REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš atostogas vertėtų iš anksto pasirūpinti savo sveikata. Prieš vykdamas į kelionę kiekvienas turėtų sužinoti apie užkrečiamųjų ligų riziką ir galimas profilaktikos priemones. Skaitom ir įsidėmim, rašo kelionių tinklalapis makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Keliaujant Lietuvoje bei vykstant į svečias šalis, kur kyla grėsmė užsikrėsti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis, vertėtų pasiskiepyti. Iki kelionės likus 4-6 savaitėms, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju dėl reikalingų skiepų. Atsižvelgti į tokius kriterijus kaip keliaujama šalis, kelionės trukmė, keliautojo amžius, sveikatos būklė, anksčiau atlikti skiepai.

REKLAMA

Pasaulinės turizmo organizacijos duomenimis, keliautojų srautas kasmet didėja: 2011 metais svetur keliavo apie 980 mln. žmonių (4 proc. daugiau nei 2010 metais). Daugiausiai keliautojų praėjusiais metais lankėsi Europos šalyse, kita dalis (apie 30 proc.) išvykoms pasirinko egzotines valstybes.

Keliautojams skiepai skirstomi į planinius (difterija/stabligė/kokliušas, hepatitas B, B tipo haemophilus influenzae infekcija, tymai, epideminis parotitas, raudonukė, poliomielitas, tuberkuliozė), rekomenduojamus (cholera, gripas, hepatitai A ir B, meningokokinė infekcija, pneumokokinė infekcija, pasiutligė, erkinis encefalitas, japoniškas encefalitas, rotavirusinė infekcija, vėjaraupiai, vidurių šiltinė, žmogaus papiloma viruso infekcija, geltonasis drugys) ir privalomus (geltonasis drugys, meningokokinė infekcija ir polio: vykstantiesiems į Meką (Saudo Arabija)).

REKLAMA
REKLAMA

Visi keliautojui atlikti skiepai turėtų būti pažymėti Tarptautiniame skiepijimų pažymėjime.

Keliaujant į kitas šalis patariama gerti tik virintą arba kitoje taroje fasuotą vandenį (pvz., Koso, Maljorkos salose). Nevartokite ledo gabaliukų, jei nesate įsitikinę, kad jie pagaminti iš švaraus vandens. Valgykite tik rūpestingai termiškai paruoštą maistą. Kruopščiai laikykitės asmens higienos. Venkite žalių jūros gėrybių. Daržoves ir vaisius švariai nuplaukite, nulupkite ar nuskuskite žievelę. Gerkite tik pasterizuotą ar virintą pieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų