REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad agresyvūs piktybiniai kasos navikai gali būti išgydomi naujos klasės vaistais.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis statistika, išgyvena mažiau nei vienas šios formos vėžiu sergantis pacientas, skelbia BBC.

REKLAMA

Žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime teigiama, kad vėžinėse ląstelėse esantis genas yra „išjungiamas“. Pasak mokslininkų, jau pradėti bandymai su vaistais, kurie gali padėti sustabdyti vėžio plitimą.

Didžiojoje Britanijoje apie 7 tūkst. 800 žmonių kasmet diagnozuojamas kasos vėžys. Tai yra penkta vėžio rūšis, pasiglemžianti daugiausia žmonių gyvybių.

Atlikus bandymus su pelėmis, paaiškėjo, kad genas, vadinamas USP9x, kuris įprastai nekontroliuojamai sustabdo ląstelės dalijimąsi, yra „išjungiamas“ kai kuriose kasos vėžio ląstelėse. Genas nėra pakeičiamas, o tiesiog proteinai ir chemikalai prisitvirtina prie jo, ir tada genas tampa nebeveiksnus.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus daugiau tyrimų paaiškėjo, kad šis genas žmogaus kasos vėžio ląstelėse taip pat yra sustabdomas.

Prof. Davidas Tuvesonas iš Didžiosios Britanijos Kembridžo tyrimų instituto teigė: „Mes įtarėme, kad geno defektas nėra genetiškai užkoduotas, tačiau tai priklauso nuo cheminių junginių DNR paviršiuje, kurie įjungia ir išjungia genus. Atlikę daugiau tyrimų mes galėjome tai patvirtinti“.

„Šis tyrimas patvirtina mūsų supratimą, jog mes turime taip pat pažvelgti į ląstelių biologiją, siekiant nustatyti visus vėžį lemiančius genus“, – sakė dr. Davidas Adamsas iš instituto „Wellcome Trust Sanger Institute“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų