REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saturno žiede F pastebėti jo struktūrą keičiantys nežinomi maždaug 1 kilometro dydžio objektai, pranešė NASA „Cassini“ programos mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atradimas buvo padarytas išnagrinėjus detalias  Saturno žiedų sistemos žiedo F, kuris mokslininkų vadinamas pačiu keisčiausiu,  nuotraukas, padarytas kosminio zondo „Cassini“, praneša „Space.com“. Jose „Cassini“ programos mokslininkai aptiko maždaug kilometro pločio keistus objektus, besiskverbiančius per Saturno F žiedą.

REKLAMA

Judėdami išorinės žiedų sistemos dalies pusėn, šie objektai kartu su savimi traukia saulės šviesoje spindinčias ledo daleles, taip sudarydami matomus žiedo medžiagos pėdsakus, kuriuos mokslininkai pavadino miničiurkšlėmis, sakoma pranešime.

„Manau, kad F žiedas yra pats keisčiausias iš visų Saturno žiedų, o šie naujausi „Cassini“ perduoti duomenys  tik patvirtina, kad F žiedas yra kur kas dinamiškesnis, nei mes galėjome įsivaizduoti“, – pareiškė „Cassini“  nuotraukų analizavimo grupės narys Carlas Murray. Pasak jo, šis atradimas rodo, kad F žiedo sritis yra tarsi zoologijos sodas, pilnas bruzdančių objektų, kurių dydis svyruoja nuo vieno iki kelių šimtų kilometrų, kaip, pavyzdžiui, Saturno palydovas Prometėjus. Pasak mokslininko, jie sukuria įspūdingą kosminį reginį.

REKLAMA
REKLAMA

F žiedą veikia dviejų mažų Saturno palydovų Prometėjaus ir Pandoros trauka. Kartais dėl jos iškreipiama F žiedo struktūra, joje atsiranda vadinamieji sniego kamuoliai ir kanalai. Dabar mokslininkai mano, kad kai kurie iš tokių sniego kamuolių išlieka ilgiau ir tampa keistais objektais, tarsi pramušinėjančiais naujas skyles F žiedo medžiagoje.

Iš visko sprendžiant šie objektai susiduria su F žiedu sąlyginai nedideliu maždaug 6,4 km/h greičiu, tačiau palieka gana ilgus čiurkšlės pavidalo pėdsakus, kurie tęsiasi nuo 40 iki 180 kilometrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„F žiedo perimetras yra 881 000 kilometrų, ir šios miničiurkšlės yra tokios mažos, kad jas labai sunku įžiūrėti, – pridūrė kitas „Cassini“  programos mokslininkas Nickas Attree. – Mes išnagrinėjome apie 20 000 nuotraukų, gautų per 7 metus, kai „Cassini“ fotografavo Saturną, ir apsidžiaugėme radę 500 su miničiurkšlėmis“.

F žiedas, matomas išorinėje pagrindinės Saturno žiedų sistemos dalyje, seniai kelia mokslininkų susidomėjimą, sakoma pranešime. Jį 1980-ųjų pradžioje atrado kosminis zondas „Voyager“.

Šiame vaizdo siužete – maždaug kilometro dydžio keisti objektai Saturno F žiede.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų