REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinę akimirką galima pasirinkti batus, bet ne sprendimą, nulemsiantį ateitį. Šiandien pasaulis kiekvienam atveria daugybę galimybių ir nusprendę, kuria iš jų norėtų pasinaudoti, abiturientai renkasi studijų programas, kurios turėtų padėti pasiekti užsibrėžtų gyvenimo tikslų. Tačiau dažnai būsimieji studentai lengvai paklysta pasirinkimų jūroje, neįvertindami studijų galimybių gausos. Baigę mokyklą abiturientai išeina aukštai iškėlę galvas, tvirtai tikintys būsima svaiginančia karjera, tačiau baigus studijas aplanko nusivylimas ir paaiškėja nepatogi tiesa – rožių po kojomis niekas nekloja ir vietą po saule reikia išsikovoti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų visuomenėje vyrauja nuomonė, jog baigus mokyklą privalu stoti į kokią nors dar aukštesnį išsilavinimą suteikiančią ugdymo įstaigą. Vis dėlto, tolimesnės perspektyvos dažniausiai skendi rūke ir yra paliekamos likimo valiai. Tad kyla klausimas, kokie kriterijai lemia studijų krypties pasirinkimą? Pastaraisiais metais gimnazijose atliekamos abiturientų apklausos rodo, jog didžiausią įtaką renkantis studijas jaunuoliams turi šeima, kartais - draugai, o specialistų patarimai lieka bene paskutinėje vietoje. Akivaizdu, jog abiturientų tarpe specialybės pasirinkimas nėra itin sureikšminamas, o galutinį sprendimą dažnai nulemia aplinka. Netrūksta atvejų, kuomet studijuojant ar netgi jau baigus studijas pasirinkimas pasirodo netinkamas. Štai, pavyzdžiui, 2010-aisiais atliktų tyrimų duomenimis 15-20 proc. abiturientų, priimtų studijuoti, netinka pasirinktoms studijoms, 20-25 proc. studentų nutraukia studijas, apie 30 proc. aukštųjų mokyklų absolventų įsidarbina ne pagal įgytą kvalifikaciją, o 70 proc. dirbančių yra nepatenkinti turimu darbu.

REKLAMA

Norint išvengti panašios situacijos sprendimas gana paprastas: vertėtų atsižvelgti ne tik į savo norus bei galimybes, tačiau ir į tam tikros specialybės ateities perspektyvas. Ekspertai pataria visų pirma išsiaiškinti programos pasirinkimo priežastis. Jei pasirinkimui didelę įtaką daro išsvajotas darbas ateityje, reikia įsitikinti, ar jam iš tiesų reikalinga būtent ta kvalifikacija, kuri bus įgyta baigus pasirinktą studijų programą. Taigi prieš priimant sprendimą ne ką mažiau svarbu įvertinti ir įgūdžius, kurie bus gauti bei jų naudą karjerai.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje netrūksta objektyvios informacijos apie konkrečias studijų programas, sostinėje kasmet vyksta studijų mugės. Įvairūs leidiniai, interneto svetainės jaunuoliams siūlo aibę straipsnių bei testų, galinčių padėti atrasti savo pašaukimą. Nenuostabu, jog kyla ir daugiau klausimų: rinktis universitetą ar profesinę mokyklą, studijuoti Lietuvoje ar užsienyje, tai, kas patinka ar tai, kas pelninga. Vis dėlto, lietuviškos patarlės žodžiais tariant „Vienas lauke – ne karys“, taigi atsitiktinai pasirinktos priemonės gali atskleisti tik vieną medalio pusę. Kliaujantis tik testų rezultatais ar specialistų nuomonėmis, rasti tikrąjį savo kelią nėra lengva. Savaime iškyla klausimas: tad koks yra protingiausias būdas rinktis studijas, kad investuotas laikas ir lėšos nebūtų iššvaistyti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš efektyviausių būdų – tai kartu su bendraminčiais spręsti šias ir kitas iškylančias dilemas. Drauge dalinantis abejonėmis, susipažįstant su karjeros pasirinkimo strategijomis bei klausantis įkvepiančių savo srities specialistų sėkmės istorijų, apsispręsti tampa lengviau. Tokią galimybę vyresniųjų klasių moksleiviams siūlo tarptautinės organizacijos AIESEC rengiama vasaros stovykla „Find Your Way“.

Įdomu, jog tokio pobūdžio projektai anksčiau vykdyti ir užsienyje, pvz. Turkijoje bei Graikijoje. Juose dalyvavo ne tik vietiniai moksleiviai, bet ir stažuotojai iš užsienio šalių, dalinęsi turtinga patirtimi bei supažindinę dalyvius su savo kultūromis. Sulaukusios didžiulio pasisekimo stovyklos atskleidė, jog tai itin efektyvus būdas išsiaiškinti ne tik savo pašaukimą bei atskleisti neatrastas asmenybės puses, tačiau ir šauniai praleisti atostogų laiką bendraamžių kompanijoje, pažinti kitos kultūros žmones, ugdyti kantrybę ir toleranciją.

Vasara yra laikas, skirtas drauge ir poilsiui, ir asmenybės tobulėjimui, savęs pažinimui. Ypač moksleiviams, besirūpinantiems savo ateitimi ir prasmingu atostogų praleidimu, tai puikus metas išbandyti kažką naujo. Taigi, mieli moksleiviai, nepraleiskite progos priimti iššūkį ir dalyvauti vasaros dienos stovykloje! Susitikime „Find Your Way“ jau šį birželį!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų