REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Va­kar Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė­je vy­ko se­mi­na­ras-dis­ku­si­ja mies­tų kom­plek­si­nės plėt­ros klau­si­mais, ren­gian­tis re­gio­ni­nės po­li­ti­kos įgy­ven­di­ni­mui 2014 –2020 me­tais. Kom­plek­si­nės plėt­ros pa­tir­tį pri­sta­tė Aly­taus, Ute­nos ir Ma­ri­jam­po­lės sa­vi­val­dy­bių spe­cia­lis­tai. Vil­niaus, Kau­no, Klai­pė­dos, Šiau­lių ir Pa­ne­vė­žio mies­tų at­sto­vai pa­tei­kė pa­siū­ly­mų dėl at­ski­rų te­ri­to­ri­jų da­lių kom­plek­si­nio at­si­nau­ji­ni­mo.

REKLAMA
REKLAMA

Dis­ku­si­jų api­ben­dri­ni­me da­ly­va­vo vi­daus rei­ka­lų mi­nist­ras Ar­tū­ras Me­lia­nas. Bu­vo su­reng­ta įgy­ven­din­tų ir įgy­ven­di­na­mų Aly­taus re­gio­ni­nio cen­tro kom­plek­si­nės plėt­ros 2008–2013 me­tų in­ves­ti­ci­nės pro­gra­mos pro­jek­tų, fi­nan­suo­ja­mų Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos ad­mi­nist­ruo­ja­mos Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nės pa­ra­mos prie­mo­nės lė­šo­mis, ap­žiū­ra vie­to­je.

REKLAMA

Aly­tiš­kių pa­tir­tis sve­čiams pa­ti­ko

Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Re­gio­ni­nės po­li­ti­kos de­par­ta­men­to di­rek­to­rius Arū­nas Plikš­nys, ku­rio va­do­vau­ja­mos įstai­gos pa­grin­di­nis šių me­tų veik­los už­da­vi­nys – pa­reng­tą na­cio­na­li­nės re­gio­ni­nės po­li­ti­kos stra­te­gi­nių gai­rių 2013–2020 me­tų pro­jek­tą in­teg­ruo­ti į Na­cio­na­li­nės pa­žan­gos pro­gra­mos pro­jek­tą bei už­tik­rin­ti efek­ty­vų ben­dra­dar­bia­vi­mo pro­gra­mų įgy­ven­di­ni­mą, kal­bė­jo, kad šio su­si­bū­ri­mo tiks­las – su­gun­dy­ti di­džiuo­sius Lie­tu­vos mies­tus to­liau da­ly­vau­ti pro­jek­tuo­se. Mi­nis­te­ri­jos at­sto­vo tei­gi­mu, vien tai, kad su­si­rink­ta Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je, iš­duo­da čia at­lik­tų dar­bų svar­bą bei už­mo­jų pa­vyz­din­gu­mą.

REKLAMA
REKLAMA

Aly­taus mies­te baig­tus ir dar vyk­do­mus mies­to vie­šų­jų erd­vių plėt­ros pro­jek­tus sve­čiams pri­sta­tė Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos In­ves­ti­ci­jų sky­riaus ve­dė­ja Ne­rin­ga Rin­ke­vi­čiū­tė-Ba­kum ir Sta­ty­bos sky­riaus ve­dė­jas Si­gi­tas Stumb­ras. Aly­taus re­gio­ni­nio cen­tro kom­plek­si­nės plėt­ros 2008–2013 me­tų in­ves­ti­ci­nę pro­gra­mą su­da­ro 13 pro­jek­tų pa­gal San­glau­dos ska­ti­ni­mo veiks­mų pro­gra­mos Re­gio­ni­nių eko­no­mi­kos au­gi­mo cen­trų plėt­ros prie­mo­nę, ku­rių ben­dra ver­tė yra 121,928 mln. li­tų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ma­ri­jam­po­lie­čiai pa­si­džiau­gė tuo, kad, ki­taip ne­gu ki­ti mies­tai, kon­cen­truo­ja­si į stam­bes­nius še­šis pro­jek­tus, nors žiū­rint į mies­to že­mė­la­pį, tvar­ko­mos zo­nos nė­ra di­de­lės. Sun­kiau­sia įgy­ven­din­ti bu­vo Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus cen­tri­nės mies­to aikš­tės vie­šų­jų erd­vių su­tvar­ky­mo pro­jek­tą. Pa­sak Ma­ri­jam­po­lės sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­to Da­riaus Ci­nai­čio, aikš­tės dar­bai yra baig­ti.

Ute­nos sa­vi­val­dy­bės at­sto­vė Do­na­ta Lu­bie­nė da­li­jo­si pa­tir­ti­mi, kaip se­ka­si vyk­dy­ti de­vy­nis pro­jek­tus. Vi­si pa­šne­ko­vai ti­ki­no, kad pro­gra­mos pri­va­lu­mai ne­nu­gin­či­ja­mi: kom­plek­siš­kai tvar­ko­mos esa­mos ir plė­to­ja­mos nau­jos mies­tų vie­šo­sios erd­vės di­di­na mies­to zo­nų pa­trauk­lu­mą gy­ven­to­jams ir in­ves­tuo­to­jams. Vie­šo­sios erd­vės tam­pa sau­ges­nės, ge­res­nis mies­to es­te­ti­nis vaiz­das.

REKLAMA

Pro­ble­mos vi­sų mies­tų pa­na­šios

Vi­sų tri­jų sa­vi­val­dy­bių pra­ne­šė­jai įvar­di­jo be­veik tas pa­čias pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mo pro­ble­mas. Tech­ni­niai pro­jek­tai ne vi­sa­da bu­vo to­bu­li, tech­ni­nės prie­žiū­ros spe­cia­lis­tams pri­trūk­da­vo pro­fe­sio­na­lu­mo, ne vi­sa­da ran­go­vai bū­da­vo pa­si­ren­gę dar­bui. Truk­džių su­kel­da­vo že­mės nuo­sa­vy­bės tei­sės įre­gist­ra­vi­mas, su­dė­tin­gos, il­gai trun­kan­čios vie­šų­jų pir­ki­mų pro­ce­dū­ros, Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mas yra in­ter­pre­tuo­ja­mas skir­tin­gai. Trūks­ta glau­des­nio ry­šio tarp Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos ir Cen­tri­nės pro­jek­tų val­dy­mo agen­tū­ros.

REKLAMA

Di­džių­jų ša­lies mies­tų sa­vi­val­dy­bių at­sto­vai pa­tei­kė sa­vų pa­siū­ly­mų dėl mies­tų at­ski­rų te­ri­to­ri­jų da­lių kom­plek­si­nės plėt­ros. Dar ne­ži­no­mos fi­nan­sa­vi­mo su­mos, tad di­des­nė dis­ku­si­ja ne­iš­si­ru­tu­lio­jo.

Ati­džiai pra­ne­šė­jų klau­sę­sis mi­nist­ras A.Me­lia­nas ti­ki­no, kad ma­to, jog Lie­tu­va gra­žė­ja. „Daug gir­dė­jau ir apie Aly­taus pa­tir­tį. Steng­si­mės, kad vyk­dan­tie­ji pro­jek­tus kuo ma­žiau su­si­dur­tų su biu­ro­kratinėmis kliū­ti­mis, ypač vie­šų­jų pir­ki­mų sri­ty­je. Siek­si­me, kad ne tik did­mies­čiai gau­tų fi­nan­sa­vi­mą, bet ir ma­žes­ni mies­tai", – tei­gė mi­nist­ras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Se­mi­na­ro da­ly­viai kar­tu su mi­nist­ru vie­to­je su­si­pa­ži­no su įgy­ven­din­tais ir dar įgy­ven­di­na­mais Aly­taus re­gio­ni­nio cen­tro kom­plek­si­nės plėt­ros 2008–2013 me­tų in­ves­ti­ci­nės pro­gra­mos pro­jek­tais, fi­nan­suo­ja­mais Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos ad­mi­nist­ruo­ja­mos Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nės pa­ra­mos prie­mo­nės lė­šo­mis.

Lan­kan­tis mies­to sta­dio­ne mi­nist­ras A.Me­lia­nas tei­gė, kad steng­sis ieš­ko­ti ga­li­my­bių sta­dio­no sir­ga­lių tri­bū­nų už­dan­goms įreng­ti. Ne­bus pa­pras­ta, sa­kė gar­bus sve­čias ir pa­at­vi­ra­vo, kad fut­bo­lą my­li. Jį ly­din­tys mi­nis­te­ri­jos dar­buo­to­jai, gė­rė­da­mie­si tvar­kin­gu eu­ro­pi­niu sta­dio­nu, juo­kau­da­mi klau­sė, kad tur­būt len­kų aist­ruo­lių ši spor­to are­na dar ne­tu­rė­ju­si.

Sve­čiai iš mi­nis­te­ri­jos pu­se lū­pų tars­te­lė­jo, jog aly­tiš­kių pa­tir­tis ge­ra ir kad jie ban­dys ras­ti lė­šų ne­baig­tiems pro­jek­tams per dve­jus me­tus už­baig­ti.

Aldona KUDZIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų