REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų gegužės 1 dienos įsigalios įstatymo pakeitimai, kuriuose smulkiųjų verslininkų reikalaujama naudotis elektroniniais kasos aparatais (EKA). Nors po ilgų diskusijų tarp Finansų ministerijos ir Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos buvo pasiektos tam tikros išlygos, kada kasos aparatų naudojimas yra neprivalomas, tačiau ir taip vos pajėgiančių dirbti smulkiųjų verslininkų tai neguodžia – jie sunerimę laukia įstatymo įsigaliojimo dienos.Kasos aparatai kiekvienam prekybininkui

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo 2012 metų gegužės 1 dienos kasos aparatus privalo naudoti gyventojai, vykdantys individualią prekybos veiklą (ne tik maisto produktais, bet ir kitomis prekėmis) su verslo liudijimais ir pagal individualios veiklos pažymą (užregistravus individualią veiklą VMI) bei prekiaujantys pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse“, – „Šiaulių naujienoms“ pasakojo Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Virginija Pabrėžienė.

REKLAMA

Vis dėlto, po ilgų diskusijų verslininkams pavyko išsikovoti, kad būtų padarytos išlygos, kai kasos aparatų naudojimas nėra privalomas, bet tokiais atvejais apskaitą vis tiek būtina vykdyti išrašant prekių (paslaugų) pirkimo–pardavimo kvitą.

Patvirtintos išlygos

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko įsakymu yra numatyti išimties atvejai, kai naudoti kasos aparato nereikalaujama:

REKLAMA
REKLAMA

1. Individualia veikla besiverčiantiems gyventojams, kurie prekiauja pastatuose ar patalpose, taip pat kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuose nameliuose, autoparduotuvėse, kurių siena (–os) arba ją atitinkantys konstrukcijos elementai yra visiškai ar didžia dalimi atidaromi į lauką.

2. Gyventojams, kurie prekiauja tik savos gamybos tautinio paveldo produktais.

3. Gyventojams, kurie per paskutiniuosius 2 metus pirmą kartą įregistravę prekybos individualią veiklą pagal pažymą arba įsigiję prekybos verslo liudijimą, arba keičia mokesčių sumokėjimo formą iš individualios veiklos su prekybos verslo liudijimu į prekybos individualią veiklą pagal pažymą, prekiauja pirmuosius 6 veiklos vykdymo mėnesius, skaičiuojamus nuo veiklos įregistravimo ar verslo liudijimo įsigijimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Gyventojams, kurie įsigijo prekybos verslo liudijimą, kuriame numatyta veiklą vykdyti tik vieną dieną per savaitę, ir pasirinko veiklą vykdyti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių miestų savivaldybių teritorijose ar neribojant veiklos teritorijos prekiauja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių miestų savivaldybių teritorijose, taip pat gyventojams, kurie prekiauja įsigiję prekybos verslo liudijimą, kuriame numatyta veiklą vykdyti ne daugiau kaip dvi dienas per savaitę kitų savivaldybių teritorijose.

REKLAMA

5. Konkrečiais atvejais Valstybinei mokesčių inspekcijai įvertinus objektyvias priežastis ir priėmus individualius sprendimus, dėl kurių kasos aparato naudojimas atitinkamoje prekybos vietoje yra negalimas arba sukeltų akivaizdžiai neproporcingas administracinės naštos pasekmes.

Prašymus – teikti teritorinėms mokesčių inspekcijoms

Prašymus dėl leidimo nenaudoti kasos aparatų reikia pateikti tai teritorinei mokesčių inspekcijai, kurios priežiūroje yra konkrečios prekybos patalpos. Prašymus gali pateikti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys: pats gyventojas, turgavietės savininkas ar asociacijos atstovai. Prašymuose turi būti identifikuoti prašantieji asmenys ir nurodytos objektyvios priežastys, kodėl kasos aparato naudojimas konkrečiose patalpose būtų negalimas. Prašymai svarstomi ir sprendimas priimamas per dvidešimt dienų. Dėl kilusių neaiškumų galima kreiptis trumpuoju VMI konsultacijų numeriu 1882 arba į teritorines mokesčių inspekcijas.

REKLAMA

Verslininkai užsigrūdinę ir dirbs toliau

Paprašyta pakomentuoti šiuos pasikeitimus, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Šiaulių skyriaus pirmininkė Valdonija Janulienė teigė, kad verslininkai įstatymą vertina dviprasmiškai. „Vieni pasikeitimų laukia sunerimę, kiti priima tai kaip neišvengiamybę. Visos naujovės visada kelia kažkokią nežinią ir neramumus ne tik verslo pasaulyje. Bet, kaip aš sakau, smulkieji verslininkai yra užsiauginę storą odą, tad viską atlaikys. Yra dar neaiškumų, bet iki galutinio termino turėtų išaiškėti. Įstatymai visada būna priimami, tačiau nebūna sutvarkyti iki galo. Kiek man yra žinoma, turėtų būti paruošta kasos aparatų kompensavimo tvarka, bet sprendimas bus nukeltas mėnesiui, nes iki gegužės pirmos nesuspės visko padaryti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar tokiais pokyčiais valstybei pavyks papildyti biudžetą, V. Janulienė buvo skeptiškai nusiteikusi. „Mokestinių įplaukų kaip tik sumažės. Dirbantieji pakeis veiklos pobūdį, pradės dirbti su verslo liudijimais, dėl ko mokės mažesnius mokesčius. Sprendimas naudoti kasos aparatus nebuvo racionalus. Artimiausiu metu turėtų būti patvirtinta, kad kasos aparatų nereikės Pabalių turgavietėje, tačiau pardavėjai turės išrašyti kvitus. Tai kaip tai turėtų atrodyti žiemos metu, kai lauke minus 20 ir šąlančiu tušinuku reikės išrašyti tą čekį?“ – juokėsi verslininkė.

Mindaugas LAURINAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų