REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikriausiai nė vienas nepagalvojo, kokie turtingi mes esame ir kokia turtinga mūsų šalis – Lietuva. Taip, perskaitėte visiškai teisingai – mes esame turtingi, nes leidžiame sau prabangą išlaikyti ne tik gamtovaizdį bjaurojančius, aplinką teršiančius, bet ir mūsų kišenes tuštinančius sąvartynus.

REKLAMA
REKLAMA

Ar neužkliūva kiekvieną pavasarį nutirpus sniegui mūsų pakeles ir pamiškes „gražinančios“ padangos? Argi ne lengviau nebenaudojamus buitinius prietaisus sunaikinti „kirvio technologija“ ir taip nuolat pildyti sąvartynus, negu nemokamai atiduoti perdirbti ir gauti iš to naudos? Žmonės, kurie iš atliekų daro verslą, ragina mus suvokti, kad jei visi atliekas rūšiuosime teisingai ir atsakingai, tik nedidelis kiekis šiukšlių pateks į sąvartynus. Juk mūsų šalis nedidelė ir mes per mažai turime žalių plotų, kad užleistume juos sąvartynams.

REKLAMA

„ Mes iš prigimties norime gyventi teisingai ir švariai, bet jei nežinai, nei kur, nei kaip tinkamai atsikratyti atliekomis, tuomet viskas keliauja į sąvartyną. Mums taip pat trūksta suvokimo, kodėl reikia rūšiuoti atliekas ir atiduoti jas perdirbti. Turime ugdyti tinkamą žmonių požiūrį ir sudaryti jiems reikiamas sąlygas: kad mes atvažiuosim, paimsim, perdirbsim, kad vartotojui tai nekainuos ir net bus naudinga. Kai žmonės supras, kad kiekviena atlieka duoda materialinę naudą ir kad ją išmesti yra brangu, pasikeis ne tik požiūris, bet ir atliekų kiekis sumažės“, - mintimis dalijasi UAB „Antrinio perdirbimo grupė“ direktorė Danguolė Butkienė ir UAB „EMP recycling“ Recycling padalinio direktorius Darius Valeika.

REKLAMA
REKLAMA

Mes net nepagalvojame, kad išmesta padanga yra vertinga atlieka ir kad ją perdirbus galima gauti energiją, panaudoti ją kaip kurą.  D. Butkienė pasakoja apie visame pasaulyje vyraujantį požiūrį, kad atliekos turi energetinę vertę, ir jeigu jos nėra perdirbamos, tai reikia iš jų išgauti bent energiją, taip taupant ne tik gamtinius išteklius, bet ir žmonių pinigus.

Už ar prieš atliekų perdirbimo gamyklas?

Visi aktyviai priešinamės sąvartynams dėl žalos aplinkai, sveikatai, nemalonių kvapų. Tačiau net ir į atliekų perdirbimo gamyklas žiūrime neigiamai, nes mus gąsdina šalia namų stovinčios gamyklos, iš kurių kaminų kyla dūmai, bijome dar didesnės taršos ir pavojaus sveikatai. D. Butkienė akcentuoja, kad mes negalime sau leisti pirkti padėvėtos įrangos, investuojame į naujausias technologijas ir rodome žmonėms, kad atliekų perdirbimo technologijos yra saugios, atitinkančios šiuolaikinius standartus, neteršiančios aplinkos ir nekenkiančios sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas, norintis įsitikinti atliekų perdirbimo nauda, susipažinti ir pamatyti perdirbimo įmonės procesus iš arti, gali be jokio piniginio mokesčio apsilankyti ekskursijose. D. Valeika pasakoja, kad įmonėje apsilanko ne tik moksleiviai, studentai, bet ir mokslininkai, kitų sričių perdirbėjai, naujos įrangos gamintojai, kurie dabartinę techniką gamina nuo pat pradžių galvojant apie kuo didesnes gaminio perdirbimo galimybes po jo naudojimo.

Kiekvienas turime pradėti nuo savęs, jausti atsakomybę kasdien, galvoti apie teisingą atliekų rūšiavimą, atidavimą perdirbimui. Negalime sau leisti tokios prabangos išlaikyti brangius sąvartynus, teršti aplinką ir kenti sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų