REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai domisi medicinos įstaigų reikalavimais pacientams susimokėti už gydymą, tyrimus ar vaistus. Aiškėja, kad daugeliu atvejų, tokie reikalavimai yra neteisėti. Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai sako, kad netrukus bus priimti įstatymų pakeitimai ir tų gydymo įstaigų, kuriose taikomos nelegalios priemokos, vadovus bus galima bausti finansiškai.Medikais pasipiktinusi vilnietė sako, kad prieš pora metų pablogėjus sveikatai ji kreipėsi į gydytoją, gavo siuntimą pas specialistą, kuris jai   paskyrė mokamus laboratorinius tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

„Man buvo paaiškinta, kad paslaugos pas antrinio lygio specialistą Santariškėse yra apmokamos. Ir aš turėjau sumokėti apie 60 litų“, – kalbėjo pacientė Vilhelmina Kazlauskienė.Suabejojusi mokėjimo būtinumu moteris pasitarė su Vilniaus teritorinių ligonių kasų specialistais, tada kreipėsi į ją gydžiusią įstaigą ir ilgai vargo, kol galų gale šiemet pinigus atgavo. Ji sako pastebėjusi įdomią tendenciją.

REKLAMA

„Ligoninės administracija spaudžia savo gydytojus, kad jie išreikalautų iš paciento mokamų tyrimų. Jie patys žino, kad gali ligonius nusiųsti tuos tyrimus pasidaryti nemokamai, bet siunčia mokamai, kadangi yra spaudimas iš administracijos pusės“, – spėjo pacientė.

Kitas pacientas pasakojo, kad jį operavęs gydytojas prieš operaciją liepė įsigyti binto, kateterį ir paklodę. Tai, anot jo, kainavo apie 50 litų. Už paslaugas pacientas taip pat buvo priverstas mokėti dar 100 litų ir dvigubai tiek – daktarui.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl neteisėtų priemokų pernai į ligonių kasas kreipėsi daugiau kaip 300 pacientų, pusė pretenzijų pasitvirtino. Pasak susidariusią situaciją nagrinėjančios Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupės, iš tiesų neteisėtų priemokų mastai Lietuvoje daug didesni, bet pacientai, dėl suprantamų priežasčių, teisybės ieškoti bijo. Be to priemonių, kaip nubausti neteisėtų priemokų reikalaujančias gydymo įstaigas, taip pat nėra.

„Griežčiausia, ką gali padaryti teritorinė ligonių kasa, – įspėti dėl galimo sutarties su įstaiga nutraukimo“, – teigė Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Večeslavas Zaksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visa eilė teisės aktų šiuo metu darbo grupėje yra keičiami, t.y. ir Sveikatos draudimo įstatymas, Sveikatos sistemos įstatymas ir Administracinės teisės pažeidimų kodeksas tam, kad būtų galima realiai bausti tuos gydymo įstaigų vadovus, kurių vadovaujamose įstaigose taikomos nelegalios priemonės. Aš manau, kad pats geriausias mokymas yra kirtimas per kišenę“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

Ligonių kasų specialistai sako, kad situacija pablogėjo, kai dėl krizės buvo priimti sprendimai dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų balo vertės. Anksčiau už paslaugos balą buvo mokamas litas, o dabar tik 80 centų. Tai reiškia, kad už suteiktas paslaugas mokama mažiau, todėl įstaigos ėmė ieškoti būdų finansiniams praradimams kompensuoti.

REKLAMA

Metinis ligonių kasų biudžetas yra 4 milijardai litų. Iš jų 3 milijardai skiriami sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti. Dar 100 milijonų gydymo įstaigos gauna už mokamas paslaugas. Kiek įstaigos sutaupo pinigų, kai pacientai joms dovanoja gydymo priemones, nenustatyta.

Tuo metu dirbantieji iš savo atlyginimo į privalomą sveikatos draudimą jau keli metai moka 6 proc. mokestį, tačiau jie nuplaukia į bendrą katilą.

Virginija Motiejūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų