REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodė plukės, prasidėjo darbingo, bet malonaus laiko sode ir darže pradžia.

Dėmesio! Daržas paruoštas

Daržoves, pvz., pupas ir cukinijas, kurioms reikia daugiau šilumos, galima sėti nuo gegužės vidurio, ir jei prieš sodindami porus palauksite birželio 5-osios, išvengsite juose svogūninės kandies.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji morkinės musės karta ima skraidyti gegužę, todėl jei nepaslėpėte morkų tarp svogūnų ar medetkų, uždenkite jas tinkleliu nuo vabzdžių. Jį galima naudoti daug kartų. Pvz., rugpjūtį, kai pasirodo antroji karta.

REKLAMA

Dabar laikas sodinti braškes. Pirkite veisles pagal tai, kada jos sunoksta. Nemalonu, jei jūsų pasirinkta veislė sunoksta tuo metu, kai jus trims savaitėms išvažiavę į pajūrį. Galite pasirinkti veisles taip, kad uogos vienos po kitų noktų visą vasarą.

Uogoms pasibaigus, nepamirškite braškių patręšti. Jei patręšite per anksti, turėsite daug lapų, o ne uogų.

O toliau galite leisti augalams darže tiesiog augti. Didžiausias darbas yra naikinti darže piktžoles. Žolės greitai išsisėja, taigi, susidorokite su jomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vaismedžių sodas

Kaip galima sode neturėti aviečių?

Jei pasirinksite vieną veislę, sezonas bus trumpas. Tačiau jei pasirinksite kelias veisles, sezonas bus ilgesnis. „Gleen Prosen“ sunoksta liepos gale, kai daugelio žmonių atostogos baigiasi. Tai puiki rūšis valgyti tiesiai nuo krūmo arba konservuoti. „Autumm Bliss“ yra gan ypatingos. Priešingai nei visos kitos veislės, jos leidžia ūglius, kurie auga visą vasarą. Todėl jos sunoksta vėlai, rugpjūčio pabaigoje. Jos derlius mažesnis nei kitų veislių, ir labai priklauso nuo oro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avietės ir kirminai – gera kaiminystė. Galite pakratyti krūmą jam žydint, laikydami po juo kibirą. Tada visi paprastieji avietinukai nubyra. Tai jie deda kiaušinėlius, kurie virsta kirmėlėmis.

Gėlynas

Pataisai būna per daug išsidriekę, bet juos galima apkarpyti, kad jie būtų tankesni. Nukirpkite pusę šviežių ilgų ūglių.

Paprastai naudinga apkarpyti visžalius augalus gegužės pabaigoje, o rožes – vos tik tik pasirodo ūgliai.

Žydinčius krūmus reikia nugenėti nužydėjus

Viržius ir levandas reikia prižiūrėti taip pat.

Nuskabykite negyvus rododendrų žiedus, kad augalas neeikvotų energijos sėkloms brandinti.

Nugenėję patręškite visus krūmus, didelius ir mažus, kad jiems pakaktų maisto medžiagų sukaupti pumpurams kitam sezonui.

REKLAMA

Patręšus šaknis ir leidus lapams patiems numirti tikimybė susilaukti žiedų kitais metais yra didžiausia.

Žirnių sriuba tvenkiniuose

Kylant temperatūrai vanduo „žydi“. Klesti dumbliai. Palikite juos ramybėje, ir jie išnyks. Jei staiga pakeisite visą vandenį, švarus jis bus tik labai trumpai.

Rinkoje parduodamos biologinės granulės, kurias galima supilti į vandenį. Daugeliui žmonių jos padeda, bet apskritai venkite cheminių medžiagų.

Nepamirškite, kad vanduo greitai garuoja ir reikia nuolat papildyti tvenkinį šviežiu.

Nupjaukite veją, bet ne per trumpai

Dabar prasideda ilgas sunkus mūšis su veja. Pradžioje pjaukite gan aukštai, kad augalai galėtų suformuoti tvirtą šaknų tinklą. Apskritai venkite pjauti trumpiau nei 3 cm.

REKLAMA

Jei nepamiršote patręšti balandį, prieš vėl tręšdami palaukite liepos. Jei naudojote organines trąšas, galite atsipalaiduoti iki metų pabaigos, nes tręšti reikia tik kartą.

Šiltnamis

Temperatūra Lietuvoje kaip prie Viduržemio jūros, o kartais ir aukštesnė. Taigi, nepamirškite atidaryti langų. Tam patogiausia įsigyti automatinį langų atidarymo mechanizmą.

Galite sodinti pomidorus nuo gegužės vidurio. „Elin“ puiki pomidorų veislė šiltnamiui, ir nors „Gemini“ yra lauko veislė, jie taip pat tinka auginti ir šiltnamyje. Jų odelė kiek storesnė, bet skonis geras ir stiprus.

Su agurkais ir melionais palaukite birželio, bet pasodinkite petražoles žiemai.

E. Derenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų