REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis šiltėjantys orai į miestų centrus sutraukia minias gyventojų. Kartu prasidėjo ir vasaros turizmo sezonas, tačiau gidai jau bijo, kaip ir kasmet, sulaukti turistų pretenzijų lavinos dėl tualetų stygiaus miestų centruose. Savivaldybių atstovai atsako, kad tai nėra pirmo būtinumo klausimas ir viskas priklauso nuo biudžeto.Gali kreiptis į savivaldybę

REKLAMA
REKLAMA

Paskambinusi į Lietuvos radiją, kaunietė Janina pasiteiravo, kodėl Kalniečių, Draugystės parkuose ir kituose parkuose laikinojoje sostinėje nėra įrengtų tualetų. „Kodėl tokia betvarkė? “, – laidoje „Jūs paskambinote į Lietuvos radiją“ teiravosi kaunietė.

REKLAMA

Atsakydamas į klausytojos klausimą, Aloyzas Pakalniškis, Kauno savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas, tikino, kad tiek, kiek yra tualetų dabar, visiškai pakanka.

„Vieno tualeto išlaikymas kainuoja nuo 5 iki 10 tūkst. Lt. Poreikis yra, bet nėra toks didelis, kad keltų papildomas problemas ir kad būtų reikalinga juos įrengti. Jeigu būtų perteklinis biudžetas, galima būtų pastatyti, bet nematome to kaip pirmo būtinumo klausimo“, – mano A. Pakalniškis.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės darbuotojas patikino, kad bendruomenės ar bendrijos gali kreiptis į savivaldybę ir tai esą administracijoje būtų svarstoma. „Pagrindinis žmonių srautas koncentruojasi paplūdimių teritorijose, o parkuose kiekis pavasarį, vasarą, rudenį panašus. Ąžuolyno parke planuojama pastatyti biotualetus, kiti parkai kol kas bus be tualetų“, – kalbėjo A. Pakalniškis.

Turistams svarbiausia – senamiestis

Paklausta, kokia situacija sostinėje, Danuta Bernatovič, Vilniaus gidų bendrijos pirmininkė, LRT interneto tarnybai teigė, kad net juokinga apie tai kalbėti: „Negaliu sakyti, kad per 10 metų niekas nepasikeitė – yra tualetas prie Katedros, prie Žemutinių rūmų mokamas, kas daugiau pasikeitė – net nežinau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak gidų bendrijos pirmininkės, turistams svarbiausia, kad tualetai būtų įrengti senamiestyje, kur vyksta pagrindiniai maršrutai. „Ta pati problema daug metų. Tikrai trūksta senamiestyje. Jeigu yra keli žmonės, gali užeiti į kavinę, paprašyti. Bet ką daryti, jeigu yra turistinė grupė? Kavinių ir restoranų savininkai nenori, kad šie tualetai taptų viešais.

Įsivaizduokit, ekskursija pradedama po pusryčių – žmonės prigėrę sulčių, kavos, pusvalandį pavaikšto ir viskas susivirškina. Sakai: palaukit valandėlę, kažkur prieisime pakeliui “, – kalbėdama su lrt.lt ironijos negailėjo D. Bernatovič.

REKLAMA

„Mušė turizmo skyrius“

Tęsdama pokalbį su LRT interneto tarnyba D. Bernatovič teigė, kad dabar apie tai kalbėti kažin, ar verta – kasmet pavasarį būdavo kreipiamasi į savivaldybę, tačiau buvo sulaukiama pažadų.

„Yra Gedimino prospekte, bet grupės nenuvesi iki jo ar Lukiškių aikštės. Yra Vokiečių gatvėje, bet jeigu programa intensyvi, sudarytas aiškus maršrutas ir šios gatvės nėra programoje, tai trūksta laiko, turistai gali nepamatyti kitų objektų, kurie yra programoje “, – tęsia D. Bernatovič.

REKLAMA

Kad Vilniuje nėra per daug tualetų, sutinka ir sostinės savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pav. Antanas Mikalauskas. „Gyventojai gal mažiau [kreipasi dėl tualetų trūkumo], daugiau mus „mušė“ Turizmo skyrius. Kur vyksta ekskursijos nusiskundžia, kur galėtų būti“, – pridūrė A. Mikalauskas.

Tiesa, prie kai kurių ir turistų lankomų vietų tualetai visgi yra – prie Rasų kapinių kasmet statomi biotualetai, kurie bus pastatyti ir šiemet. Stacionarūs mūriniai tualetai Vilniuje yra Vingio ir Sereikiškių parkuose, taip pat paplūdimiuose. Prieš sezoną šie tualetai perbalinami, pripilami chemikalų.

Pasiteiravus, kokia situacija kitose šalyse, gidų bendrijos pirmininkė teigė, kad kai kur yra sutvarkyta geriau, o kai kur situacija panaši kaip ir Lietuvoje – Rygoje esą situacija panaši kaip ir Vilniuje. „Sezonas dar tik prasidėjo, dar nepajutome ir kol kas nesame užpilti turistų pretenzijomis“, – pokalbį baigė D. Bernatovič.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų