REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dujos Lietuvoje yra pigios, nes "Gazprom" palankiai vertina dujų verslą Lietuvoje ir leido vartotojams sutaupyti 200 mln. litų. Nėra ekonominių prielaidų valstybei riboti dujų tiekėjų antkainius. Abejotina, ar ribojant antkainius padidėtų vartotojų gerovė.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios Ūkio ministerijos ir Konkurencijos Tarybos išvados ketvirtadienį perduotos Seimui, rašo naujienų portalas alfa.lt.

REKLAMA

Pasak jų, išlaikyti palyginti žemą gamtinių dujų kainos lygį vidaus rinkoje leido ilgalaikės dujų tiekimo sutarties sąlygos, palankus JAV dolerio ir lito santykis, taip pat palankus užsienio investuotojo "Gazprom" požiūris į dujų verslą Lietuvoje.

Suskaičiuota, kad dėl šių veiksnių 2002-2005 metais gamtinių dujų kainos Lietuvoje sumažėjo 16-22 proc., nors užsienio šalyse jos esą brango. Per šį laikotarpį Lietuvos gamtinių dujų vartotojai sutaupė apie 200 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl, Ūkio ministerijos nuomone, šiuo metu reguliuoti dujų tiekimo kainas laisviesiems vartotojams netikslinga.

Padėtį ištyrusi Konkurencijos taryba taip pat abejoja, ar dujų pardavėjus Lietuvoje reikia prižiūrėti - mat kyla nemažai abejonių, ar reguliuojant dujų kainos vartotojams taptų mažesnės nei priešingu atveju.

"Galima pagrįstai manyti, kad kelerius metus "Dujotekana" gavo nepagrįstai didelį pelną, tačiau pastaraisiais metais šio ūkio subjekto pelningumas reikšmingai sumažėjo (iki 17 proc.)", - pastebima tarybos pirmininko Rimanto Stanikūno rašte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš nusprendžiant riboti "Dujotekanos" ar "Lietuvos dujų", kurių antkainis ribojamas sutartimi (15 proc.), pelną, reikėtų įrodyti, kad pelningumas per didelis ar netinkamai investuojamas, įspėja taryba.

"Gazprom" yra vienintelė gamtinių dujų tiekėja Lietuvai. Jo tiekiamas dujas šalyje parduoda bendrovės "Lietuvos dujos", kurios 33 proc. priklauso "Gazprom", bei su šiuo koncernu siejama "Dujotekana".

Pagal "Lietuvos dujų" privatizavimo sutartį, ši bendrovė Lietuvoje negali dujų parduoti su didesniu nei 15 proc. antkainiu. Tuo tarpu "Dujotekanos" antkainis buvo gerokai didesnis - 2004 metais jis vidutiniškai siekė 32 proc., 2005 metais - 20 proc., pernai - 17 proc.

"Dujotekana" 2003 metais uždirbo 60 mln. litų pelno, 2004 metais - 42 mln. litų, 2005 metais - 18,6 mln. pelno.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų