REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės „Panevėžio energija“ darbuotojai neteko amo, kai rytą neberado keturiolikos šulinėlių dangčių. Blogiausia, kad visi jie nuimti nuo gatvėse ar pėsčiųjų zonose esančių vietų, todėl kyla  grėsmė vairuotojams ir pėstiesiems. Dideli nuostoliai

REKLAMA
REKLAMA

Inžinerinius tinklus turinčios įmonės patiria nemažą nuostolį, o nutverti metalą grobiančiuosius beveik neįmanoma.

REKLAMA

Bendrovės „Panevėžio energija“ Šilumos tinklų rajono viršininkas Stasys Merkys sako, kad tokios vagystės jau senokai nebuvo. Įprasta, anot pašnekovo, kad šulinėlių dangčius vagia iš vejų, o nuo važiuojamosios dalies jie dingsta retai.

„Čia veikiausiai automobiliu atvažiavo vagišiai ir susikrovę grobį dingo“, – spėjo S.Merkys.

Padarytas nuostolis siekia apie dešimt tūkstančių litų. Kadangi šulinėliai senesni, jiems uždengti  reikia seno tipo dangčių, o tokių jau nebegaminama. Todėl tenka keisti visą šulinėlį. O vienas kainuoja apie penkis šešis šimtus litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau šiuo atveju nuostolis kur kas didesnis. Mat norint pakeisti šulinėlį gatvėje, reikia iškirsti aplink jį asfaltą, vėliau pasirūpinti nauja danga“, – aiškina pašnekovas. S.Merkys pabrėžia, kad šįkart – masinė vagystė, nes dar bent trys šulinėlių dangčiai pavogti nuo bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ įrenginių.

Išaiškinti vagis – sudėtinga

S.Merkys pripažįsta, kad situacija iki šiol buvo kiek geresnė. Vagišiai buvo aprimę. Tam, jo manymu, įtakos turėjo pokalbis Savivaldybėje.

„Vienu metu buvo labai prasta situacija, kasdien galėjome skaičiuoti žalą, todėl kreipėmės į Savivaldybę, prašydami, kad griežčiau būtų tikrinamos metalo laužo supirktuvės“, –  pasakoja bendrovės atstovas. Pasak S.Merkio, praėjusią vasarą situacija buvo gera.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šilumos tinklų rajono viršininkas spėja, kad nesunkiai išėmusieji šulinėlių dangčius randa, kur juos padėti. Realizuoti ketaus gaminius, pašnekovo teigimu, nesunku. Ilgapirščiai galbūt net parduoda jų laužą metalo supirktuvėms. Viršininkas pažymi, kad nuimti šulinėlio dangtį lengva. Juos, anot vyro, dažniausiai vagia asocialūs asmenys.

„Bėda ta, kad susekti vagišius gana sudėtinga. Tiesa, tokiems pradėtos net kelios baudžiamosios bylos“, – teigia pašnekovas. Pasak S.Merkio, būna, kad vagys nugvelbia ir visą šulinėlį, ypač tada, kai jis  žalioje zonoje.

REKLAMA

Pavojus gyventojams

Specialistai nerimauja ne tik dėl to, kad pavogus dangtį padaromas nuostolis įmonei, auga jos eksploatacinės išlaidos, bet ir todėl, kad neuždengtas šulinėlis kelia pavojų gyventojams – į tokį galima įkristi.

Atvira anga važiuojamojoje kelio dalyje grasina eismo saugumui. Nors atviras šulinėlis ir aptveriamas skiriamąja tvorele, tačiau tai tik laikinas sprendimas.

Problema ir ta, kad nuo ilgapirščių nukentėjusi įmonė nebegali rizikuoti ir keisti metalinių dangčių naujais, nes didelė tikimybė, jog jau kitą dieną jie bus nuimti. Tad pavogti dangčiai keičiami gelžbetoniniais.

REKLAMA

Vagiami ne vien šilumininkų, bet ir vandentiekininkų, ryšininkų, kitų inžinerinius tinklus turinčių įmonių šulinių dangčiai. Pasak S.Merkio, kai kurios įmonės šių vagysčių gal nesureikšmina ir apie jas policijai nepraneša, tačiau „Panevėžio energija“ informuoja –  antraip, viršininko manymu, atrodytų, kad problemos nėra.

S.Merkys sako, kad vagišių sučiumpama nedaug – vos vienas kitas. O ir tie nesugeba atlyginti bendrovei padarytų nuostolių.

Nors, viršininko žiniomis, bendrovės turtą vagia toli gražu ne tik asocialūs asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Renkasi atokesnes vietas

Bendrovės „Panevėžio energija“ dangčiai yra pagaminti iš ketaus ir tarnauja jau ne vieną dešimtį metų. Saugodamasi vagysčių įmonė juos pradėjo žymėti ne tik matomose, bet ir nematomose vietose.

Nesustabdo vagių ir tai, kad šulinėlio dangtis sveria nuo 50 iki 90 kg. Pasak S.Merkio, renkamasi daugiau pramoninius rajonus – J.Janonio, Savitiškio, Paliūniškio gatves, nes čia naktį mažai smalsių akių.

Viršininkas prašo gyventojų, pastebėjusių vagiant dangčius, informuoti įmonės dispečerius ar policijos pareigūnus.

REKLAMA

Praneša ne apie visas

UAB „Panevėžio gatvės“ direktorius Gintaras Petrauskas teigia, kad su šia problema susiduria ir jie.

Pasak direktoriaus, praėjusį mėnesį buvo masiškai vagiamos lietaus kanalizacijos šulinėlių grotelės.  Per balandį jų pavogta net 62-i. Visos jos nugvelbtos iš 27-ių gatvių. Bendrovė dėl to patyrė keturiolikos tūkstančių litų nuostolį.

G.Petrauskas sako, kad nugvelbti jas nėra labai paprasta, juo labiau kai kurios būna pritvirtintos. Todėl be laužtuvo vagišiai neapsieina.

Vagišiai „Panevėžio gatvių“ turtą atakuoja bangomis – matyt, priklausomai nuo to, ar randama kur greitai pagrobtą metalą realizuoti, ar ne.

REKLAMA

Į policiją dėl šulinėlių dangčių, grotelių dingimo, pasak G.Petrausko, kartais kreipiamasi, kartais – ne. Pavyzdžiui, apie vakarykštę vagystę nepranešta.

„Labai retai pareigūnams pavyksta išaiškinti tokius nusikaltėlius. Jei pamato tada, kai vagiama,   sulaiko. Tačiau po vagystės net nesitikime, kad atras. Todėl labai džiugu, kad pareigūnus perspėja neabejingi piliečiai“, – sako G.Petrauskas.

Ieško realizacijos būdų

Panevėžio apskrities VPK Panevėžio miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Romaldas Krištopaitis tvirtino, kad šį mėnesį policijoje užregistruoti vos keli dangčių vagysčių atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak jo, vagysčių iš tikrųjų gali būti ir daugiau, nes policija tyrimo imasi tik gavusi skundą: jei nukentėjusi įmonė nesikreipia, tai ir apie nusikaltimą pareigūnai nesužino.

Viršininkas pripažino, kad tokio grobio kaip šulinėlių dangčiai realizacijos būdai nėra aiškūs. Spėjama, kad jų galėtų būti du. Vienas – parduoti kaip metalo laužą, tačiau legaliai to daryti negalima. Kitas būdas – parduodamas kaip dangtis kam nors prireikus jo statant namą.

„Kai kurie mano, kad dangčius kas nors nelegaliai superka. Tokių atvejų metalo supirktuvėse nenustatyta, nors reidai vyksta periodiškai“, – tikino R.Krištopaitis.

REKLAMA

Pasiūlymų pirkti nesulaukė

Metalo laužo supirkimo aikštelės „Tolmeta“ vadovas Vytautas sako, kad pastaruoju metu neteko sulaukti norinčiųjų parduoti šulinėlių dangčių. Pernai tokių pasiūlymų būta.

„Vagys turėtų žinoti, kad metalo laužo supirktuvės tokio turto nesuperka. Kita vertus, jei žmonės vagia, vadinasi, turi kur realizuoti“, – samprotavo pašnekovas.

Vaida REPOVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų