REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ specialistų nuomone vyriausybės sprendimas didinti MMA (minimali mėnesinė alga) būtų racionalus.

REKLAMA
REKLAMA

Atsvers infliaciją

„Nors per 4 metus prekių ir paslaugų kainos Lietuvoje vidutiniškai išaugo 20 proc., nuo 2008 m. minimali alga šalyje siekia 800 litų neatskaičius mokesčių. MMA  padidinimas iki 1000 litų,  tik atsvertų  prekių ir paslaugų kainų padidėjimą, kurį turėjome per minėtą laikotarpį.  Realus minimalias pajamas gaunančių žmonių pajamų lygis grįžtų į tą, kuris buvo prieš daugiau nei ketverius metus“, - teigia Rita Nogė, „Aviva Lietuva“ Finansų direktorė.

REKLAMA

Dalis MMA grįš į biudžetą

Remiantis Finansų ministerijos paskaičiavimais, MMA didinimas iki 900 litų valstybės biudžetui papildomai kainuotų apie 85 mln. litų, t. y. panašiai tiek, kiek turėtų sudaryti 2013 metų planuojamas biudžeto perteklius. „Vargu, ar MMA pakėlimas suvalgytų didesnę dalį planuojamo pertekliaus. Įvertinus tai, kad didžiąją dalį minimalias pajamas gaunančių žmonių išlaidų sudaro kasdienio vartojimo prekės ir paslaugos, todėl didelė dalis pinigų per mokestines prievoles grįžtų atgal į biudžetą“ - teigia R. Nogė.

REKLAMA
REKLAMA

Skatins ekonomikos augimą

Kitas svarbus faktas yra tai, jog socialinių išmokų bedarbiams dydis yra artimas minimaliai algai. Tai neskatina nedirbančiųjų įsitraukti į darbo rinką, o ir dirbantieji už minimalų atlyginimą   dėl šios priežasties yra nemotyvuojami dirbti našiau. Tai lemia stagnuojantį produktyvumo ir konkurencingumo lygį. Ir priešingai, MMA didinimas skatintų nedirbančius galvoti apie grįžimą į darbo rinką, o daugiau dirbančiųjų rinkoje skatintų ekonomikos augimą.

Mažiau šešėlio

„Reikia pripažinti, kad didesnioji dalis šešėlio atsiranda dėl kasdieninėms reikmėms gaunamų pajamų nepakankamo kiekio. MMA gaunantiems žmonėms mokesčių vengimas tampa kone vienintele galimybe išgyventi. Didesnė MMA jokiu būdu neišgelbėtų mažas pajamas gaunančiųjų padėties, tačiau būtų gera pradžia valstybei ir jos žmonėms siekiant kompromiso“ – teigia  „Aviva Lietuva“ Finansų direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų