REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu įvairūs makroekonominiai rodikliai euro zonos ekonomikos situaciją apibūdina skirtingai, tačiau nė vienas iš jų nėra toks blogas, kad Europos centrinis bankas (ECB) ryžtųsi mažinti bazinę palūkanų normą. Po ketvirtadienį įvykusio susirinkimo ECB nusprendė likti stebėtojo pozicijoje ir įvertinti ilgalaikio refinansavimo priemonių poveikį (LTRO). „Danske“ banko ekonomistai prognozuoja, kad ECB bazinės palūkanų normos nekeis iki 2014 m. vidurio.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras gamybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo indeksas (PMI) euro zonoje balandžio mėnesį sumažėjo nuo 49,1 iki 47,4. Tai pagrindinis rodiklis, kuris įspėja – recesijos dar neįveikėme. Šiuo metu didžiausios euro zonos ekonomikos, Vokietijos, makroekonominiai duomenys yra geri, be to, jie linkę toliau gerėti. „Danske“ analitikų sumodeliuotas pusės metų PMI indeksas rodo, jog ateinančiais mėnesiais turėtume stebėti verslo nuotaikų gerėjimą. Skirtingi ūkio būklės indikatoriai aiškiai nesufleruoja, kaip ECB turėtų elgtis šiuo metu.

REKLAMA

ECB vadovas Mario Draghi jau praėjusią savaitę atkreipė dėmesį į euro zonos ekonomikos skatinimą. Išsakytos mintys kėlė spekuliacijų, kad tai gali būti ankstyvas ženklas, jog ECB bazinę palūkanų normą gali sumažinti birželį. Iš dalies dėl to praėjusį mėnesį ir toliau krito tarpbankinių paskolų palūkanų normos EURIBOR. Tačiau M. Draghi raginimai buvo skirti euro zonos lyderiams, kad šie patys imtųsi ryžtingesnių politinių veiksmų. Savo ruožtu ECB artimiausiu metu turėtų nemažinti bazinės palūkanų normos, o galėtų paremti viešąsias investicijas į infrastruktūros projektus, kurie galėtų būti finansuojami Europos investicijų banko.

REKLAMA
REKLAMA

Euro zonoje, pirminiais duomenimis, vartotojų kainų indekso metinis augimas (infliacija) balandį sumažėjo nuo 2,7 proc. iki 2,6 proc. Tačiau pranešta, kad euro zonos M3 pinigų (grynųjų pinigų ir kito likvidaus finansinio turto) pasiūlos augimas pakilo nuo 2,8 proc. iki 3,2 proc., lyginant vasario ir kovo mėnesius. Tai yra aukščiausias lygis nuo 2009 m. ir akivaizdu, kad vis labiau jaučiamas skatinamasis LTRO efektas. Kalbant apie kainų pokyčius, tikėtina, kad gegužę infliacija vėl pasieks kovo mėnesio lygį ir jame išsilaikys visus 2012 m. Be to, šiemet infliacija vis dar bus aukštesnė už ECB nustatytą 2 proc. ribą – šios tendencijos turėtų išsilaikyti ir iki 2013 m. pradžios. Tokios prognozės slopina rinkos dalyvių viltis, jog bazinė palūkanų norma bus sumažinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Regis, ECB vadovas buvo teisus, sakydamas, kad prireiks nemažai laiko, kol išryškės ilgalaikės trukmės refinansavimo operacijų programos (LTRO) nauda. Šios programos įgyvendinimo ciklas baigiasi, tačiau, „Danske“ banko ekspertų vertinimu, ECB neatsisakys galimybių panaudoti kitas nestandartines skatinimo priemones. Tokios priemonės kaip euro zonos šalių obligacijų supirkinėjimas išlieka ECB arsenale ir gali būti panaudotos, jei rinkos sentimentai smarkiai suprastėtų.

Taigi, rinkos šiandien nesitikėjo, kad ECB susirinkimo metu bus paskelbta esminių sprendimų, todėl pasaulio indeksai labiau reaguoja į šiandien vykusius valstybinių obligacijų aukcionus Ispanijoje ir Prancūzijoje.

Kęstutis Celiešius, „Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų