Graikų ir romėnų gydytojai moters ejakuliaciją laikė nors ir fenomenaliu, tačiau natūraliu reiškiniu. Nesutarimų kėlė tik klausimas, ar šie moters syvai gali apvaisinti, ar ne.

Medicinos raida šio reiškinio taip ir nepaaiškino, tik jo tyrimai persikėlė į aukštesnį lygmenį. Tarp šiuolaikinių seksologų galima rasti ir tokių, kurie apskriti neigia moteris ejakuliacijos faktą, ir tokių, kurie šį reiškinį laiko bemaž pilnaverčiu vyriškos ejakuliacijos atitikmeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslinės hipotezės

Mėgindami moksliškai paaiškinti moters ejakuliacijos prigimtį, šiuolaikiniai mokslininkai iškelia keletą hipotezių.

Skino liaukos ir ejakuliacija

Dalis seksologų laikosi nuomonės, kad kai kurių moterų Skino liaukos – tai organas, kuris funkcionuoja lygiai taip pat, kaip vyrų prostata. Pasak mokslininkų, orgazmo metu šios liaukos išskiria sekretą, chemine sudėtimi artimą spermos tarpląstelinei substancijai. Kitaip tariant, moters ejakuliatas nuo vyro skiriasi tik tuo, kad jame nėra spermatozoidų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip šio teiginio įrodymas pateikiami mokslinių tyrimų rezultatai, kuriuose išskiriama moters ejakuliate esanti medžiaga – prostatos specifinis antigenas, kurią vyro organizme išskiria tik prostatos liauka. Aiškindami priežastis, kodėl ejakuliuoja tik needidelė dalis moterų, šios hipotezės šalininkai tvirtina, jog ši anatominė struktūra labai labili, o daugumos moterų organizme šios liaukos arba nefunkcionuoja, arba jų apskritai nėra.

Šios teorijos priešininkai atkerta, kad Skino liaukų apimtis neleidžia sukaupti jose daugiau nei keletą lašų skysčio, o juk kai kuriais atvejais moterys orgazmo metu išskiria po kelias dešimtis mililitrų skysčio.

REKLAMA

Makšties išskyros ir moters ejakuliatas

Alternatyvi hipotezė, aiškinanti moters ejakuliaciją – tai nuomonė, kad kai kurių moterų makštis orgazmo metu taip stipriai susitraukinėja, jog dalį natūralių makšties išskyrų išstumia į išorę.

Pastarosios hipotezės priešininkai ir vėl atkerta: moteriško ejakuliato kiekis vis tiek didesnis nei makšties išskyrų kiekis lytinio akto metu.

Šlapimo nelaikymas?

Nemaža dalis specialistų tvirtina, kad moters ejakuliacija – tai ne kas kita, kaip šlapimtakių kanalo sfinkterių atpalaidavimas, dėl kurio orgazmo metu išsiskiria šiek tiek šlapimo.

REKLAMA

Ši hipotezė grindžiama faktu, esą dauguma moterų orgazmo metu jaučia norą šlapintis. Be to, kai kurios moterys, kurioms pasireiškia šlapimo nelaikymas, prisipažino turinčios problemų dėl šlapimo nelaikymo.

Tačiau kaip teigia skvirtingą patiriančios moterys, orgazmo metu išsiskiriantis sekretas nei savo konsistencija, nei spalva nėra panašus į šlapimą: jis klampesnis ir tąsesnis.

Tad kur gi slypi tiesa?

Pagrindinė priežastis, dėl kurios moters ejakuliacijos fenomeno iki šiol nesiseka paaiškinti, susijusi su pačiu šio fiziologinio proceso reiškiniu. Mažai moterų sutinka taip detaliai atskleisti, ką jos jaučia orgazmo metu. O juolab tuojau pat po orgazmo rinkti išskyras ir nešti laboratoriniams tyrimams. Taigi vieninteliai tirti moters ejakuliato pavyzdžiai buvo gana smarkiai užteršti pašalinėmis priemaišomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters ejakuliacija ir seksas

Moters ejakuliacija nė truputėlio netrukdo mėgautis intymaus gyvenimo malonumais. Tačiau egzistuoja kita, aktualesnė problema – tai, kad ejakuliaciją patiriančios moterys kartais drovisi savo orgazmo ir tai joms trukdo atsipalaiduoti lytinio akto metu.

Tokiu atveju seksologai rekomenduoja apie savo orgazmo ypatumus papasakoti savo partneriams ir paaiškinti, jog tai – visiškai normalu.

Vyrai savo ruožtu turėtų partnerę nuraminti, kad jai nėra ko gėdytis išsiveržiančio skysčio. Beje, daugybė vyrų moterų skvirtingą apskritai laiko itin seksualiu reiškiniu – juk tai partneriui leidžia pasijusti tikru sekso gigantu!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų