REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo santykių liberalizavimas už tai, kad minimalus mėnesinis darbo užmokestis (MMA) būtų padidintas 50 ar 100 litų, yra Premjero šantažas ir pasityčiojimas iš žmonių, mano Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks šantažas, kad kelsim tik tada 50 litų ar 100 litų minimalią algą, jeigu jūs sutiksite – profsąjungoms taip pasakyti, tai yra pasijuokimas iš paprastų darbo žmonių, iš tų žmonių, kurie gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo (...). Premjero šantažas peržengė ribas“, – trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė Seimo vicepirmininkė.

REKLAMA

V. Baltraitienės teigimu, darbo santykių liberalizavimas labai pablogintų darbuotojų situaciją.

„Kad lengviau galėtų atleisti žmogų, galbūt jam netinkantį, arba mažindamas etatus išmokėti išeitines (kompensacijas. – ELTA) – kodėl per išdėstytą laiką? Galima dar suprasti, jeigu tavo išeitinė yra 30 tūkst. litų, tai suprantu, kad gali dėstyti, siūlyti, kad per tris keturis mėnesius išmokėtų, bet jeigu 2 tūkst. litų, tai žmogus, jeigu gauna ir gyvena tik iš atlyginimo, jam iš kažko reikia gyventi ir kitą darbą reikia susirasti (...). Aš manau, tai labai blogina (darbuotojų situaciją. – ELTA)“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

V. Baltraitienė taip pat pabrėžė, jog, vis dar vyraujant „lietuviškajam mentalitetui“, tikrai atsiras darbdavių, kurie pasinaudos darbo santykių liberalizavimu darbuotojų nenaudai ir pasistengs, kad jiems patiems būtų iš to kuo didesnė nauda.

„Jeigu yra normalūs santykiai tarp darbdavio ir darbuotojo (...), gal dar galėtumėme nebijoti darbo santykių liberalizuoti, bet patys matote, kas pas mus vyksta, kaip stengiamasi išspausti iš to žmogaus viską, kad tik sau ką nors susikurti“, – reziumavo ji.

Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, kalbant apie minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimą jokiu būdu negalima pamiršti ir diskusijos apie lankstesnių darbo santykių kūrimą – tai leistų verslui mokėti didesnes algas, taip padėtų ir bedarbiams, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandieninėje Lietuvoje esant lankstesniems darbo santykiams verslas galėtų kurti daugiau naujų darbo vietų, taigi lankstesni darbo santykiai yra, visų pirma, rūpestis tais, kurie neturi darbo. Aš manau, tai turi rūpėti ir verslui, ir profsąjungoms, nors, be abejo, profsąjungos atstovauja dirbantiesiems ir joms rūpestis bedarbiais gali būti šalutinis“, – sakė A. Kubilius.

Darbdaviai ir profsąjungos pasisako už MMA didinimą iki 900 litų. Tuo tarpu Vyriausybė savo pozicijos nekeičia ir mato galimybę MMA nuo liepos didinti 50 litų – iki 850 litų.

Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 800 litų, arba 670 litų atskaičius mokesčius. Paskutinį kartą minimali alga 100 litų buvo padidinta 2008–aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų