REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radiacija yra mano amžina palydovė“, – ketvirtadienį, Černobylio atominės elektrinės sprogimo 26-ųjų metinių išvakarėse, ištarė 55 metų kretingiškis Vytautas Budrikis.

REKLAMA
REKLAMA

55 metų statybininkas V. Budrikis – vienintelis lietuvis, savo akimis regėjęs Černobylio atominės elektrinės sprogimą – tuo metu jis su keliais šimtais vyrų statė penktąjį jos bloką, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

„Iš pradžių iš žemės kilo sprogimo garsas, o po to įsižiebė ryški pašvaistė. Netrukus pajutau metalo skonį burnoje. Naktinis dispečeris pranešė, kad visi liksime elektrinėje. Pamačiau, kaip autobusai, turėję mus parvežti po darbo į Pripetės miestą, pajudėjo tušti. Iš ryto mums buvo pasakyta, kad sprogo reaktorius, ir liepta kuo skubiau nešdintis. Visi gavome radiacijos. Kai kuriems mažiau pasisekė nei man“, – kalbėjo V.Budrikis.

REKLAMA
REKLAMA

„Po sprogimo mane paskyrė į radiacijos kontrolės būrį. Davė dozimetrą ir liepė stebėti, kad iš šios zonos nebūtų išgabenta radiacija užkrėstų daiktų. Bet tomis dienomis tikrieji šeimininkai buvo kariškiai. Jie aplinkiniais keliais iš sprogimo zonos veždavo baldus, statybines medžiagas – viską, kas buvo likę. Paskui parduodavo. Po sprogimo sandėliuose buvo likę vertybių už 10 milijonų rublių. Reikėjo jas nurašyti. Kartą aš sakau: vyrai, važiuokime pasižiūrėti. Nuvykę apstulbome – sandėliai tušti. Pradėjo man siūlyti pinigus, kad pasirašyčiau aktus. Vėliau tie veikėjai buvo suimti. Bet viskas iš tų sandėlių buvo išvežta į švarią zoną!“ – pasakojo V. Budrikis.

Paklaustas, ar lygino sprogimą Černobylyje su pernai Japonijoje sprogusia Fukušimos atomine elektrine, jis sakė: „Niekuo nesiskyrė. Darbininkai plušo, jie buvo vadinami didvyriais, o paskui pamiršti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų