REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spaudimą Europos diktatoriams reikia ne mažinti, o didinti, Vilniaus universitete organizuotoje diskusijoje trečiadienį pareiškė žinomas JAV senatorius Johnas McCainas, prieš ketverius metus buvęs Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidentus. Jis taip pat pabrėžė, kad Vakarams dabar stinga stiprių politinių lyderių.

REKLAMA
REKLAMA

„Aleksandras Lukašenka dabar yra spaudžiamas kaip niekad. Dabar ne metas mažinti spaudimą, laikas jį didinti. JAV ir Europos Sąjunga turi stiprinti savo bendradarbiavimą ir kartu spausti A. Lukašenką paleisti politinius kalinius bei surengti laisvus bei teisingus rinkimus“, - sakė A. McCainas, kalbėdamas apie Baltarusijos diktatorių. Jis taip pat pabrėžė, kad svarbu yra stiprinti ir vidinį spaudimą režimui bei padėti opozicijai susitelkus prabilti vieningu balsu.

REKLAMA

Kalbėdamas apie Rusiją ir Ukrainą senatorius taip pat teigė tikįs demokratinėmis permainomis šiose valstybėse, kurias, anot jo, kankina ne tik nedemokratiniai režimai, bet ir didžiulė valdžios korupcija. Rusiją politikas taip pat smerkė ir už nedemokratinius rinkimus bei paramą žudynes vykdančiam Sirijos režimui, ragindamas nenuolaidžiauti jokio pobūdžio tironijai.

Jis reiškė viltį, kad per Rusiją, kartu su žmonių ėjimu į gatves nusiris „permainų vėjas“, o padėtį ukrainoje vadino nuviliančia. „Opozicija šioje šalyje yra triuškinama, opozicijos lyderiai, tokie kaip Julija Tymošenko, yra persekiojami dėl politinių priežasčių. JAV ir visas pasaulis yra susirūpinę. Paviešintos nuotraukos, kuriosematyti mėlynės ant J.Tymošenkos kūno, kelia klausimų, kokiomis sąlygomis laikomi kaliniai ir ar teisįsaugos pareigūnai nepiktnaudžiauja“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į klausimus J. McCainas pripažino, kad politinių problemų turi ir Vakarai. „Europai trūksta stiprių lyderių, kurie drįstų pasakyti ką ir kaip ketina daryti bei nepaisytų galimo dalies rėmėjų praradimo“, - sakė politikas. Kaip teigiamus stiprių lyderių pavyzdžius J. McCainas paminėjo daugiausiai jau praėjusių kartų politikus: Margareth Thatcher, Helmutą Kohlį, Ronaldą Reiganą, Charlį de Gaulle. „Žiūrint į mūsų – Europos ir JAV istoriją, reikia pastebėti, kad stiprūs lyderiai iškyla krizių metu,“ - pabrėžia amerikietis, pastebėdamas, kad daugelis jaunos kartos vakariečių pernelyg ciniškai žiūri į stiprias, nors kartais kontraversiškas politines asmenybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV, pasak J. McCaino, niekada neatsuks nugaros nei Europai, nei Lietuvai. „Mes esame – tikrąja to žodžio prasme – šeima. Ir mes niekada neapleidžiame mūsų šeimos“, - sakė jis.

Rytoj JAV politikas dalyvaus tarptautinėje konferencijoje.

****

Į ketvirtadienį Vilniuje organizuojamą konferenciją pakviesti Ukrainos parlamento Europos integracijos komiteto vadovas Borysas Tarasiukas, žmogaus teisių aktyvistas iš Kongo Ngefa A. Andali, Gruzijos parlamento Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Gioris Kandelakis. Europos Parlamento prezidentui Jerzy Buzekui, Gruzijos, Ukrainos ir Moldovos parlamentų pirmininkams, Rusijos opozicijos aktyvistui Vladimirui Ryžkovui kvietimai taip pat siųsti, tačiau jie pranešė dalyvauti negalėsią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų