REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos centrinis bankas (ECB) teigia, kad nėra pagrindo nerimui euro šalims gresiančios kredito krizės, informuoja BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Remiantis naujausia ECB informacija, per pastaruosius tris mėnesius savo skolinimo sąlygas sugriežtino tik 9 proc. iš 131 euro zonos banko.

REKLAMA

Iš ECB duomenų taip pat galima spręsti, kad banko suteiktos pigios paskolos padėjo atitolinti staigų skolinimo sumažinimą.

Tačiau ECB taip pat įspėjo, kad silpna ekonomikos būklė reiškia, jog įmonių paskolų paklausa tikriausiai išliks silpna.

Nuo praėjusių metų gruodžio ECB į Europos bankų sistemą įliejo daugiau nei 1 trln. eurų.

Tačiau centrinio banko vadovas M. Draghi aiškiai leido suprasti, kad dabar atėjo metas vyriausybėms ir bankams naudoti turimą laiką ir stiprinti bankų finansus.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar kamuolys atsidūrė vyriausybių ir bankų aikštelės pusėje“, – kalbėdamas Europos Parlamente trečiadienį pažymėjo M. Draghis.

Jis bankams patarė sumažinti išmokamas premijas ir dividendus, kad išsaugotų daugiau pelno, skirto kompensuoti būsimus nuostolius dėl paskolų ir investicijų. Jeigu bankai nepajėgia to padaryti savo jėgomis, jiems gali tekti kapitalą gauti tiesiogiai iš savo vyriausybių, o tai reikštų dalinį jų nacionalizavimą.

M. Draghis taip pat paragino nacionalines vyriausybes ir toliau mažinti išlaidas bei didinti mokesčius.

„Buvo imtasi biudžetų deficito mažinimo, tačiau kol kas nematėme jo naudos. Nepaisant to, esame įsitikinę, kad turime ir toliau atkakliai siekti savo tikslų. Mes perbridome tik pusę upės. Vienintelis atsakymas – atkakliai tęsti“, – kalbėjo M. Draghis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų