REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bendrovės  „Lietuvos dujos“ sprendimas nuo liepos 1 d. didinti gamtinių dujų buitiniams vartotojams tarifus vidutiniškai 22 proc. priimtas neatsižvelgiant į realią gyventojų finansinę padėtį, be to, privers juos atrasti kitas kuro rūšis, mano Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Suprantu, kad tai įmonė, siekianti pelno, bet aš manyčiau, kad tai neįtikina. Ir, esant tokiai situacijai, kokioje šiandien gyvena daugelis mūsų gyventojų, kad jų pajamos nedidėja nė kiek, o netgi, kylant kainai, tie pinigai, kurie yra pas juos kišenėje, daug mažesnę vertę turi, tai, manau, turėtų labai gerai pasižiūrėti ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, ar galima kelti tiek kainas (...), ar čia reikia tiek kelti?“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė Seimo vicepirmininkė.

REKLAMA

V. Baltraitienės teigimu, tokia įmonė kaip „Lietuvos dujos“, dirbanti pelningai, turėtų prisiimti atsakomybę už galimus padarinius.

„Įmonė, dirbanti su pelnu, turbūt irgi turėtų prisiimti atsakomybę už tai, ar tie vartotojai galės naudotis tomis dujomis, ar neatsitiks taip, kad jie atsisakys (...). Tai privers turbūt žmones greičiau pereiti prie visai kitokio kuro, net nežinau, kokia įmonei tai yra nauda“, - sakė vicepirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Baltraitienė taip pat teigė mananti, jog Lietuvoje noras siekti pelno yra kiek iškreiptas, be to, nesama socialinio dialogo su žmonėmis, paslaugų vartotojais.

„Pas mus viskas iškreipta, nesvarbu, ar tai bankai, ar kiti paslaugų teikėjai - visi žiūri tik savo pelno, nėra socialinio dialogo su žmonėmis, kiek tu gali spausti iš visų? Juk kažkada prieisi galą“, - reziumavo ji.

ELTA primena, kad balandžio 24 d. AB „Lietuvos dujos“ valdyba, vykdydama įstatymo nuostatas ir įvertinusi importuojamų gamtinių dujų kainų pokyčius šių metų pirmame pusmetyje bei naftos, valiutų rinkų pasaulines tendencijas, priėmė sprendimą dėl gamtinių dujų tarifų buitiniams vartotojams, galiosiančių nuo liepos 1 dienos, padidinimo vidutiniškai 22 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos dujos“ aiškina, kad gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nesikeitė vienus metus, nors per šį laikotarpį naftos produktų, o kartu gamtinių dujų importo kainos didėjo daugiau kaip penktadaliu.

Anot įmonės, praėjusių metų pabaigoje bendrovės valdyba priėmė sprendimą nedidinti 2012 m. pirmajame pusmetyje galiojusių tarifų buitiniams vartotojams tikėdamasi, kad situacija energijos išteklių rinkoje taps palanki, t. y. energijos išteklių kainos pradės mažėti.

„Deja, dėl nuo bendrovės nepriklausančių priežasčių naftos produktų ir gamtinių dujų kainos 2012 m. ir toliau sparčiai didėjo. Euro ir JAV dolerio santykio tendencijos šiuo laikotarpiu buvo nepalankios. 2012 m. I pusmetyje bendrovė iš gamtinių dujų pardavimų buitiniams vartotojams patirs apie 17 mln. litų nuostolio“, - teigia „Lietuvos dujos“.

REKLAMA

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tokius įmonės užmojus vertina kaip monopolistinius siekius.

„Lietuvos dujos“, pagal „Gazprom“ tiekiamas dujas, siūlo ženkliai, iki 20 proc., kelti gamtinių dujų kainą. Taigi matome monopolisto siekį didinti savo pelną, ir terminalo įstatymo projektas yra atsakas į tai", - pabrėžė A. Sekmokas.

Premjeras Andrius Kubilius teigia, jog nėra aišku, ar šie AB „Lietuvos dujos“ pareiškimai yra pagrįsti - juos turi įvertinti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

„Aš tikrai nežinau, ar yra pagrįstos tokios “Lietuvos dujų„ pretenzijos didinti kainą. Taip pat yra paskelbta, kad už praėjusius metus “Lietuvos dujų„ akcininkai išsimoka sau didelius dividendus. Tokios paraiškos pagrįstumą turi įvertinti nepriklausoma Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija“, - teigė Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų