REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė kovotojas už žmogaus teises, disidentas Viktoras Petkus. Užuojautą dėl jo mirties pradėjo reikšti aukšti valstybės pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Netekome dvasios milžino, kurio aktyvi disidentinė veikla, ilgi tremties metai Sibiro konclageriuose ir bebaimės žmogaus teisių gynimo iniciatyvos okupuotoje Lietuvoje įžiebė tikėjimą atgimimu, atgaivino tautinę savigarbą ir stiprybę kovoti už savo pačių ateitį“, – sakoma užsienio reikalų ministro A. Ažubalio užuojautoje.

REKLAMA

Už ypatingus nuopelnus V. Petkus pagerbtas aukščiausiais Lietuvos valstybės apdovanojimais, tarptautinė bendruomenė jam suteikė „pasaulio žmogaus“ bei „XX amžiaus žmogaus“ titulą.

Pernai lapkričio mėnesį minint Tolerancijos dieną, už ilgametę rezistencinę veiklą, nuopelnus atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, puoselėjant demokratines vertybes ir ginant žmogaus teises Viktoras Petkus buvo apdovanotas Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgametis kovotojas už nepriklausomybę V.Petkus kartu su bendraminčiais 1977 metų rugpjūčio 20 dieną įkūrė Estijos, Latvijos ir Lietuvos tautinių judėjimų komitetą, kurio tikslas buvo taikus Baltijos valstybių nepriklausomybės atgavimas. Jis buvo vienas iš Lietuvos Helsinkio grupės steigėjų, Sovietų Sąjungos okupacijos metais kelis dešimtmečius kalėjo Sibiro lageriuose.

V.Petkus 1994 metais apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi, 1999 metais – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi, 2000 metais – Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų