REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje pradeda patruliuoti raitoji policija. Visą vasarą pareigūnai ant žirgų prižiūrės tvarką žaliosiose zonose, paplūdimiuose, senamiestyje.Žiemą ilsėjęsi policijos žirgai su patruliais į sostinės gatves išjoja atšilus orams. Vilniaus raitojoje policijoje dirba 13 pareigūnų ir 20 žirgų.

REKLAMA
REKLAMA

Per šešių valandų pamainą žirgas su pareigūnu   nukeliauja apie 20 kilometrų miesto gatvėmis, tad gyvūnai ilgą laiką specialiai ruošiami, kad nebijotų mašinų, kitų garsų. Pasak pareigūnų, svarbiausia – stiprus žirgo charakteris, viso kito išmokstama.„Reikia, gal ir negražu pasakyti, su kyšiais eiti – cukrus, morka, duona. Pripratinti reikia, prisijaukinti, kaip ir kiekvieną gyvūną. Reikia labai daug fizinio darbo. Visgi gyvūnas nemažas, reikia mokėti suvaldyti ir tinkamai joti“, – sako vyresnioji patrulė Rita Ušakova.

REKLAMA

Raitoji policija gatvėse sulaukia nemažai dėmesio – praeiviai prašo kartu nusifotografuoti, o pažeidėjai neretai, anot pareigūnų, ne pyksta, bet šypsosi.

„Pažeidėją labai veikia žirgas kaip psichologinė priemonė. Jeigu jau priėjai prie pažeidėjo, tai jis net nebando sprukti. Žirgas daro paprastam piliečiui kažkokį įspūdį – kad jis didelis, stiprus, gražus“, – mano viršila Algis Stuogys.

Dažniausi raitųjų patrulių sulaikomi pažeidėjai, pasak pareigūnų, – viešose vietose alkoholinius gėrimus vartojantys asmenys, be pavadėlių ar antsnukių šunis vedžiojantys žmonės, triukšmadariai.

REKLAMA
REKLAMA

1991-aisiais įkurtas Vilniaus raitosios policijos padalinys – vienintelis toks Lietuvoje, ir neretai vadinamas šios teisėsaugos institucijos puošmena.

„Švedijoje yra raitoji policija, bet ten daugiau specializuojasi masinių renginių metu. Ir Ispanijoje, Barselonoje, pačiam teko matyti. Jie ten dirba savo centruose prie bažnyčių, kur didžiausi turistų srautai“, – pasakoja Patrulių rinktinės Raitojo būrio vadas Arnoldas Keršys.

Raitoji policija Vilniaus gatvėse patruliuos iki lapkričio mėnesio.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų