REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas at­lai­dus ir sa­viems, ir įta­kin­giems. Sa­vi pi­la­si ku­rą į pri­va­čius au­to­mo­bi­lius už vals­ty­bės lė­šas, o įta­kin­gų žmo­nių bra­ko­nie­rys­tės ty­ri­mai strin­ga.

REKLAMA
REKLAMA

Var­nas var­nui akies ne­ker­ta

Teis­mui ne­tru­kus tu­rė­tų bū­ti per­duo­ta Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jai pa­val­daus Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to (ŠRAAD) di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jo Al­fon­so Pun­dzos bau­džia­mo­ji by­la.

REKLAMA

By­lo­je, ku­rią narp­lio­jo Spe­cia­lių­jų ty­ri­mų tar­ny­bos Šiau­lių val­dy­bos pa­rei­gū­nai, A. Pun­dza įta­ria­mas do­ku­men­tų klas­to­ji­mu, tur­to pa­si­sa­vi­ni­mu ir pikt­nau­džia­vi­mu tar­ny­ba sie­kiant as­me­ni­nės nau­dos.

STT agen­tams pa­vy­ko už­fik­suo­ti, kaip A. Pun­dza ir jo sū­nus, Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ke­lių po­li­ci­jos biu­ro vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas Jus­tas Pun­dza į as­me­ni­nių au­to­mo­bi­lių ku­ro ba­kus ar­ba plas­ti­ki­nes tal­pas, nau­do­da­mie­si ŠRAAD ku­ro kor­te­le, pum­puo­ja val­diš­kus de­ga­lus.

REKLAMA
REKLAMA

Šal­ti­nių tei­gi­mu, įta­ria­muo­ju ta­pęs ap­lin­ko­sau­gi­nin­kas kal­tę nei­gia, esą taip kom­pen­suo­da­vęs tar­ny­bi­niams rei­ka­lams iš­nau­do­tus as­me­ni­nius de­ga­lus.

Tu­ri­mais duo­me­ni­mis, tė­vas ir sū­nus ga­lė­jo pa­si­sa­vin­ti de­ga­lų už dau­giau nei pen­kis tūks­tan­čius li­tų.

Pa­va­duo­to­jas ir to­liau pa­va­duo­ja

Nors įta­ri­mai A. Pun­dzai tie­sio­giai su­si­ję su jo pa­rei­go­mis ŠRAAD di­rek­to­rius Vid­man­tas Sve­čiu­lis „Šiau­lių kraš­tą“ pa­ti­ki­no ne­ma­tan­tis bū­ti­ny­bės nu­ša­lin­ti pa­va­duo­to­ją nuo pa­rei­gų. V. Sve­čiu­lis, net ir ga­vus ži­nių apie vals­ty­bės lė­šų iš­švais­ty­mą, ne­ma­tęs rei­ka­lo pra­dė­ti vi­daus tar­ny­bi­nį pa­tik­ri­ni­mą, kaip tai daž­niau­siai da­ro­ma vals­ty­bės įstai­go­se.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įta­ria­mas ir spe­cia­lis­tas

STT pa­rei­gū­nai narp­lio­ja ir dar vie­no ap­lin­ko­sau­gi­nin­ko by­lą. Tu­ri­ma duo­me­nų, kad de­ga­lus, nau­do­da­ma­sis ŠRAAD at­si­skai­ty­mo už ku­rą kor­te­le, į as­me­ni­nio au­to­mo­bi­lio ba­ką py­lė­si ir bu­vęs de­par­ta­men­to Miš­kų kont­ro­lės sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Ka­zi­mie­ras Ged­vi­las. Ty­ri­mo duo­me­ni­mis, šis vy­ras val­diš­kų pi­ni­gų (de­ga­lų pa­vi­da­lu) ga­lė­jo pa­nau­do­ti apie du tūks­tan­čius li­tų.

REKLAMA

Nuo sau­sio 1 die­nos Miš­kų kont­ro­lės sky­rius pri­skir­tas Vals­ty­bi­nės miš­kų tar­ny­bos Šiau­lių te­ri­to­ri­niam po­sky­riui.

Sa­vus mo­ka gin­ti

„Šiau­lių kraš­te“ ra­šy­ta apie bra­ko­nie­riš­ką ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų el­ge­sį prie Lai­čių pir­mo­jo tven­ki­nio Pak­ruo­jo ra­jo­ne. Žur­na­lis­tai ga­vo ži­nių, kad prie šio tven­ki­nio 2010 me­tų ba­lan­džio 8-osios va­ka­rą su tink­lais bra­ko­nie­ria­vo bu­vęs Pak­ruo­jo ra­jo­no ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros ve­dė­jas Eu­ge­ni­jaus Gū­ra. Tuo­me­ti­nis ŠRAAD Gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vir­ši­nin­kas Al­gi­man­tas La­cis sto­jo bu­vu­sio ko­le­gos gin­ti – esą bra­ko­nie­riau­da­mas įkliu­vo nee­ta­ti­nis Pak­ruo­jo ra­jo­no ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros ins­pek­to­rius.

REKLAMA

A. La­cio ka­bi­ne­te, žur­na­lis­tams lau­kiant prie du­rų, to­mis die­no­mis vy­ko keis­tų te­le­fo­ni­nių po­kal­bių. „Sa­kyk, nie­ko ne­ži­nau, nie­ko ne­ma­čiau“, – pro už­da­ry­tas ka­bi­ne­to du­ris aiš­kiai gir­dė­jo­si E. Gū­rai duo­da­mų inst­ruk­ci­jų nuo­tru­pos.

Pris­paus­tas įro­dy­mų, A. La­cis pri­si­pa­ži­no, kad su­ras­ti E. Gū­ros te­le­fo­no nu­me­rį ir jam skam­bin­ti esą lie­pęs ŠRAAD di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas A. Pun­dza. Šis iš­si­gy­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Me­la­vo A. La­cis ar ne, ta­čiau ši­to bra­ko­nie­ria­vi­mo skan­da­lo įkarš­ty­je jis už­si­dir­bo griež­tą pa­pei­ki­mą. Ir bu­vo at­leis­tas iš dar­bo.

Griež­tą pa­pei­ki­mą už ne­tin­ka­mą pa­rei­gų at­li­ki­mą už­si­dir­bo ir ŠRAAD Gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Va­len­tas Vai­čiū­nas. Jis poste pa­lik­tas.

Dėl pri­me­ta­mos kal­tės – bra­ko­nie­ria­vi­mo – ne­prieš­ta­ra­vęs nee­ta­ti­nis Pak­ruo­jo ra­jo­no ap­lin­kos ap­sau­gos ins­pek­to­rius ga­vo ad­mi­nist­ra­ci­nę 200 li­tų bau­dą. Jis pa­ša­lin­tas iš nee­ta­ti­nių ins­pek­to­rių.

REKLAMA

Ar pa­rei­gū­nai bū­tų nu­baus­ti, jei skan­da­las ne­bū­tų pa­vie­šin­tas?

Dėl el­nio – ab­so­liu­tus fias­ko

Pa­na­šu, kad ŠRAAD pa­rei­gū­nams pa­pras­čiau „čirš­kin­ti“ tuos, ku­rie ne­tu­ri įta­kos, bet, kai iš­len­da įta­kin­gų­jų au­sys, ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų ty­ri­mai klimps­ta.

Taip nu­ti­ko ir dėl Jo­niš­kio ra­jo­no, Gir­kan­čių miš­ko tau­rio­jo el­nio pa­ti­no: jis nu­si­šo­vė pa­ts.

Tie­sa, prieš tai ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai su ŠRAAD va­do­vu V. Sve­čiu­liu prie­ša­ky­je žur­na­lis­tus ban­dė įti­kin­ti žūt­būt ra­sian­tys tau­rų­jį el­nią nu­ko­vu­sį šau­lį. At­si­ra­do liu­di­jan­čių, kad me­džiok­lė­je ne­va da­ly­va­vo vie­nas įta­kin­giau­sių ša­lies me­rų.

REKLAMA

Jo­niš­kio po­li­ci­ja dėl šio ga­li­mo bra­ko­nie­ria­vi­mo iki­teis­mi­nio ty­ri­mo ne­pra­dė­jo – ne­ra­do nu­si­kal­ti­mo po­žy­mių.

Ne­pa­vy­ko ir pa­gal nu­kau­to­jo el­nio kū­ne ras­tą kul­ką iden­ti­fi­kuo­ti šau­lio ta­pa­ty­bės.

Bra­ko­nie­rius ne­ras­tas, bet su nu­kau­tu el­niu kri­to ir pa­ty­ru­sio vie­tos me­džio­to­jo Po­vi­lo Mi­ka­la­jū­no gal­va. Nie­kas neatsk­lei­džia, ko­dėl šiam me­džio­to­jui, ku­ris me­džiok­lė­je rū­pi­no­si įta­kin­gu sve­čiu, te­ko pa­dė­ti at­si­sta­ty­di­ni­mo pa­reiš­ki­mą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

De­par­ta­men­to di­rek­to­rius V. Sve­čiu­lis „Šiau­lių kraš­tą“ in­for­ma­vo, kad ši by­la dar ne­baig­ta, o Jo­niš­kio ra­jo­no agen­tū­ra lau­kian­ti nau­jų bra­ko­nie­ria­vi­mo įro­dy­mų.

Vie­nas el­nias iš­ga­ra­vo?

Ką tik baus­mių su­lau­kė Kel­mės ra­jo­no Kiau­no­rių me­džio­to­jų bū­re­lio me­džiok­liai: bū­re­lio va­do­vas Šiau­lių pra­mo­ni­nin­kų aso­cia­ci­jos vi­cep­re­zi­den­tas Al­vy­das Stul­pi­nas, Kel­mės ra­jo­no ūki­nin­kas Ma­rius Stro­doms­kis ir šios skan­da­lu vir­tu­sios me­džiok­lės va­do­vas Al­man­tas Poš­kus.

REKLAMA

ŠRAAD Gy­vo­sios gam­tos ap­sau­gos ins­pek­ci­jos pa­rei­gū­nams sun­kiai se­kė­si narp­lio­ti nu­šau­tų el­nių is­to­ri­ją. Liu­dy­to­jai, „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė, kad tą­dien bu­vo pa­klo­ti ne du, o trys el­niai – vie­ną pa­kir­to M. Stro­doms­kio kul­ka, ki­tus – A. Stul­pi­no.

„Šiau­lių kraš­tui“ pa­vy­ko iš­siaiš­kin­ti, kad šios me­džiok­lės la­pe iš tie­sų bu­vo įra­šy­ti trys el­niai. Tik vė­liau skai­čius „du“ ties A. Stul­pi­no pa­var­de iš­tai­sy­tas į „vie­nas“. Me­džiok­lės va­do­vas tvir­ti­no su­kly­dęs ir ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai tuo pa­ti­kė­jo.

REKLAMA

Tre­čia­sis el­nias, me­džio­to­jų įta­ri­mu, bu­vo vai­kin­ga el­nė. Ji ne­va at­si­dū­rė pra­mo­ni­nin­ko A. Stul­pi­no ba­ga­ži­nė­je. Me­džio­to­jai tvir­ti­no ga­vę pa­ža­dą, kad už ty­lė­ji­mą gaus šio gy­vū­no deš­ros.

Už grės­mę gy­vy­bei – 150 li­tų bau­da

Ne­pai­sy­da­mi skir­tin­gų liu­di­ji­mų, ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai nu­spren­dė, kad vai­kin­gos el­nės, ku­rią me­džio­ti da­bar drau­džia­ma, vis dėl­to bū­ta vie­nos, o šau­lys – M. Stro­doms­kis. Jis dve­jiems me­tams pra­ra­do tei­sę me­džio­ti ir tu­rės at­ly­gin­ti gam­tai pa­da­ry­tą 3348 li­tų ža­lą.

REKLAMA
REKLAMA

Me­džiok­lės va­do­vas A. Poš­kus nu­baus­tas vos 50 li­tų – už me­džiok­lės va­do­vo pa­rei­gų ne­vyk­dy­mą.

Šau­dy­ti ir to­liau ga­lės šiau­lie­tis vers­li­nin­kas „Pu­tokš­nio“ bend­ro­vės val­dy­bos pir­mi­nin­kas A. Stul­pi­nas. Ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai už sau­gaus el­ge­sio me­džiok­lė­je ne­si­lai­ky­mo – šū­vius, pa­leis­tus į va­ro­vų pu­sę – jį nu­bau­dė 150 li­tų bau­da.

Edita KARKLELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų