REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaraisiais metais Lietuvos viešasis sektorius elektroninių paslaugų kūrimui skiria daug dėmesio ir lėšų. Tam, kad tiek gyventojai, tiek verslo įmonės galėtų greitai ir patogiai rasti informaciją, kokios viešosios ir administracinės elektroninės paslaugos yra teikiamos Lietuvos institucijų, kur jas rasti ir kaip jomis pasinaudoti, Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) sukūrė interneto svetainę „Prisijungusi Lietuva“, pasiekiamą adresu www.prisijungusi.lt. Čia taip pat pateikta informacija apie e. paslaugas, kuriomis gali pasinaudoti Marijampolės regiono gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Šioje interneto svetainėje vartotojai gali vienoje vietoje rasti patogiai pateikiamą ir nuolat atnaujinamą informaciją apie Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos ir bendrojo finansavimo lėšomis sukurtas viešojo sektoriaus elektronines paslaugas, kurių skaičius nuolat auga.

REKLAMA

Prisijungusi.lt yra funkcionalus internetinis katalogas, talpinantis  trumpus ir aiškius skirtingų institucijų teikiamų elektroninių paslaugų aprašymus: kam skirta kiekviena konkreti e. paslauga, kuo ji naudinga, kokia paslaugos suteikimo trukmė, kokia institucija teikia paslaugą, kokie paslaugos teikimo žingsniai, taip pat – atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus ir, be abejo, nuorodą į elektroninės paslaugos teikimo tinklalapį.

Paslaugos šiame kataloge suskirstytos į skirtas gyventojams ir verslui, taip pat į nacionalinės aprėpties ir į atskirų regionų gyventojams aktualias elektronines paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, „Prisijungusi Lietuva“ interneto svetainėje elektroninių paslaugų vartotojams pateikiami paaiškinimai, kaip naudotis elektroniniu parašu, kaip nustatyti savo tapatybę elektroninėje erdvėje. Iškilus papildomiems klausimams, svetainės lankytojai gali juos užduoti ir sulaukti atsakymo. Sukurti trumpi nuotaikingi vaizdo siužetai pristato keletą populiariausių elektroninių paslaugų bei jų naudojimo ypatumus.

Interneto vartotojams stinga informacijos apie viešojo sektoriaus teikiamas elektronines paslaugas. Kaip parodė IVPK užsakymu šių metų sausio mėnesį atliktas visuomenės nuomonės tyrimas, 27 proc. gyventojų trūksta informacijos, kuo šios elektroninės paslaugos gali būti jiems naudingos, 22 proc. – aiškių ir lengvų instrukcijų, kaip naudotis e. paslaugomis, 17 proc. – susistemintos, vienoje vietoje pateikiamos informacijos apie visas viešąsias ir administracines paslaugas, reikiamas skirtingų valdžios institucijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būtent tam, kad tokio pobūdžio informacija būtų efektyviai skleidžiama, ir kuriame „Prisijungusios Lietuvos“ interneto svetainę. Kaip institucija, administruojanti ES struktūrinę paramą, skiriamą informacinės visuomenės plėtrai Lietuvoje, norime, kad informacija apie šios paramos lėšomis sukuriamas naujas elektronines paslaugas kuo greičiau pasiektų tuos, kam jos yra skirtos – gyventojus ir verslo įmones“, − sako IVPK direktoriaus pavaduotoja Ieva Žilionienė.

Marijampolės regiono gyventojai, suinteresuoti elektroniniu dalyvavimu savivaldoje gali užsukti į savo savivaldybės interneto svetainę. Specialioje IVPK sukurtoje interneto svetainėje www.prisijungusi.lt yra pateikiamas patogus e. paslaugų katalogas, kuriame Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės miestų bei Šakių rajono savivaldybių gyventojai ras jiems rūpimas vietinės valdžios e. paslaugas bei kitas administracines paslaugas, vykdomas internetu bei galės naudotis visais jau išvardintais e. demokratijos privalumais.

REKLAMA

Atsižvelgiant į sparčiai populiarėjančius mobiliuosiuos įrenginius – išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius – sukurta ir mobiliesiems įrenginiams pritaikyta „Prisijungusios Lietuvos“ versija m.prisijungusi.lt. Taip pat interneto svetainėje pateikiamas vis papildomas nemokamų lietuviškų mobiliųjų programėlių katalogas.

„Lietuvos mobiliojo turinio sprendimų kūrėjai nestokoja idėjų, kurdami mūsų rinkai ir vartotojams patogius ir reikalingus produktus. „Prisijungusi Lietuva“ pateikia nemokamų mobiliųjų programėlių katalogą, kurį svetainėje nesunkiai ras kiekvienas lankytojas. Tikimės, kad artimoje ateityje į jį galėsime įtraukti vis daugiau viešojo sektoriaus paslaugoms skirtų sprendimų“, – pažymi I. Žilionienė.

REKLAMA

„Prisijungusi Lietuva“ – tai IVPK įgyvendinamas informacinis projektas, siekiantis supažindinti visuomenę su Europos Sąjungos ir struktūrinės paramos lėšomis sukurtomis e. paslaugomis bei mokyti jomis naudotis. Projektas finansuojamas 2007–2013 m. Europos Sąjungos Techninės paramos lėšomis.

Užs. Nr. 2171

ES parama (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų