REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos statistikos departamentas paskelbė 2012 m. pirmojo ketvirčio Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) pirmąjį įvertį. BVP per metus paaugo 3,9 proc. to meto kainomis. Paskutinį 2011 m. ketvirtį augimas sudarė 4,4 proc. Nors ūkio augimas ir sulėtėjo, tačiau ekonomistai daro optimistinę išvadą, kad Lietuvoje dar nepasireiškė neigiamas euro zonos nuosmukio poveikis.

REKLAMA
REKLAMA

„Valdančiųjų džiūgavimą dėl ekonomikos tendencijų vertinčiau kaip žvilgsnį pro rožinius akinius, nes realybė yra toli gražu ne tokia džiuginanti“, – pastebi Seimo opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius.

REKLAMA

Pasak A.Butkevičiaus,  stebima neigiama BVP pokyčių tendencija kelia rimtą nerimą: BVP jau ir per IV praėjusių metų ketvirtį smuko 5,5 proc.  Tai yra nuo 2011 m. III ketvirčio BVP sumažėjo beveik 3 mlrd. Lt to meto kainomis arba 10,5 proc. ir pasiekė 2010 m. III ketvirčio lygį.

„Jeigu 2011 m. IV ketvirtį bendrasis vidaus produktas sudarė 27 571,6 milijardus litų, tai 2012 m. I ketvirtį jie tesiekė 25 235,3 milijardus litų, tai kaip galima kalbėti apie krizės stabilizavimą ir stebuklingą ekonomikos atsigavimą?“, – klausia A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

IV praėjusių metų ketvirtyje metiniam augimui didžiausią įtaką turėjo lėtėjantis apdirbamosios pramonės bei eksporto augimas. Per 2011 m. pridėtinė vertė apdirbamosios gamybos įmonėse padidėjo mažiausiai (1,5 proc.), o dėl itin sumažėjusios pridėtinės vertės elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo įmonėse visos pramonės pridėtinė vertė smuko 1,1 procento. Nesunku nuspėti, kad ir šių metų I ketvirtyje šios tendencijos išlieka.

A. Butkevičiaus nuomone, lėtėjanti Europos ekonomika jau pernai paveikė mūsų ūkio raidą ir, panašu, šiais metais Lietuvos ekonomika gali susidurti su rimtomis problemomis. Bendras užsienio paklausos mažėjimas toliau menkins eksporto ir pramonės gamybos mastą, o blėstantis optimizmas eksporto rinkose neigiamai paveiks vidaus paklausą.

Socialdemokratų lyderį stebina statistinių duomenų interpretacijos, nors ruošiantis rinkimams valdantiesiems svarbu užliūliuoti rinkėjų budrumą ir užmauti jiems rožinius akinius. Deja, žmonėms sunku patikėti „atsigaunančia“ ekonomika, kai kišenėse ir toliau švilpauja vėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų